căutare personalizată

Saturday 29 May 2010

GOOGLE ALUNGAT DE PE STRAZI IN URMA SCANDALULUI WLAN


Autoritatea de protectie a datelor din Austria a oprit Google de la a filma strazile oraselor. Comisia s-a autosesizat in urma stirilor ca Google ar inregistra "accidental" adrese de wireless si informatii de conectare la internet folosindu-se de masinile lor amplasate peste tot in Europa cu scopul de a aduna date pentru noul lor serviciu de navigare prin satelit. Comisia a cerut companiei Google Inc. sa dezvaluie ce fel de date a copiat din Austria. Va dura cel putin 2 luni pana cand Comisia va decide daca va lasa masinile Google din nou pe strazile Austriei. O statistica a cercetatorilor de la Oekonsult au arata ca 90,3% din cei 1.100 de intervievati au raspuns ca si-au mai pierdut din incredere in Google la aflarea acestor vesti. Alungarea Google de pe strazi vine la doar cateva saptamani dupa un incident petrecut in Austria Superioara cand un pensionar a atacat un cercetator de la Google ce nu a vrut sa isi miste masina din fata casei sale. In orasul respectiv se stransesera deja semnaturi impotriva Google.

Wednesday 26 May 2010

AUSTRIA TAIE DIN CHELTUIELI


Rudolf Hundstorfer, ministrul Muncii( social-democrat) a anuntat ieri( marti) ca va taia din cheltuielile cu somerii, pentru ca s-au inregistrat cazuri cand se aplica si de cate trei ori la rand pentru somaj. Prin Administratia Fortei de Munca, ministerul va verifica fiecare caz in parte pentru a fi siguri ca programul de ajutorare a persoanelor fara loc de munca este eficient, pentru ca va scadea din bugetul alocat somajului, 100 milioane de euro.
Opozitia de opune, liderii Verzilor si cei ai Partidului Libertatii acuzand coalitia de guvernamant( social-democrati+conservatori) ca ascunde de fapt somerii pentru ca unele statistici asupra pietei muncii arata ca este o mare nevoie de forta de munca. In acest moment in Austria sunt 70.000 de someri dintr-o populatie de 8 milioane, deci statistic mai putin de 1% nu ar fi angajati.
Ministrul Muncii se apara spunand ca reducerea are sens pentru ca din 84.000 de someri in 2009 arata ca de anul trecut s-au angajat 1 din 2 someri. Austria este a doua tara in UE la rata somajului dupa Olanda. Media pe UE este de 9,6% rata de neangajare. Cifrele arata ca pe luna aprilie 2010 rata de ocupare a fortei de munca a crescut cu 0.5% fata de luna aprilie a anului trecut. Hundstorfer considera ca s-au angajat mai multi someri anul acesta datorita programului tinut de Administratia Fortei de Munca de recalificare dupa varsta de 40 de ani.
Ministrul de Finante, Joseph Proll( conservator) a anuntat inca de la inceputul anului ca fiecare minister trebuie sa isi reduca din cheltuieli pana in 2013 pentru a reduce deficitul si a se incadra in criterul Maastricht de 3% deficit.

Sunday 23 May 2010

SI DEJEABA A FOST REVOLUTIE!


Viata publica a devenit din nou condusa de o elita bine conectata. Si chiar daca sunt previziuni optimiste, eu sunt sceptica in a crede ca lucrurile se vor schimba.

