căutare personalizată

Saturday 20 June 2009

DESCOPERIND AUSTRIA
Unul din liderii partidului Verzilor, responsabil cu politica externa a partidului, Alexander Van der Bellen, si-a arata furia si neplacerea in privinta rezultatelor alegerilor din Iran. El, si probabil partidul sau din Austria, l-au sustinut pe contra-candidatul Mir Hossein Mousavi. "Realegerea lui Ahmadinejad distruge sperantele pentru Orientul Mijlociu". Partidul Verzilor este ingrijorat si depre fraudarea alegerilor. In privinta negocierilor nucleare, presedintele este un handicap si o palma peste fata pentru orice reforma pentru poporul iranian.

Thursday 18 June 2009


BOOK REVIEW
"In America" de Susan Sontag, 1999

O subtila explorare a lumii teatrului si a vietii emigrantilor europeni in America secolului XIX. O carte despre viata, despre vointa si dorinta unei femeie care nu inceteaza niciodata sa lupte. O calatorie prin elegante saloane din Cracovia, prin impresionante peisaje din sudul Californiei si printre figurile pestrite ale imigrantilor care puneau bazele visului american. Romanul incepe asa cum se si sfarseste, adica nu are nici unul nici altul, este doar surprinderea unui moment din viata unor oameni. Stilul de compunere este nou, interesant, atrage ca element de diversitate pentru ca epicul nu e un element care agata. Este compus din capitole fiecare total diferit, jurnal, scrisori, dialog relatat numai din perspectiva unuia. Pe deasupra tuturor sta stilul introvertit de introspectie specific stilului secolului XVIII rus. Acest gen de roman de fictiune incercand sa arate experienta europeana in gasirea unui nou inceput, nu este noua, ea fiind relatata si de altii marii scriitori americani; indea de a renunta la tot, de a te reinventa pe tine insuti renuntand la trecut.
In 1876, in culmea succesului profesional, actrita poloneza Maryna Zalezowska intoarce spatele tarii natale pentru a se devota unui public nou si unei vieti noi in America. Era atat de poloneza in arta sa incat era considerata o comoara nationala. La un moment dat in viata ei a crezut ca nu poate trai fara confort si lux, apoi a crezut ca nu ar putea trai fara prieteni, mai tarziu a crezut ca nu poate trai fara sa faca ceva.
Prin talentul sau natural, a convins un grup de prienteni intelectuali sa plece in America sa traiasca intr-un mod absolut comun. Dorinta foarte punternica de a pleca poate fi explicata prin teama ei de a imbatrani, de a primi doar roluri de menajera batrana or lipsa de provocari noi odata ce ai ajuns in varf. Odata ajunsi acolo din lipsa de bani se decide sa incerce lumea teatrului si in America, lucru pe care nu l-a voit, dar pe care l-a intuit aducand cu ea atatea costume. Devine imediat faimoasa datorita accentului ei est-european pe care defapt il credea un defect. Autoarea ne poarta in romanul sau prin viata unei dive a secolului XIX: saloanele din Cracovia, vacante la tara intr-un mediu rupestru, calatoria pe transatlantic, viata in New York si viata din Sud. O putem vedea pe ea si prin ochii sotului sau, Bogdan, prin ochii scriitorului fara speranta indragostit de ea, Ryzard( Richard), dar cel mai mult aflam despre ea prin felul cum intelege ea sa-si joace rolurile. "Nu iti fie teama sa te intorci cu spatele la public, fata ar putea sa le spuna prea mult, audienta poate sa citesca doar ce are nevoie, nu mai mult, din spatele tau!"
De fapt romanul nu este in totalitate fictiune, el are la baza viata actritei poloneze Helena Modrzejewska, dar prin faptul ca tehnica scriierii este atat de captivanta, atentia nu poate sa fie indreptata catre faptul ca a existat intr-adevar o persoana cu o asemenea viata. Una este sa spui o poveste depre dorinta unei femei pentru tranformare, cu totul alta este potretizezi adoratia si protectia prietenilor, familiei si fanilor.

