căutare personalizată

Wednesday 24 June 2009

TIGRII TAMIL
Antiteza poporul sinhala-poporul tamil - partea a III-a
In perioada feudala regii din dinastia Chola au cucerit si detronat regii sinhalezi de pe intreaga insula. Tamilii au condus insula pentru 37 de ani. Acesti sunt tamili din sudul Indiei care pe la inceputul secolului al IX-lea incep o dinastie militara si devin puternici in Asia economic si cultural. Ei cuceresc teritorii pana in nordul Indiei si mare parte a insulelor din Oceanul Indian. Cultura, ei se deosebesc prin literatura medievala tamila si arhitectura medievala tamila: temple, palate nu doar pentru inchinaciune, dar si centre economice. Ei sunt pionierii unei forme de guvernamant centralizata si au stabilit o disciplina birocratica. Au pierdut puterea in fata constantelor batalii cu sinhalezii, dupa 1055 ei preiau din nou putere pe insula stabilid capitala la Polonnaruwa. Au incercat sa fie mai uniti prin legaturi de casatorie, inclusiv cu cei din Pandya cu care avusesera atatea lupte. A urmat o perioada lunga de pace unind toate casele regale din insula, devenind puternici prin inginerie, forta navala, arta, cultura. Foloseau inca inscriptii in sinhaleza sau sanscrita. De-a lungul secolelor capitala a tot fost mutata la Dambadeniya si mai apoi la Yapahuwa intotdeauna din motive de securitate. Regii sinhalezii erau oamenii de cultura mai totii scriind carti, literatura si ocupandu-se cu religia, aceasta perioada numindu-se Epoca de Aur a Sri-Lankai. Unind cele 3 imperii si totodata cele 3 case regale, Kalinga - Pandya - Sinhala, si coventia budista pentru a face pace intre clerici au fost cele mai mari realizari administrative ale epocii medievale.
De prin anii 1250 pana in 1619 a urmat o perioada in care insula a fost condusa de invadatorii Magha, veniti din sudul Indiei. Initial, ei erau slabi platind tribut imperiului Pandyan, insa cand acesta a inceput sa piarda puterea, Magha( despre care se spuna ca ar fi din Kalinga) si-a castigat independenta asta si cu ajutorul tamililor din India. Si nu doar atat, pentru o scurta perioada de timp, la inceputul secolului al XIV-lea toata insula le era subordonata. Prin jurul anului 1450 au fost inlaturati de catre vechii regii sinhalezi. A urmat din nou o perioada prospera din comertul cu perle si elefanti. Era mai putin feudala decat toate celelale regiuni ale insulei. Importanta literatura tamila se va crea, arhitectural se construiesc multe temple hinduse, chiar si o academie pentru studierea limbilor.
Sosirea colonizatorilor portughezi pe insula in 1505 si asezarea lor strategica in Palk Strait conectand toata insula la regatele din India de Sud, a inceput sa creeze probleme politice. Multi regi s-au confruntat ca intr-un final sa faca pace cu portughezi. Iar lupta pentru independenta din 1617 a ultimului rege din dinastia Jaffna a adus armata portugheza si odata cu ea si sfarsitul dinastiei monarhice in Sri-Lanka.

Monday 22 June 2009


CASE REGALE - PORTUGALIA
AMELIE
S-a nascut la 28 septembrie 1865 si moare la 25 octombrie 1951 ca prima fiica a contelul de Paris, Philippe si a printesei Marie Isabelle casa Orleans. Prin tatal sau ea este inrudita cu case regale din Franta, Spania, Cele Doua Sicilii si case nobiliare din Germania.
La 21 dde ani se va casatorii cu printul Carlos, mostenitorul la tronul Portugaliei dupa ce familia sa a incercat sa o casatoresca cu membrii dinastiilor din Austria si Spania. Au trait bine impreuna cu toate arajamentele dintre ei. Au avut impreuna 3 copii: Luis Felipe nascut la un an dupa casatoria lor, care va fi asasinat impreuna cu tatal sau in 1908 la varsta de 11 ani, Maria Anna ce va muri la nastere si Manuel.
Amelie a jucat un rol activ de regina si intr-un fel incetinind cresterea opozitiei fata de monarhie prin popularitatea ei, totusi si ea fiind criticata prin cheltuielile sale. A fost implicata activ in multe proiecte sociale, cum ar fi preventia si tratamentul tuberculozei, fondarea de organizatii de caritate, sanatorii si farmacii. Era considerata mai putin formala de cat ultima regina, soacra sa, Maria Pia, a invatat portugheza. Era interesata de literatura, opera si teatru, picta si scria jurnale. In 1885 a fost pentru o perioada scurta regenta in lipsa sotului sau. Calatoriile sale erau adesea sever criticate din cauza luxului sau. In 1892 primeste de la Papa Leo XIII "Trandafirul de Aur" semnificatie a afectiunii daruiti anual de catre Papi. Chiar si dupa octombrie 1899 cand sotul sau Carlos I preia tronul de la tatal sau, el devine tot mai cunoscut pentru relatiile sale extraconjugale, iar popularitatea monarhiei incepe sa decline mai ales pe fondul acuzatiilor de faliment, revolutii industriale, lupta dintre stanga si dreapta.
Chiar daca la cateva zile fiul sau cel mic, Manuel a fost declarat rege, el a fost deposedat in octombrie 1910 pintr-o revolutie militara ce a avut ca rezultat instaurarea Primei Republici. Regina impreuna cu restul familiei regale a plecat in exil, cea mai mare parte a timpului in Franta. In timpul celui de-al doilea razboi mondial i s-a oferit de catre guvernul portughez sa revina in tara, insa a refuzat, v-a vizita Portugalia abia in 1945. A fost ultima regina consoarta a Portugaliei din moment ce monarhia nu a mai fost de atunci reinstaurata.

