căutare personalizată

Thursday 9 April 2009


Victoria Eugenie de Battenberg
S-a nascut la 24 octombrie 1887 la Castelul Balmoral din Scotia. Tatal sau a fost printul Henry de Battenberg, iar mama sa Printesa Beatrice a Angliei, a cincea fiica si ultimul copil al Reginei Victoria a Regatului Unit si a Printului consort Albert de Saxa-Coburg-Gotha. Originele tatalui sau sunt insa mai obscure, printul Henry fiind copilul Printului Alexander de Hesse si Rinh( origine germana) si a contesei Julia von Hauke( origine poloneza), insa mariajul lor a fost unul morganatic( casatorie incheiata fara a avea acelasi rang regal). Cum contesei i s-a ridicat rangul la Printesa Battenberg pentru a fi la fel cu sotul, fiul lor Henry a luat titlul nobiliar al mamei pentru a exista mostenitori ai acestui titlu.
Unul dintre numele reginei a fost si Eua, un nume galic ales de parinti pentru ca s-a nascut in Scotia, insa din cauza unei greseli de pronuntie la botez, ea a fost denumita Ena, asa cum a ramas si in istorie.
Victoria Eugenie a crescut in casa Reginei Victoria pentru ca monarhia britanica i-a permis Printesei Beatrice sa se casatoresca( exceptie familii regale) decat daca va ramane la curtea Angliei. Tatal sau a murit cand ea avea 9 ani intr-o activitate militara, iar cand avea 14 ani la moartea Reginei Victoria, familia sa s-a mutat la Londra.
In acelasi an in care Regele Spaniei, Alfonso al XIII-lea, viziteaza Marea Britanie, soseste si un var al Tarului Nicolae al II-lea ce o cere in casatorie. Era stiut ca vizita regelui avea menirea de a gasi o mireasa potrivita si ca cea mai buna partida nu era decar printesa Patricia, fiica fratelui regelui Edward al VII-lea, urmasul la tron dupa Regina Victoria. Mama Regelui Alfonso nu i-a placut alegerea fiului sau deoarece considera Battenbergii ne-regali, din cauza originii bunicii din partea tatalui, dar si pentru ca voia sa il casatoresca cu o printesa din familia ei Habsburg. Alte motive erau religioase, Alfonso era romano-catolic, iar printesa britanica era anglicana; iar un alt motiv foarte serios era hemophilia, o boala pe care Regina Victoria o transmisese catorva urmasi ai sai, chiar si fratele Victoriei Eugenie era hemophilitic.
Dupa un an de zvonuri despre cine o sa ia in casatorie Regele Spaniei, mama sa a acceptat alegerea fiului ei, iar Victoria Eugenie a fost trimisa la Versailles pentru a fi instruita in religia romano-catolica. Ea nu a renuntat doar la religie pentru a domni, dar si la pretentiile sale la tronul Marii Britanii, contractul public semnat intre cele doua state preciza totusi ca doar ei urmau sa ii fie ridicate drepturile succesorale, nu si descendentilor ei care ar fi renuntat la religia romano-catolica, din moment ce la tronul Regatului Unit nu puteau fi numiti decat membri ai Bisericii Angliei.
S-au casatorit la 31 mai 1906, zi umbrita de atacul cu bomba lansat asupra noului cuplu. Dupa acest inceput de rau augur, Regina Spaniei era acum izolata de popor , insa viata ei de cuplu s-a imbunatatit cand a dat nastere primului mostenitor, Alfonso. Dar in timpul circumciziei, doctorii au observat ca sangerarea nu se mai oprea. Comparativ cu Tarul Nicolaie al II-lea, care, casatorit cu o alta nepoata a Reginei Victoria, a trecut prin aceasi experienta cu primul sau mostenitor ce avea hemophilie, Alfonso a ales sa nu o ierte niciodata pe sotia sa. Insa impreuna au avut 7 copii, dintre care doar ultimul fiu, Gonzalo a mai mostenit hemophilia. Relatia celor doi a fost grav deteriorata, regele avand numeroase aventuri. Regina si-a dedidat timpul ingrijirii bolnavilor si saracilor, a fost de altfel implicata in reorganizarea Crucii Rosii spaniole.
Dupa exilul voluntar al familiei regale din 1931, Regina Victoria Eugenie s-a despartit locuind mai mult in Anglia si in Elvetia, dupa 1939 cand cel de al doilea razboi mondial a inceput si a fost rugata sa parasesca Anglia deoarece nu mai era memebru al familiei regale britanice.
S-a mai intors in Spania pentru scurt timp la botezul stranepotului ei, Felipe. Moare in Lausanne, Elvetia la 15 aprilie 1969, la 81 ani, exact in ziua cand se implineau 38 de ani de cand parasise Spania pentru exil. In 1985 ramasitele ei au fost depuse la El Escorial alaturi de ceilalti membrii ai familiei ei morti pana atunci, sotul Alfonso XIII, fiii Alfonso, Jaime, Gonzalo.

No comments:

Post a Comment