Wednesday 17 June 2009


INDONEZIA-MASURI ANTI-CORUPTIE
O tara ce nu e cunoscuta pentru transparenta sa in business, politica si alte domenii, Indonezia preseaza in actiunile anticoruptie prin deschiderea unor "casete ale onestitatii" amplasate pe intreg cuprinsul tarii. Aceste casete sunt, spre exemplu, cutii de depozit a banilor pentru scoala a elevilor.
Ca parte a unei campanii nationale condusa de Procurorul General, aceste cutii transparente, unde sunt tinuti banii au fost impastiate prin scoli si birourile funtionarilor. Se spera ca ele vor rupe tendintele de furt ale tinerilor, iar pentru funtionari, banii publici cu care trebuie sa lucreze, depozitati in cutii transparente, vor reduce coruptia. Onestitatea, cred oficialitatile, este unul dintre factorii care duc la coruptie, pe langa mediu, saracie. De aceea au decis sa schimbe responsabilitatea catre populatie in combaterea coruptiei.
Casetele onestitatii sunt doar o parte din larga campanie a guvernarii inceputa la sfarsitul anului 2007. Grija aceasta a pornit si din faptul ca Indonezia ocupa locul 126 din 180 in topul celor mai corupte state, dupa organizatia Transperancy International. Munca lor i-a ridicat de pe ultimele locuri si i-a adus un imens capital de popularitate presedintelui Susilo Bambang Yudhoyono. Insa recent campania a suferit o grea lovitura prin arestarea sefului Comisiei pentru Eradicarea Coruptiei pentru suspiciuni in implicarea intr-o crima a unui om de afaceri intr-un triunghi matrimonial. Casa Reprezentantilor, pe care Transperency International o considera cea mai corupta insitutie, incearca, fara succes insa, sa se folosesca de acest arest pentru a opri alte comisii sa faca cercetari.
Decand s-a inceput campanie, s-au deschis 7456 de casete ale onestitatii in 23 de provincii ale tarii, dupa datele oficiale. Se asteapta 10.000 de casete sa fie folosite in 26 de provincii pana la sfarsitul anului, ca mai apoi sa fie acoperite toate cele 33 de provincii. Pana acum acesta masura s-a dovedit eficienta si doar 5% din ele au intampinat dificultati, dar si acestea doar din cauza populatiei, al prostului management si lipsei de onestitate. Programul a fost in continuare impins in ciuda problemelor din capitala. Cu adevarat eficienta lor nu se poate stii atata timp cat o simpla intrebare pusa de "Times" la o scoala din Samarinda in provincia Kalimantanul de Est, a aratat ca de multe ori casetele erau lasate nesupravegheate, si chiar insusi administratorul magazinului a fost prins cumparand fara sa platesca, explicand ca nu a stiut cum sa faca acest lucru. Oricum, elevi nu au fost prins furand, iar per total au iesit pe profit. Dar ce este cel mai important este ca a avut un efect pozitiv asupra elevilor, asa cum prezinta profesori situatia in clase cand elevii au o tendinta in scadere in privinta inselatului la ore. Cand elevilor li s-a pus aceeasi intrebare ei au recunoscut ca sunt destul de multi cei care nu au platit corect pentru ce au cumparat. Daca in scolii, casetele onestitatii au functionat, in birourile administrative locale au intampinat rezistenta, cu toata campania publicitara din oras cand casetele au fost aduse in birouri aproape ca nu au fost folosite de nimeni. Functionari spun ca acesta masura poate fi Ok, insa adevarata problema a coruptiei printre oamenii obisnuiti este ca sistemul de obtinere a bunurilor are fisuri prin faptul ca da oamenilor sansa sa fure. Companiile care vor sa castige o licitatie hartuiesc persoana responsabila cu desfasurarea corecta, pana cedeaza. Aceste fapte sunt destul de extreme pentru ca functionarii sunt cazati la hotel cand au loc licitatii pentru a nu agresati la serviciu sau acasa.

Monday 15 June 2009


INDONEZIA - Candidatii la alegeri
PRABOWO SUBIANTO
Unul din personajele cele mai negre ale trecutului sangeros s-a reinventat intr-un candidat respectabil pentru functia de vice-presedinte si ar putea fi unul dintre cei mai puternici politicieni dupa alegerile de luna viitoare. El este Prabowo Subianto, 58 de ani, locotenent-general al armatei, casatorit cu Titiek, cea de-a doua fiica a fostului dictator Suharto si al carui nume a fost asociat violentei si nepotismului in timpul regimului socrului sau. Drepturile Omului au condamnat actiunile sale din Timorul de Est si din Jakarta cand oamenii din comanda sa au impuscat demonstranti si au rapit oponenti. Astazi el nu raspunde la intrebarile legate despre acel episod, de-a lungul anilor a negat implicarea sa. A participat la 4 misiuni ale armatei indoneziene de ocuparea fortata a teritoriului. Fortele de ocupatie au fost acuzate de tortura, crima, violuri. In Jakarta, 1998, presa a raportat ca el a organizat atentate in cartierul chinezesc din capitala pentru a pregatii o lovitura de stat. Dupa ce socrul sau a cazut de la putere, Prabowo a fost acuzat ca l-a amenintat pe noul presedinte, B. J. Habibie, prin imprastierea comandourilor sale in jurul palatului presidential. A fost trimis in exil, dar si-a pregatit revenirea prin compania de publicitate a fratelui sau multi-milionar. Acum candideaza impreuna cu Megawati Sukarnoputri, pe care a servit-o in termeni indiscutabili si in timpul madatului ei de presedinte intre 2001 si 2004. Dar analistii politici o vad pe Megawati ca slaba si ineficienta ca figura prezidentiala, insa Prabowo ar putea deveni figura puternica. Megawati este fiica primului presedinte indonezian, Sukarno, in timpul caruia Prabowo s-a aratat un prieten al saracilor.
Presedintele SUA, Barack Obama, care si-a petrecut mare parte a copilariei in Indonesia, planuieste o calatorie in acest an in cadrul programului sau "America si Islamul", avand in vedere ca este o natie cu 210 milioane de musulmani.