căutare personalizată

Saturday 9 May 2009


CRIMA IN INDONEZIA
Cand la 4 mai a.c. politia din Jakarta l-a arestat pe seful Comisiei pentru Eradicarea Coruptiei, sau KPK, pentru crima cu premeditare, a parut ceva fantastic din moment ce in timpul celor 17 luni de cand se afla in fruntea acestui organism si-a dezvoltat o reputatie de om ce nu se teme si pe deasupra sincer.
Cazul a arata cat de bine Indonezia a stiut sa construiasca institutii profesionale si credibile de la caderea dictatorismului. Dar tot acest scandal se leaga intrucatva de un altul ce a aparut la jumatatea lunii martie, cand guvernatorul regiunii, ce detinea o companie farmaceutica, a fost impuscat mortal in timp ce se intorcea de la o partida de golf. Astfle de crime se intampla foarte rar in Indonezia de aceea s-a cerut public arestarea faptasilor. La sfarsitul lunii aprilie numele d. Antasari Azhar, seful de la KPK, incepe sa fie legat de acest caz de crima. A fost arestat pentru 4 zile fara ca politia sa declare pentru ce. Dar se stie despre un martor cheie, un ajutor de pe terenul de golf ca si pe cea de-a treia sotie a guvernatorului. Ea este acum in programul de protectie al martorilor. Cum nu s-a dat nici o explicatie de ce a fost retinut Antasari, la fel nu s-a vorbit nici despre ceilalati 8 retinuti, printre care se afla un ofiter de politie de rang inalt si un propietar de ziar. Antasari recunoaste ca stia despre crima insa neaga orice implicare cu exceptia faptului ca il cunoastea vag pe ajutorul de pe terenul de golf.
Singurul lucru bun pentru Indonezia este ca scandalul nu se leaga aparent de activitatea Comisiei de Eradicarea Coruptiei. La fel si implicare d. Antasari in caz poate fi pusa pe seama numerosilor sai dusmani, numai ce fostul guvernator al Bancii Centrale si cativa parlamentari au fost acuzati de KPK. In fata arestarii sefului sau, KPK a raspuns cu o admirabila lipsa de preocupare si doar la cateva ore dupa ce a fost declarat suspect a fost destituit din functie. KPK pare a fi condusa ca un business cu cel putin in caz de acuzare la nivel inalt pe saptamana. Cel al sefului lor este un scandal urat dar din care isi vor reveni repede.
Seful statului, care va avea alegeri in doua luni, a reactionat adecvat distantandu-se de d. Antasari declarand ca legea trebuie sa-si urmeze cursul. Cu toate ca KPK este o institutie independenta de guvern, dar intrucatva de neinteles, presedintele a castigat puncte din succesele sale.
Reactia parlamentului, cel care ar mai putea potoli avantul luat de KPK, nu a fost una de lauda. Parlamentul a cerut alegerea unui nou sef, chiar daca regulamentul interior al instutiei spune ca asta nu se poate face pana nu exista o candamnare.
Politia a iesit cu bine din aceasta situatie pana acum, cu toate ca mai au inca mult de lucru luand in considerare faptul ca mai au si alte cazuri la fel. Dar macar, ei ca si alte institutii implicate, au inceput sa functioneze profesional. Iar elita pare ca nu mai este deasupra legii!

No comments:

Post a Comment