căutare personalizată

Saturday, 23 May 2009


DECOPERIND AUSTRIA
Comparativ cu Romania
Lipsa de respect si violenta impotriva unui profesor din Viena s-a dovedit a aduce un destin greu unui adolescent de 17 ani ce a fost condamnat la 4 ani de inchisoare. Profesorul implicat intr-o agresare fizica a suferit rani produse de zgarieturi, contuzii, vanatai si un ochi vanat. Dupa pronuntarea sentintei, tanarul a inceput sa planga, iar mama si prietena sa au cazut la pamant. Singurul lucru pe care l-a putut spune profesorul in fata acestei scene e ca nu a fost decat greseala lui. Motivul conflictului se pare ca a fost un cuvant jignitor rostit de profesor pe care elevul l-a considerat a-i fi adresat, lucru pe care nici un martor nu l-a confirmat.

Friday, 22 May 2009


INDONEZIA
Candidatii la prezidentiale
Echipele competionale pentru alegerile din 8 iulie au fost aranjate. La o prima privire se pare ca alegatorii au in fata optiuni grele. Presedintele in exercitiu, Susilo Bambang Yudhoyono, pare a fi mult deasupra celorlalti candidati, predecesoarea sa Megawati Sukarnoputri si vicepresedintele Yusuf Kalla. Toti sunt politicieni vechi insa partenerul lor de guvernarea ar trebui sa vina din partide islamice pentru a le intarii pozitia, lucru pe care s-au ferit sa il faca. Asa ca variantele finale pentru postul de vice-presedinte sunt: generalul retras Yudhoyono l-a ales pe Boediono guvernatorul Bancii Centrale care a demisionat pentru a putea obtine aceasta functie; Megawati l-a ales pe generalul Prabowo Subianto, fost ginere al fostului dictator Suharto, jucator de polo si un populist; iar Kalla l-a ales pe celalalt mare general Wiranto, tot al perioadei Suharo.
O privire de ansamblu asupra posibilitatilor de castig ale candidatilor arata ca fiecare are puncte slabe dar si tari. Megawati a esuat in pozitia ei din opozitie timp de 5 ani in a-si restabili imaginea de politician potent. Intr-un sondaj recent apare cu doar 15% din voturile indonezienilor. Si din negocierile dificile pentru parteneriatul presidential, alianta lor pare departe de a fi numita solida.
Kalla s-a numit un om al actiunii aducand in favoarea sa o multime de misiuni indeplinite in timpul mandatului sau, mai ales economice si ca un om al pacii ce a ajutat la inchierea luptelor separatiste din Aceh in 2005. Cu toate acestea, increderea acordata de cetateni se ridica la numai 2%. Mai mult, partidul sau, Golkar, este profund divizat, mai multe aripi ale partidului sunt ocupate in a-l inlatura pe Kalla de la sefia partidului. Iar partenerul sau nu ii aduce deloc un capital de imagine, ba din contra, mandatul international de arestare pentru rolul sau in violentele din Timorul de Est in 1999 este mai mult inca o responsabilitate decat un punct valoros.
In contrast, Yudhoyono este foarte sus. In sondaje el se ridica la aproximativ 70% si se pare ca reuseste cu succes sa managerizeze crica financiara. Prin alegerea independentului Boediono a trimis un mesaj clar catre partidele islamice cat si intregii populatii ca acum, cand partidul sau este si cel mai puternic din parlament, intentioneaza sa faca toate alegerile de unul singur. Partidul are insa numai 26% din locurile in parlament si va avea totusi nevoie de o coalitie, dar pentru ca numai are doar 8% ca la ultimele alegeri din 2004, el va fi cel care va impune conditiile coalitiei. In momnetul acesta dorinta sa nu este sa castige alegerile ci sa le castige din primul tur. Pietele financiare deja iau in considerare ca el va castiga. Insa surprizele nu pot sa nu intre in calcul deoarece este inca clara experienta de la alegerile parlamentare din aprilie anul curent, cand cu greu se vedea ca locurile candidatilor la prezidentiale vor arata asa.

Tuesday, 19 May 2009

DE UNDE VENIM?
#smochinul regasit in religia crestina ca fiind un simbol, la fel este regasit si in budism, sub aceeasi forma ca arzand fara insa sa se mistuisca, in budism totusi este mult mai prezent acest simbol.

#denumiri de regiuni Tissa si Maya intalnite in Asia de sud-est regasite in Europa Centrala, raul Tisa si in America Centrala populatia maya, intariand caracterul lor nomad cat si faptul ca au fost primii navigatori; prin ocupatia lor de baza, comertul, fiind nevoiti sa calatoresca.

#denumirea Phiti din sudul Indiei se va regasi in Grecia ca denumire a unei regiunii, dar si numele faimoasei preotese din oracolul din Delhi, ambele denumiri se pare ca vin din aceea parte a lumii, in India inca exista orasul Delhi nu inca si omologul sau din Grecia.( in alte sectiuni "De unde venim?" puteti gasi mai multe despre origine grecilor in India de sud.)

#numele de "thera" inseamna in sanscrita, India, vechi, de demult.

#in cinstea unei batalii castigate, obiceiul din India de sud era sa se ridice monumente gigant, asa cum se va intalni in America Centrala, pyramidele din Peru sau Mexic.