CASE REGALE - PORTUGALIA
CARLOS I
S-a nascut la Lisabona pe 28 septembrie 1863 si moare pe 1 februarie 1908. A fost penultimul monarh al Portugaliei. A fost insa primul care a murit de o moarte violenta de la regele Sebastian din 1578. A fost asasinat in timp ce calatorea intr-o trasura deschisa impreuna cu familia regala.
Parintii sai au fost regele Luis si printesa Maria Pia casa Savoy, fiica regelui Italiei Emanuel II. Este var primar cu Ferdinad I de Romania prin casa Hohenzollern-Sigmaringen. Iar prin mama sa este var primar cu regii Italiei si cu descendentii familiei Bonaparte. A avut parte de o educatie serioasa, a calatorit in Europa si a tinut locul tatalui sau ca regent in timpul cand acesta se afla in calatorii. Initial a vrut sa se casatoresca cu una din fiicele regelui Frederick III, imparatul german, dar problema religiei a fost una insurmontabila, dar si din cauza presiunii diplomatiei britanice, acesta a renuntat la intentiile sale casatorindu-se cu printesa Amelie casa Orleans, cea mai mare fiica a lui Philippe, conte de Paris, pretendent la tronul Frantei.
Carlos devine rege la 19 octombrie 1889. In privinta coloniilor existau trate cu Marea Britanie, unul semnat in august 1890 care definea granitele africane pe raurile Zambezi si Congo, si un altul semnat in octombrie 1899 care reconfirma tratatele din secolul XVII. Aceste intelegeri nu erau pe placul populatiei pentru ca ele puneau Portugalia in dezavantaj. In timpul dominiei sale, Portugalia a fost declarata de doua ori in faliment in iunie 1892 si apoi in mai 1902 din cauza revolutiilor industriale, antagonismul dintre socialisti si republicani si din cauza criticii presei asupra monarhiei. L-a numit pe Joao Franco ca prim-ministru si a dizolvat de mai multe ori parlamentul.
In 1907, in incercarea de a oprii revolutiile din marile orase de a instaura republica, Carlos dizolva parlamentul si il autorizeaza pe deja prim-ministrul Joao Franco sa guverneze o dictatura parlamentara pana ordinea va fi stabilita. Aceasta era o metoda democratica folosita in parlamentul liberal in Portugalia inca din 1833 cand marile partide nu puteau fi de acord cu Guvernul. In iuanuarie 1910 multe personalitati politice au participat la intentiile de atacuri cu bomba ale partidului republican in incercarea de a aduce republica. Acesti au fost judecatii si trimisii in colonii. Alegerile generale au fost stabilite pentru luna aprilie asta dupa ce monarhia a fost abolita iar victoria partidului lui Joao Franco a fost asigurata, lucru care nu i-a multumit nici pe republicani si nici pe cele doua partide care isi alternasera puterea pana atunci, cel progresist si cel regenerator.
Era un mare iubitor al artei sustinand si tinand un ochi aproape pe poetii, dar si pe diferite institutii de arta. Ca si tatal sau este pasionat de explorarea maritima avand si propriilei publicatii in acest sens.
Pe 1 februarie 1908 se intoarcea de la palatul Vila Vicaso spre Lisabona impreuna cu ceilalati membrii ai familiei regale. Sosise cu vaporul iar acum mergea intr-o trasura deschisa catre palat. Din multime s-au tras focuri de arma, mai tarziu dovedindu-se ca erau ale unor activisti republicani. Regele a fost asasinat pe loc, printul mostenitor Luis Felipe, ranit mortal, iar cel de-al doilea fiu, Manuel, doar ranit la brat. Cei doi tragatori au fost ucisi de catre politie in incercarea de ai prinde. Cateva zile mai tarziu printul Manuel a fost declarat rege. El a fost ultimul membru al familiei Braganza-Saxe-Coburg si Gotha, ca de altfel si ultimul monarh declarat al Portugaliei.
PORTUGALIA
Carol I casa Saxa-Coburg-Gotha Braganza + Amelie casa Orleans
=Luiz, Manuel, Maria Anna


Manuel II casa Saxa-Coburg-Gotha + Augusta Victoria casa Hohenzollern Sigmaringen
= fara copii


Duarte Nano (var) casa Braganza Lowenstein-Wertheim-Rosenberg + Maria Francisca Orleans Braganza
=Duartu Pio, Miguel, Henrigue


Duarto Pio Braganza + Isabel de Heredia (fara rang regal)
=Afonso, Maria Francisca, Dinis

Sunday 21 June 2009


DESCOPERIND AUSTRIA
Pe 18 iunie, 3.500 de oamenii au protestat impotriva extremei drepte In Austria. Manifestatia a fost organizata prin portalul de internet Facebook de catre doua tinere care sunt ingrijorate de situatia politica actuala. Protestul nu a fost unul apolitic pentru ca la un moment dat a luat cuvantul reprezentanta tinerelor femei din Partidul Social Decocrat. Ei au aprins 3.500 de lumanarii simbol al pluralismului politic. Scriitorul austriac Robert Menasse a citit un fragment in scopul sustinerii cauzei.