căutare personalizată

Tuesday 4 August 2009


INDONEZIA
- IMPACTUL ATACULUI CU BOMBA IN ECONOMIE
Atacul a avut loc intr-un cartier de business din capitala ceea ce, la o prima vedere, ar putea induce ideea ca este un loc nesigur pentru discutii de afaceri.
Pe langa bombele explodate in cele doua hoteluri, in Marriot s-a mai gasit inca una nedetonata, iar in nordul orasului a mai explodat inca o masina ucigand 2 persoane. Aparenta coordonare in atacuri este prima dupa mai multi ani, timp in care guvernul a incercat sa creeze impresia unei securitati impotriva grupurilor militare islamiste, dand sens unei politici de stabilitate in Asia de Sud-Est. Deci o a doua tinta este securitatea in zona.
Faptul ca in anul 2003 a mai avut loc un atac cu bomba in masina in afara hotelului Marriot, iar in 2002 in Bali, cea mai mare statiune turistica a tarii, in care au murit 202 persoane, ridica intrebarea daca cumva aceste atacuri sunt total neasteptate?! In acesti ultimi ani din 2002, Indonezia a primit ajutor si training din partea SUA si Australiei, retinand sute de militanti. Cum totusi s-au putut produce astfel de atacuri, sistemul de securitate s-a relaxat? Nicidecum mai ales ca alegerile prezidentiale abia au trecut( 8 iulie) ce s-au petrecut in liniste. Chiar insasi staff-ul hotelurilor au un sistem de securitate propriu destul de rigid, exista o persoana care sta permanent afara pentru a verifica ce masini stationeaza si cat in fata hotelului, la fel si pentru persoanele ce intra pe jos in hotel sunt atent verificate. Cu toate astea bombele au fost plasate in hotel.
Un alt aspect important este ca gruparea Jemaah Islamiah, ce se crede a fi responsabila pentru atacurile din 17 iulie pentru ca au avut aceleasi tinte si stil ca si cele din 2002 si 2003, beneficiaza din nou de capacitate de a face bombe si operativitatea de la le amplasa. Cine ar putea fi in spatele acestor atacuri si ce scop ar avea ele? Un posibil raspuns ar fi actiunea fostului presedinte din 1998, Suharto, care in disperarea de a pastra puterea, a apelat la armata pentru a imprastia panica si a destabiliza Indonezia. Si acesta nu este singurul exemplu, de-a lungul istoriei recente a Indoneziei, elemente ale armatei au fost suspectate a fi in spatele dezordinii publice.
Pe termen lung ce impact ar putea avea aceste tipuri de atacuri? Cu siguranta ca arunca in aer sistemul de securitate si profilul de risc al tarii, mai ales ca alegerile s-au desfasurat atat de in liniste in cea de-a treia democratie din lume. Indonezia abia ce incepuse sa aiba un cuvant de spus ca democratie stabila in Asia de Sud-Est in demersurile impotriva coruptiei atragand investitori. Pana acum reactia pe piete a fost relativ muta.

No comments:

Post a Comment