căutare personalizată

Friday, 30 October 2009


DANIEL DEFOE
S-a nascut in 1659 si moare la 24 aprilie 1731. A fost un scriitor englez, jurnalist si pamfletar ce si-a castigat reputatia dupa publicarea romanului "Robinson Crusoe". A fost unul din protagonistii romanului si a ajutat la raspandirea lui in Anglia, este considerat unul din cei care a fondat romanul englez. Un scriitor prolific si versatil a scris mai mult de 500 de carti de pamflete, jurnale cu diferite teme, politice, crima, religie, casatorie, psihologie si supranatural. El a fost si pionierul jurnalismului economic.
Daniel Foe, este numele sau adevarat, s-a nascut, probabil, intr-una din cetatile-poarta de intrare in Londra. Mai tarziu isi va adauga silaba mai aristrocratica "de" iar la ocazii speciale chiar pretindea ca se trage din familia nobila De Beau Faux. Si data si locul nasterii sunt nesigure din moment ce diferite surse dau ca an de nastere 1659 si altele 1661. Tatal sau, James Foe, a fost membru al Asociatiei Comerciantilor, o societate ca multe altele de gen, respectata, influenta si cu conexiuni la Casa Regala si fabricant de lumanari. In timpul copilariei lui Daniel, a experimentat pe viu intamplari importate din istorie: in 1665, 70.000 de oameni au murit de ciuma; in 1666 Marele Incendiu din Londra ce s-a intins pana in zona unde locuia el lasandu-l doar pe el alti si alti doi vecini de casa in viata; in 1667, cand poate Daniel avea 7 ani, o flota olandeza a urcat pe raul Tamisa si a atacat Londra. La varsta de 13 ani ii moare mama. Intreaga familie era de confesiune prezbiteriana si a fost educat la Academia Dizidentilor intr-o localitate care acum este parte a Londrei, condusa de, mai tarziu, vice-presedintele Universitatii Harvard. Cu toate ca imbratisase religia dizidentilor, care se separasera de Biserica Anglicana, nu a vrut sa devina un prezbiter, preot, si a intrat in lumea afacerilor ca si comerciant de vin, tricotaje si lana. In ciuda ambitiei sale si cu toate ca reusise sa cumpere o propietate la tara si o barca pentru transport, chiar si zibete petru a face parfum, rar nu a avut probleme cu banii.
La 24 de ani se casatoreste cu o femeie pe nume Mary Tuffley primind o zestre de 3.700 de lire. Din cauza datoriilor mariajul lor a fost unul dificil. Au avut 8 copii din care 6 au supravietuit. La 25 de ani participa la Rebeliunea lui Monmouth un fiu ilegitim al regelui predecesor, Charles II, o incercare de detronare a regelui James II, care era romano-catolic. Primeste o amnistie, probabil in schimbul vreunei sume de bani, altfel ar fi fost ucis pentru inalta tradare asa cum a fost si ducele de Monmouth ai alti suporteri ai sai. La 32 de ani este arestat pentru datoria de 700 de lire si zibetele confiscate, cu toate ca datoria sa era de 17,000 de lire. Plangerile sale au fost facute publice, dar au existat dovezi ca afacerile sale nu a fost intotdeauna corecte. Imediat dupa ce a fost eliberat pleaca in Scotia si apoi in Europa unde a fost inregistrat ca facand comert cu vin in Lisabona, Porto si Cadiz. Asta doar pentru 3 ani dupa care se intoarce in Anglia de atunci va incepe de foloseasca numele Defoe lucrand ca colector de taxe pentru sticla. 4 ani mai tarziu are o fabica de caramizi in Essex.
