căutare personalizată

Saturday, 12 September 2009


TIGRII TAMIL
Antiteza poporul tamil-poporul sinhala - partea a VII-a
Ocupatia portugheza - rezistenta regatului Kandy
In 1598 portughezii ocupa delta raului Maha Oya, iar un an mai tarziu vor ridica un fort la granita regatului. Doar 3 ani mai tarziu prima expeditie olandeza ajunge in Ceylon in partea vestica, opus portughezilor care erau in est si sud, acolo unde se afla regatul Kandy. Ei vor stabili relatii prietenesti cu regele kandyan Vimaladharmasuriya I. Fusese crestinat de portughezi dar se va intoarce din nou catre budism si ca sa isi sfintesca capitala construieste doua chivote pentru a pastra "Dintele Sacru" al budismului unde se afla si azi. Olandezi doresc o asociere pentru a se uni impotriva portughezilor de pe insula, dar pentru ca la o petrecere trimisul olandez, beat fiind, il insula pe rege, consecinta a fost ca toti au murit. Nici o alta alianta nu a mai fost posibila pana in 1612 cand un alt convoi olandez stabilieste un tratat cu noul rege Senarat care intr-un final ii va alunga pe potughezi de pe insula urmand un secol de control olandez pana ce britanici vor venii. Ce au facut portughezii in acest timp? Dupa ce vor ocupa delta, anul urmator vor ridica un fort chiar la granita regatului Kandy, iar 4 ani mai tarziu portughezi ocupa forturi mai bine pozitionate strategic si abandoneaza altele printre care si cel abia construit de la marginea regatului, impinsi mereu de tamili ajutati acum de olandezi. Abia in 1611, 8 ani mai tarziu, portughezi revin in forta, reocupa fortaretele pierdute, cuceresc chiar capitala careia ii da foc. Regele Senerat reuseste sa scape prin fuga in interiorul tarii. Inca neinvins regatul Kandy este temporar neutralizat.
In 1624 portughezi ocupa si fortifica Trincomalee, un oras important. In 1628 dupa consolidarea fortaretei de langa granita traverseaza insula si ocupa si fortifica orase ocupate de olandezi. In drumul de intoarcere catre Colombo ataca cele mai importante centre Kandy, printre care si Uva, astazi Badulla care a fost devastat(astazi oras majoritar sinhalez). Doar un an mai tarziu dupa intoarcere in teritoriile sale, generalul portughez, presat de vicerege, decide sa preaia o expeditie impotriva capitalei regatului, Badulla. Cu o mica armata de portughezi( 400 de oameni numai casatoriti- pentru a nu mai fi tentati sa ramana in locurile ocupate) si 4400 de sinhalezi supusi portughezilor, si-au inceput marsul catre Uva prin junglele Ceylonului. Cand ajunge in oras afla ca era deja pustiu ceea ce nu l-a impiedicat sa-l jefuiasca si sa il incendieze timp de doua zile. Dupa acest masacru se pregatesc sa plece din nou catre Colombo dar sunt atacati de armata kandyana. Cei mai multi sinhalezi ii tradeaza pe portughezi din 4400 de oameni mai raman fideli cauzei initiale doar 500. Din expeditia portugheza mai raman decat 130 de soldati care se predau. Generalul portughez este capturat si decapitat. Acest fapt plaseaza Ceylonul portughez in dificultate. Dupa aceasta victorie regele Senerat va tine Colombo sub ocupatie iar dupa 3 luni va incepe lupta finala intre armata portugheza si cea sinhaleza in care Portugalia a pierdut in fata armatei noului rege, fiului lui Senerat, Rajasimha II, ce ii va uni pe toti sub comanda sa.


Inca o data se dovedeste caracterul tare si de nesupus al tamililor, dar si caracterul tradator al sinhalezilor. Nici un rege tamil nu a fost prins in timpul ocupatiei portugheze.

Friday, 11 September 2009

DESCOPERIND AUSTRIA
Campania electorala incepe in regiunea Austria Superioara
"Ascensiune" este cuvantul magic folosit in campania social-democratilor in regiunea Austria Superioara. Mai mult de 5000 de fani, suporteri si membrii ai partidului s-au adunat in Linz la celebrarea deschiderii unui centru sportiv ala orasului. Unul din liderii locali ai partidului, Erich Haider, a confirmat candidatura pentru presedintia regiunii Austria Superioara. Ropotele de aplauze au fost raspunsul multimii. Agitand si mai mult audienta el i-a acuzat pe cei din paridul Poporului ca sunt oamenii banilor si ai bancilor pe cand social-democratii sunt dedicatii poporului si a locurilor lor de munca. Primul-ministru federal care este social-democrat a fost atractia zilei ce a tinut un discurs emotionant impotriva partidului Libertatii anuntand ca nu exista loc de colaborare intre cele doua partide. A mai promis ca va fi mereu atent la politicienii din aripa extrem-dreapta are incerca sa agite grupuri de oameni unii impotriva altora. Alte puncte al campaniei sunt "vanzarea apei" si numarul mare de cereri de pensionare in randul muncitorilor. Prezentatorul showului politic din Linz a fost comedianul si artistul pop Klaus Eberhartinger.