E inutil sa va introduc in paralela cu perioada cumunista cand toti cei cu pozitii mai inalte in stat, media, comert, industrie aveau la randul lor parinti bine plasati. Revolutia a avut si acest scop de a inlatura clanurile conducatoare si a permite visului capitalist sa le ia locul prin competitie si liberul arbitru. In anii '90 miscarea sociala pe piata muncii a fost impresionanta pentru ca a fost intr-un timp scurt: fostii membrii ai elitei au ajuns sa spele vase prin alte tari sau sa vanda asigurari, iar cei de la marginea societatii( de la scriitori fara loc de munca la electricieni) au ajuns pe culmi ametitoare. Atat de ametitoare incat nu prea au stiut ce sa faca cu multe posibilitati deschise.
Dar perioada de incertitudine a fost scurta si o noua serie de clanuri le va lua locul celor inlaturati. Partidul comunist a plecat, odata cu el si oamenii in gri ai militie secrete. Cei noi sunt altfel, de la Marea Baltica la Marea Neagra viata publica a inceput sa semene din nou a cazino, pentru cunoscatori. Aceasi elita in universitati dupa aceleasi criterii, cu avere si parinti bine plasati domina politica, media, si pozitiile inalte in stat. Dar acum macar exita varianta de a pleca si dupa 20 de ani a inceput o noua mobilitate sociala catre Vest. Si ca pretutindeni in istorie, Europa de Est esueaza din nou in ce era odata a fi promitatoare, deschisa si dinamica.
Mai rau sta situatia in politica. Generoase subventii aranjeaza dinainte locul in partide consacrate a noilor veniti. Alegerile electorale au intotdeauna acelasi efect: candidatii intalnesc cereri de inregistrare apasatoare, doar ca un exemplu. Cand vocile sunt inabusite asa sunt si variantele. Emigrarea, si in unele cazuri extreme, depopularea au devenit rezultatul nedorit.
Dar schimbarea pare a fi in miscare. Nu si in Romania insa! Indrek Tarand, candidat independent, dar fost politician de renume( un Sorin Oprescu la noi) a castigat un loc in Parlamentul European din partea Estoniei. In Ungaria asa-zisi Verzi, dar nu prea, ai miscarii anti-coruptie "Politica poate fi diferita", au castigat un surprinzator 7,5% la de curand disputatele alegeri parlamentare. Un rezultat mai putin placut insa per total pentru ca alegerile au fost castigate de Jobbik, partid de extrema-dreapta( un PRM la noi) ajutati de manifestatii stradale, dar si de rasismul crescand in Ungaria.
Trendul e diferit in centrul Europei: partide noi si miscari de protest isi fac loc in clubul politicienilor din Cehia si Slovacia. Unele ca "Libertate si solidaritate" din Slovacia au folosit masiv internetul( cel care i-a adus victoria lui Barack Obama, legendarul prim presedinte negru american). In Cehia o miscare numita" Schimba politicienii" a folosit clipuri video cu figuri culturale locale ca Ana Geislerova, Aneta Langerova, Marta Kubisova si Jiri Stranki denuntant coruptia si chemand la schimbare.
Nici un partid nou nu a aparut in Romania, nici o miscare masiva nu se vede pe scena politica asa cum se intampla pe peste tot in jurul nostru. Candidatii sunt mereu aceasi, iar in Parlamentul European am trimis tot copiii clanurilor( Elena Basescu), protejatii lor( candidatii apropiati PDL) si chiar nume controversate interantional( Gigi Becali).
Ce vor face noii veniti, bineinteles in tarile din jurul nostru, este sa puna vechea garda sub un mare semn al intrebarii, sa ridice un electorat care vrea o schimbare. Dar asta nu va fi de ajuns, ce au nevoi tarile ex-comuniste este de un nou avant sa continue ce s-a inceput la revolutie, inlaturarea completa a membrilor din tot aparatul birocratic, nu doar a sefilor de stat si cativa dupa el, pentru ca nu doar cei de sus fac jocuri politice. Aderarile la NATO si UE au fost un imbold, dar se vede ca nu indeajuns( ca si NATO si UE si-au vazut propriile interese in aderarea lor).
Si dupa ce noii venitii capata puterea de unde stiu eu ca istoria nu se va repeta iar ei nu vor deveni ce au fost predecesorii lor, clanuri?
Iar pentru Romania, asa cum a fost si acum 20 ani, cand ultimii am inceput revolutia, sper sa nu ne trezim prea tarziu cand toti ceilalti in jurul nostru au un alt trend politic, evident si economic cu rezultate asupra socialului. Poate ca noile miscari stradale vor aduce noi lideri politici dintre sindicalisti pe care oamenii ii vor vota pentru ca ies in strada pentru ei. Dar sa nu uitam ca si acestia sunt viitori membrii de clan!