căutare personalizată

Thursday 27 August 2009


INDONEZIA - SITUATIA POLITICA -
Presedintele indonezian Susilo Bambang Yudhoyono a spus ca recentele atacuri au esuat in incercarea lor de a distruge cea mai mare economie sud-estica a Asiei si a garantat cresterea din productia interna decat din export. In adresarea anuala a presedintelui catre Parlament de anul acesta, el a spus ca guvernul nu a pregatit un plan economic care sa se concentreze pe exporturi, a spus presedintele care a castigat un nou mandat la 8 iulie si care va intra in functie in octombrie. Indonezia este un mare exportator de materii prime ca nichel, cauciuc, carbune si gaz, dar doar 30% din materii prime sunt importate fata de vecinii Thailanda sau Malaysia care au avut de suferit de pe urma crizei. Guvernul asteapta ca economia sa cresca cu 4% anul acesta, una din cele mai bune rezultate din regiune, asta datorita piatei sale interne de 226 de mililoane de oameni.
Yudhoyono si-a dedicat o mare parte din discurs securitatii si atacarea cailor spre islamul extrem. 4 ani de liniste fara atacuri au fost intrerupti luna trecuta de un atac sinucigas cu bomba aproape simultan la hotelurile Marriott si Ritz-Carlton din Jakarta care au ucis 9 oameni si ranit 53. Atacurile nu au destabilizat insa tara, rupia inca este cea mai buna moneda din regiune cu 11% deasupra dolarului, in timp ce pietele de capital au urcat in acest an cu 77%.
Indonesia este tara cu cei mai multi musulmani, iar majoritatea dintre ei urmeaza un islam moderat, cu toate astea o parte radicala s-a tot auzit in ultimii ani. Militantul Noordin Mohammad Top(nascut in Malaysia), care a format o aripa violenta a retelei Jemaah Islamiah, este invinovatit pentru organizarea recentelor atacuri si a altora, inclusiv a celui de la ambadasa Australiei din 2003 si cel din Bali din 2005. In timpul unor raiduri ale politie in Java s-a crezut ca a fost ucis, insa la testele medicale s-a dovedit a nu fi el ci un complice suspectat. Alte raiduri au scos la iveala o jumatate de tona de exploziv pe care politia a spus ca militantii ar fi vrut sa il folosesca intr-un atentat impotriva presedintelui. Cei doi sinucigasi de la atacul din 17 mai aveau 18 si 28 de ani.
Yudhoyono a cerut tinerilor sa se protejeze de "ganduri deviante" si ca guvernul si-a asumat lupta impotriva extremismului prin inlaturarea saraciei, nedreptatii si cresterii intarziate. Reformistul Yudhoyono, de 59 de ani, este cotat cu o rata mare in aducerea stabilitatii in Indonezia cu toate ca economia inca intampina obstacole mari ca coruptia adanca inradacinata, saracia larg raspandita, infrastructura slaba, birocratie excesiva si alte puncte rosii care au indepartat investitorii interesati de economii emergente ca India sau China. Fostul general a mai adaugat ca guvernul si-a propus ca pana la sfarsitul anului sa termine un plan pentru a scoate armata din afacerile civile si si-a intarit promisiunea de a lupta impotriva coruptie. Ingrijorari au venit din partea presiunilor ce s-au facut pentru a mai dilua din puterile Comisiei pentru Eradicarea Coruptiei sau KPK, ceea ce a ajuns la nivel de cult dupa ce a investigat pe unii oficiali de la banca centrala sau din parlament, incarcerand pe multi.