căutare personalizată

Sunday 8 November 2009


CASA REGALE - ITALIA -
VICTOR EMANUEL III
In iulie 1943 Marele Consiliu al Fascismului i-a cerut, printr-un vot cu majoritate covarsitoare, sa isi adune toate puterile sale constitutionale impotriva lui Mussolini. In aceeasi zi, regele il cheama pe Mussolini si il destituie din functia de prim-ministru. Il inlocuieste cu maresalul Pietro Badaglio. Nu mult va trece si va renunta la puterea luata uzurpator din Etiopia si Albania. Oficial, regele si primul ministru pretind ca lupta in continuare alaturi de Axa, neoficial amandoi au inceput negocierile pentru o amnistie. Si chiar in septembrie 1943 regele anunta un armistitiu cu Aliatii. Armata bulversata si lasata fara ordine precise incepe sa se dezintegreze. Multe divizii nu au acceptat intoarcerea armelor si vor pleca in Germania. Fortele italiene, franceze si balcanice au fost repede neutralizate. Temandu-se de un atac al nemtilor asupra Romei, regele si guvernul sau se vor stabili mai in sudul tarii, la Brindisi. Miscarea nu a fost gresita din moment ce Hitler voia sa il aresteze dupa ce Mussolini a fost destituit. Oricum, parasirea Romei de catre toate autoritatile a fost o mare surpriza si pentru italieni si pentru straini, mai ales facandu-se comparatia cu regele George VI si regina Elizabeth care au refuzat sa paraseasca Londra sau cu Papa Pius XII care impreuna cu multimile s-a rugat dupa ce cartierul San Lorenzo din Roma a fost bombardat.
Dar in sudul Italie noul prim ministru ridica armata co-beligernata a Italiei, terestra, aeriana si navala, ce era loiala regelui. Cu ajutorul Germaniei, Mussolini stabileste un nou stat in nordul Italiei, Republica Socialista Italia, ce nu era nimic mai mult decat un satelit german, dar care a pus probleme guvernului Badoglio din sud.
Regele Victor Emanuel realizand ca este prea indatorat suportului fascist pe care il avusese cu doar ceva ani inainte, decide sa transfere puterea catre fiul sau Umberto in 1944. Prin asta a relansat puterea ramasa casei regale. Oficial, dupa 4 iunie, cand Roma a fost eliberata, Umberto a fost numit Locotenent General. In doar un an fortele opuse monarhiei au cerut un referendum prin care sa se intrebe poporul daca sa se pastreze monarhia sau Italia sa devina republica. La 9 mai 1946 in speranta ca va influenta votul , regele Victor Emanuel abdica. Nu a avut succes, 54% si-au dorit republica ce a si fost instalata o luna mai tarziu, iar familia Savoy a fost invitata sa paraseasca tara. S-au exilat in Egipt, iar Victor Emanuel moare un an mai tarziu, in Alexandria. In 1948 revista Time dedica un articol numit "Regele cel mic".
Din punct de vedere al vietii personale, el se va casatorii la 27 de ani cu printesa Elena de Muntenegru, fiica regelui Nicolaie I. Ei au avut 5 copii: Yolanda, Mafalda, Umberto, Giovanna, Maria Francesca.
In istoria, regele Victor Emanuel a fost tratat cu simpatie. Abdicarea lui mai mult fortata in preajma referendumului nu si-a atins scopul, fiind prea mica si prea tarziu. Mai mult, a amintit votantilor de nesiguranta regelui din actiunile sau inactiunile din timpul fascismului. Speranta era ca va indrepta atentia spre noului rege Umberto si asupra sotiei sale, printesa Maria Jose, rege de facto din 1944 pana in 1946. Oficial a domnit doar o luna, supranumit Regele de Mai, nu a reusit sa schimbe nimic in istorie. Pana azi rolul sau in ridicarea fascismului, suportul pentru imperialismul italian si nedisponibilitatea de a se opune au condus la o mostenire care va ramane negativa.