căutare personalizată

Monday 3 August 2009


TIGRII TAMIL
Antiteza poporul tamil-poporul sinhala partea a V-a - Ocuparea portugheza - supunerea regatului Kotte
Sfarsitul secolului XVII portughezi incep sa fortifice si alte locatii. Regele Dharmapala moare fara mostenitori si, conform dorintei sale, isi doneaza regatul regelui Portugaliei, Filip I. Dupa ce a fost proclamat regele Ceylonului, Portugalia domina intreaga insula cu exceptia regatului Kandy. Prima problema a noilor stapani era cea a religiilor indigene. Au distrus manastiri si temple, diferite statui si orase-port inchinate diferitelor manifestari ale zeilor hindu. Ca si in antichitate si acum erau distruse orice infatisa religia celuilalt(si in zilele noastre alti 400-500 de ani mai tarziu inca se practica acest lucru), iar ramasitele erau folosite la refacerea noilor constructii. Doar 4 preoti budisti au mai fost lasati in viata in Kotte. Arabii ce controlau comertul de coasta erau persecutati si moscheile lor distruse. Constat multi erau fortati sa fuga in Kandy si in zonele inalte ale insulei unde urmasii lor sunt si azi. Budistii isi vor transporta relicvele religioase, cum ar fi "Dintele Sfant" in diferite locatii ca intr-un final sa ajunga in Kandy unde este si astazi.
Cum in Europa razboaiele religioase erau din ce in ce mai intense din cauza lui Martin Luther ce aducea un nou curent, ceylonezii incearca sa isi elibereze tara cu ajutorul conducatorilor din jur. Olandezii vin impreuna cu o armata si incep cel mai lung razboi de eliberare de catre un ocupant strain asupra unui alt ocupant strain. Ei vin din insula ce astazi face parte din capitala Indoneziei facand un pact cu regele kandyan, populatia a fost de acord cu noii veniti considerandu-i mai liberali.

Antiteza: sinhalezii au acceptat actele impotriva poporului, istoriei sale fara sa poate face nimic, in timp ce inca tamili li se opuneau.

No comments:

Post a Comment