Prima publicatie notabila a lui Defoe a fost "Un eseu despre proiecte" o serie de propuneri sociale si economice publicate in 1697, la 37 de ani. Il apara pe regele William III in dorinta sa de a restabili o armata dupa dezarmarea ce a urmat Tratatului Ryswick( acest tratat semnat in Olanda in urma "razboiului de noua ani" dintre Franta si Marea Alianta- Anglia, Spania, Sfantul Imperiu Roman si Tarile de Jos-). In cel mai de succes poem al sau" Adevaratul englez" il apara pe rege de rasismul inamicilor sai, satirizand pretentia ca la tron sa fie rasa pura de englez. In 1701, impreuna cu alti 16 adevarati gentelmeni prezinta presedintelui Parlamentului "Memorialul Legiunii" in care se cerea eliberarea petitionarilor care venisera cu ceva timp in urma pentru a cere ca parlamentul sa il suporte pe rege in lupta sa contra Frantei. Activitatea politica si pamfletara a dus la arestarea sa si punerea la stalpul infamiei mai ales din cuaza unui pamflet numit "Drumul scurt catre dizidenti; sau propunere pentru stabilirea Bisericii" in care ii satiriza si pe inalti reprezentanti ai Bisericii dar si pe dizidentii care practicau o asa numita credinta ocazionala. Altii spun insa ca poemul "Imn pentru stalpul infamiei" a dus la punerea lui intr-unul facand ca cei cel priveau sa arunce cu flori si nu injuraturi si diverse obiecte. A fost eliberat si se spune ca nici un om din Anglia nu a mai fost eliberat dupa ce a stat la stalpul infamiei. Dupa 3 zile a fost dus la inchisoarea Newgate de unde a fost eliberat de catre Robert Harley, presedintele Parlamentul, prim-duce de Oxford, in schimbul colaborarii ca agent secret. La o saptamana de la eliberarea sa a avut loc Marea Furtuna din 1703 la sfarsitul lunii noiembrie singurul uragan care a trecut peste Oceanul Atlantic si a lovit insulele britanice cu toata puterea. 8.000 de oameni au murit atunci cei mai multi pe mare. Evenimentul a devenit subiectul lucrarii "Furtuna"(1704) o colectie de marturii ale supravietuitorilor. In acelasi an pune bazele primei sale publicatii ce va aparea periodic "O privire asupra afacerilor cu Franta" in care il sustinea pe Robert Harley, croniciza razboiul de secesiune din Spania(1702-1714). A aparut de trei ori pe saptamana pana in 1713. Cand Harley a fost indepartat in 1708, Defoe a inceput sa il sustina pe urmatorul si in general partidul Conservator, dar dupa cadera lor de la putere, la moartea Reginei Anne, deja Defoe va face acelasi lucru insa pentru partidul Liberal ce era acum la putere.
Perioada dintre 1714, cand au cazut Conservatorii si publicarea lui "Robinson Crusoe" in 1719, este vaga. Se stie ca a mai scris pentru ca apare in 1715 "Apel la onoare si dreptate" o justificare a apararii partidul lui Harley, Conservatorii. Alte lucrari care se crede ca au anticipat cariera sa nuvelistica sunt: "Instructorul de familie( 1715) cu un succes enorm in privinta datoriilor religioase; "Minute de negociere ale Monseniorului Mesnager" (1717), unde il caracterizeaza cu adevarat pe Nicolas Mesnager, un diplomat francez care a ajutat la inchierea Tratatului de la Utrecht( Olanda) cel care a inchis Razboiul de Secesiune din Spania; si "O continuare a scrisorilor unui spion turc" (1718) o satira asupra politicilor si religie in Europa. Din 1719 pana in 1724 Defoe a publicat romane pentru care a devenit faimos. In ultimii zece ani ai vietii sale a mai scris si manuale, printre care "Petirea religioasa"(1722), "Un adevarat comerciant englez"(1726), si "Noul Instructor de familie" (1727). A scris numeroase carti in care deplange dezordinea sociala, "Marea lege a subordinii" (1724) si "Treburile cuiva sunt doar treburile cuiva"(1725). Si lucrari asupra supranaturalului "Istoria politica a diavolului"(1726), "Sistemul magiei"(1726) si "Un eseu asupra istoriei si realitatii aparitiilor" (1727). Lucrarile sale despre calatorii si comert sunt: "O istorie generala asupra descoperirilor si imbunatatirilor"(1727), "Atlas maritim si comercial" (1728). Poate ca cea mai mare realizare printre romane este "Turul prin intreaga insula a Marii Britanii" (1724-1727) care ne da o panorama asupra comertului in era Revolutiei Industriale.
Daniel Defoe moare pe 24 aprilie 1731 probabil ascuns de creditorii sai. Este ingropat in Londra, Bunhill Fields, unde poate fi vazut si azi. Defoe a folosit cel putin 198 de pseudonime de-a lungul vietii.

