căutare personalizată

Wednesday 24 June 2009

TIGRII TAMIL
Antiteza poporul sinhala-poporul tamil - partea a III-a
In perioada feudala regii din dinastia Chola au cucerit si detronat regii sinhalezi de pe intreaga insula. Tamilii au condus insula pentru 37 de ani. Acesti sunt tamili din sudul Indiei care pe la inceputul secolului al IX-lea incep o dinastie militara si devin puternici in Asia economic si cultural. Ei cuceresc teritorii pana in nordul Indiei si mare parte a insulelor din Oceanul Indian. Cultura, ei se deosebesc prin literatura medievala tamila si arhitectura medievala tamila: temple, palate nu doar pentru inchinaciune, dar si centre economice. Ei sunt pionierii unei forme de guvernamant centralizata si au stabilit o disciplina birocratica. Au pierdut puterea in fata constantelor batalii cu sinhalezii, dupa 1055 ei preiau din nou putere pe insula stabilid capitala la Polonnaruwa. Au incercat sa fie mai uniti prin legaturi de casatorie, inclusiv cu cei din Pandya cu care avusesera atatea lupte. A urmat o perioada lunga de pace unind toate casele regale din insula, devenind puternici prin inginerie, forta navala, arta, cultura. Foloseau inca inscriptii in sinhaleza sau sanscrita. De-a lungul secolelor capitala a tot fost mutata la Dambadeniya si mai apoi la Yapahuwa intotdeauna din motive de securitate. Regii sinhalezii erau oamenii de cultura mai totii scriind carti, literatura si ocupandu-se cu religia, aceasta perioada numindu-se Epoca de Aur a Sri-Lankai. Unind cele 3 imperii si totodata cele 3 case regale, Kalinga - Pandya - Sinhala, si coventia budista pentru a face pace intre clerici au fost cele mai mari realizari administrative ale epocii medievale.
De prin anii 1250 pana in 1619 a urmat o perioada in care insula a fost condusa de invadatorii Magha, veniti din sudul Indiei. Initial, ei erau slabi platind tribut imperiului Pandyan, insa cand acesta a inceput sa piarda puterea, Magha( despre care se spuna ca ar fi din Kalinga) si-a castigat independenta asta si cu ajutorul tamililor din India. Si nu doar atat, pentru o scurta perioada de timp, la inceputul secolului al XIV-lea toata insula le era subordonata. Prin jurul anului 1450 au fost inlaturati de catre vechii regii sinhalezi. A urmat din nou o perioada prospera din comertul cu perle si elefanti. Era mai putin feudala decat toate celelale regiuni ale insulei. Importanta literatura tamila se va crea, arhitectural se construiesc multe temple hinduse, chiar si o academie pentru studierea limbilor.
Sosirea colonizatorilor portughezi pe insula in 1505 si asezarea lor strategica in Palk Strait conectand toata insula la regatele din India de Sud, a inceput sa creeze probleme politice. Multi regi s-au confruntat ca intr-un final sa faca pace cu portughezi. Iar lupta pentru independenta din 1617 a ultimului rege din dinastia Jaffna a adus armata portugheza si odata cu ea si sfarsitul dinastiei monarhice in Sri-Lanka.

No comments:

Post a Comment