căutare personalizată

Thursday 6 August 2009


INDONEZIA - economic
Divizia americana a bancii Citigroup din Indonezia vrea sa cumpere mai multe sectoare bancare din aceasta tara la "un pret corect" pentru a dezvolta noi branduri in Asia de Sud-Est. Citibank cat si alte banci poarta discutii cu Banca Centrala a Indoneziei pentru a ridica restrictiile privind tranzactiile straine si in privinta vanzarii de produse de investitii. Restrictiile pentru tranzactiile straine au fost indroduse la inceputul crizei financiare la sfarsitul anului trecut pentru a oprii caderea rupiei, moneda nationala a Indoneziei.

De aici se pot trage concluziile: incepe sa se intrevada adevaratul motiv pentru care trecem printr-o criza financiara, si anume acapararea de catre multinationale a companiilor nationale.

Tuesday 4 August 2009


INDONEZIA
- IMPACTUL ATACULUI CU BOMBA IN ECONOMIE
Atacul a avut loc intr-un cartier de business din capitala ceea ce, la o prima vedere, ar putea induce ideea ca este un loc nesigur pentru discutii de afaceri.
Pe langa bombele explodate in cele doua hoteluri, in Marriot s-a mai gasit inca una nedetonata, iar in nordul orasului a mai explodat inca o masina ucigand 2 persoane. Aparenta coordonare in atacuri este prima dupa mai multi ani, timp in care guvernul a incercat sa creeze impresia unei securitati impotriva grupurilor militare islamiste, dand sens unei politici de stabilitate in Asia de Sud-Est. Deci o a doua tinta este securitatea in zona.
Faptul ca in anul 2003 a mai avut loc un atac cu bomba in masina in afara hotelului Marriot, iar in 2002 in Bali, cea mai mare statiune turistica a tarii, in care au murit 202 persoane, ridica intrebarea daca cumva aceste atacuri sunt total neasteptate?! In acesti ultimi ani din 2002, Indonezia a primit ajutor si training din partea SUA si Australiei, retinand sute de militanti. Cum totusi s-au putut produce astfel de atacuri, sistemul de securitate s-a relaxat? Nicidecum mai ales ca alegerile prezidentiale abia au trecut( 8 iulie) ce s-au petrecut in liniste. Chiar insasi staff-ul hotelurilor au un sistem de securitate propriu destul de rigid, exista o persoana care sta permanent afara pentru a verifica ce masini stationeaza si cat in fata hotelului, la fel si pentru persoanele ce intra pe jos in hotel sunt atent verificate. Cu toate astea bombele au fost plasate in hotel.
Un alt aspect important este ca gruparea Jemaah Islamiah, ce se crede a fi responsabila pentru atacurile din 17 iulie pentru ca au avut aceleasi tinte si stil ca si cele din 2002 si 2003, beneficiaza din nou de capacitate de a face bombe si operativitatea de la le amplasa. Cine ar putea fi in spatele acestor atacuri si ce scop ar avea ele? Un posibil raspuns ar fi actiunea fostului presedinte din 1998, Suharto, care in disperarea de a pastra puterea, a apelat la armata pentru a imprastia panica si a destabiliza Indonezia. Si acesta nu este singurul exemplu, de-a lungul istoriei recente a Indoneziei, elemente ale armatei au fost suspectate a fi in spatele dezordinii publice.
Pe termen lung ce impact ar putea avea aceste tipuri de atacuri? Cu siguranta ca arunca in aer sistemul de securitate si profilul de risc al tarii, mai ales ca alegerile s-au desfasurat atat de in liniste in cea de-a treia democratie din lume. Indonezia abia ce incepuse sa aiba un cuvant de spus ca democratie stabila in Asia de Sud-Est in demersurile impotriva coruptiei atragand investitori. Pana acum reactia pe piete a fost relativ muta.

Monday 3 August 2009


TIGRII TAMIL
Antiteza poporul tamil-poporul sinhala partea a V-a - Ocuparea portugheza - supunerea regatului Kotte
Sfarsitul secolului XVII portughezi incep sa fortifice si alte locatii. Regele Dharmapala moare fara mostenitori si, conform dorintei sale, isi doneaza regatul regelui Portugaliei, Filip I. Dupa ce a fost proclamat regele Ceylonului, Portugalia domina intreaga insula cu exceptia regatului Kandy. Prima problema a noilor stapani era cea a religiilor indigene. Au distrus manastiri si temple, diferite statui si orase-port inchinate diferitelor manifestari ale zeilor hindu. Ca si in antichitate si acum erau distruse orice infatisa religia celuilalt(si in zilele noastre alti 400-500 de ani mai tarziu inca se practica acest lucru), iar ramasitele erau folosite la refacerea noilor constructii. Doar 4 preoti budisti au mai fost lasati in viata in Kotte. Arabii ce controlau comertul de coasta erau persecutati si moscheile lor distruse. Constat multi erau fortati sa fuga in Kandy si in zonele inalte ale insulei unde urmasii lor sunt si azi. Budistii isi vor transporta relicvele religioase, cum ar fi "Dintele Sfant" in diferite locatii ca intr-un final sa ajunga in Kandy unde este si astazi.
Cum in Europa razboaiele religioase erau din ce in ce mai intense din cauza lui Martin Luther ce aducea un nou curent, ceylonezii incearca sa isi elibereze tara cu ajutorul conducatorilor din jur. Olandezii vin impreuna cu o armata si incep cel mai lung razboi de eliberare de catre un ocupant strain asupra unui alt ocupant strain. Ei vin din insula ce astazi face parte din capitala Indoneziei facand un pact cu regele kandyan, populatia a fost de acord cu noii veniti considerandu-i mai liberali.

Antiteza: sinhalezii au acceptat actele impotriva poporului, istoriei sale fara sa poate face nimic, in timp ce inca tamili li se opuneau.