Wednesday, 28 October 2009

Din ce în ce mai puțin vrem să povestim cuiva, nici măcar celor apropiați, cu atât mai puțin lumii întregi, despre sarea, piperul și pelinul din viețile noastre. Despre cum și ce ne doare. Despre cum ne-am certat cu cineva prin sms-uri, stând la Mcdonald’s cu niște cartofi în față pe care nu-i puteam mânca de nervi. Și cum ne-au dat lacrimile vorbind cu cineva la telefon după multă vreme. Nu vrem să spunem că ne simțim singuri uneori și uscați ca niște stafide, că nu avem cu cine vorbi, că am zâmbit convingător când ne-am simțit umiliți, că vrem lucruri simple și nici măcar pe alea nu le avem pentru că nu suntem în stare să le obținem. Dai socoteală pentru ce spui / scrii și nu mai vrei să dai explicații. Și atunci încerci să fii cât mai invizibil. Nu mai spui decât ce e necesar. Cu timpul suntem din ce în ce mai integrați în societate și din ce în ce mai insingurati.
www.andressa.ro

Monday, 26 October 2009


MOLL FLANDERS sau NOROCUL SI NENOROCUL FAIMOASEI MOLL FLANDERS
Autorul, Daniel Defoe scrisa in 1722, dupa munca sa de jurnalist si pamfletar. Prin anul 1722, Defoe incepea sa fie recunoscut ca romancier dupa succesul lui "Robinson Crusoe" din 1719. Colaborarea sa politica incepea sa fie din ce in ce mai nesemnificativa din moment ce ambii liderii ai partidelor de opozitie, liberali si conservatori, cu care era asociat, au cazut. Tendintele sale erau clare catre liberali dar nu s-a mai apropiat de noul lider liberal niciodata. Aceasta tendinta se poate vedea si in cel de-al doilea roman, Moll Flanders, plasand actiunea si personajele in categoria defavorizata a societatii.
Romanul incepe cu descrierea motivului pentru care personajul principal se afla intr-un orfelinat. Mama sa era condamnata si incarcerata in inchisoarea Newgate din Londra, careia i se amana executarea pana avea sa nasca, pe ea adica. Intr-un final, mama sa va fi transportata in America, una dintre destinatiile de unde, plecat ca si condamnat, ajuns ca sclav, nu te mai putea intoarce. Pana la adolescenta va fi crescuta de o mama adoptiva, o mama care nu era doar a ei. Din lipsa banilor multe femei lua copii abandonati din motive de saracie sau rang social, pentru ai creste ca mai tarziu sa ii munceasca, dar de cele mai multe ori sa fie vanduti ca servitori. Acelasi lucru i se va intampla si lui Moll, (nume care nu era cel de nastere ci pe care il adopta ea mai tarziu). Ajunge intr-o casa unde fiul cel mare o convige sa se poarte "ca si cum ar fi casatoriti" in pat insa in ciuda promisiunilor nu o ia de sotie, dar il convinge pe fratele mai mic sa faca asta, acesta indragostindu-se mai mult din cauza refuzurilor ei justificate din moment ce era "casatorita". Dorind sa evite o aruncare in strada se va casatorii cu acesta din urma, dar dupa 5 ani ramane vaduva, isi lasa cei doi copii in grija familiei sotului si incepe a pretinde ca e o vaduva bogata pentru a atrage barbati cu avere ce i-ar putea oferi siguranta. Se va casatori curand, dar sotul intra repede in faliment fugiind pe Continent lasandu-i decat binecuvantarea sa si ca poate sa il uite. Se va casatori a doua oara, cu acesta va pleca in America, unde sotul avea pamant si avere. Dupa cativa ani fericiti si doi copii, Moll afla ca soacra ei era de fapt mama ei biologica si ca se casatorise cu fratele ei vitreg. Cere dizolvarea casatoriei si pleaca inapoi in Anglia lasandu-si intreaga familie,inclusiv copii, in America. Se va muta la Baii, locul de vacanta al oamenilor bogati ai vremii in cautarea de un nou sot si protector. Va gasi pe cineva de care se va indragostii sincer, dupa o prietenie platonica, cu care va avea un baietel. Insa noul iubit este casatorit la Londra, iar din cauza remuscarilor, survenite dupa o boala grea in care a crezut ca moare din cauza pedepsei divine, el renunta la Moll si se intoarce la sotia sa. Copilul va fi dat spre crestere unei femei adoptive asa cum a crescut si ea. Asta pentru ca Moll trebuie sa isi gasesca un nou protector. Si-l va gasi intr-un bancher caruia ii incredintase mica ei avere de pana atunci. Acesta este si el casatorit, insa separat de o sotie infidela de care acum va divorta pentru a putea fi cu Moll. In timp ce il asteapta pe bancher sa divorteze, in continuare pretinde a fi o femeie cu mare avere pentru a atrage barbati bogati. Se imprieteneste cu un grup de romano-catolici, care incerca sa o convertesca, in Anglia religia fiind protestanta, aglicanismul. Se va casatori intr-un final cu unul dintre ei, un presupus om bogat. Curand dupa casatorie dezvaluie ca nu are o mare avere cand el i-o cere pentru a investi, acelasi lucru face si el recunoscand ca mintit-o. Era de fapt un gentelman ruinat care ii va acorda anularea casatorie dar inca il obliga sa ii dea din banii pe care il va face in viitor. Acum este insarcinata din nou, il lasa pe bancher sa creada ca inca e disponibila. Va naste un fiu pe care il va lasa in grija moasei insa cu promisiunea platii semestriale. Este singurul copil, din cei 6, de care se ingrijeste. Sotia bancherului se sinucide imediat dupa divort, atunci fiind un mare handicap social un divort la o femeie. Cei doi se vor casatori, insa lui Moll nu ii place casatorita chiar la o ora dupa ce avusese loc ceremonia. Dupa 5 ani sotul ii moare din cauza problemelor financiare pe care le aveau si Moll ramane cu inca doi copii. Cu adevarat disperata acum isi incepe o cariera de hoata profesionista, care prin frumusetea, sarmul si femininitatea ca si taria de caracter si rautate, ii va aduce siguranta financiara pe care intotdeauna a vrut-o. De acum incepand isi ia numele de Moll Flanders si va fi cunoscuta asa. Jefuia amanti, oameni saraci, bogati, fura obiecte de valoare, materiale textile si chiar un cal. De multe ori a scapat prin multe deghizari dar a fost prinsa dupa multi ani in care stransese o avere considerabila. Si ajunge acolo unde ii era cel mai frica, inchisoarea Newgate, Turnul. Aici se va reintalnii cu unul din fostii sai soti, cel romano-catolic, plecat si el sa stranga bani, ajuns si el tot hot. Este acuzata de crima, dar nu si de furt, oricum pedeapsa era condamnarea la moarte. Impreuna cu preotul careia ii se confesa, reusesc sa plece amandoi in Colonii, evitand spanzurarea, asta pentru ca a avut banii si a putut plati. Chiar si pe vasul care i-a transportat l-a convins pe capitan sa fie tratati ca niste pasageri nu ca niste condamnati. Ajunsi acolo afla ca mama sa a murit dar i-a lasat o plantatie mostenire pe care fiul sau, avut cu fratele ei, o ingrijea. In mod normal, ei trebuiau luati imediat ce ajungeau ca sclavi, insa cu bani, pana ce au ajuns la destinatie, au cumparat pamant si unelte, ba chiar si sclavi, cu ajutorul capitanului. Cu grija si deghizata ea se prezinta fiului ei si fratelui, care inca mai traia. Intra in posesia mostenirii lasand-o insa in continuare in grija fiului ei, singurul pe care ea il mai vede dintre toti copii ei. Intr-un final, viata ei de condamanari si disperare pare sa ia sfarsit. Dupa ce fratele-sot moare ii va spune adevarul sotului ei care accepta cu usurinta trecutul ei. La varsta de 69 de ani, in 1683, se va intoarce in Anglia pentru a-si trai ultimi ani pe pamant natal.

Sunday, 25 October 2009

DESCOPERIND AUSTRIA
Schema piramidala si in Austria
S-a descoperit in regiunea Styria din Austria orasul Voitsberg o companie de tip piramidal ce avea activitate deja de cativa ani. Politia a anuntat ca modelul de business ilegal a castigat 2 milioane de euro. In acest moment sunt 13 suspecti cu 160 de victime. Operatorii companiei le promiteau 40.000 de euro in 2 ani daca le dau lor 5000 de euro. Nici unul din cei care au platit aceasta suma nu au primit ceea ce li s-a promis, nici macar cei 5000. Acesta a fost un motiv suficient pentru a contacta politia. Si alte familii s-au plans ca ancheta este ingreunata iar cele 2 milioane paguba ar mai putea creste.