căutare personalizată

Monday 4 May 2009


CASE REGALE - SOFIA

S-a nascut la 2 noiembrie 1938 in Atena si este primul copil al regelui Greciei si sotiei sale regina Frederika, printesa de Hannover. Ea face parte din dinastia Schleswog-Holstein-Sonderburg-Glucksburg.Si din partea tatalui si a mamei este stra-nepoata a reginei Victoria a Angliei. Din cauza acestul lucru, sotul sau chiar ii este var de-al treilea. Prin regina Victoria, este in rudenie cu toate casele regale din Europa, este verisoara primara cu pretendentul la tronul Hannovrei( Germania), prin stra-bunicul sau, George I al Greciei, este var de-al doilea chiar si cu printul Charles. Din partea mamei, prin regele

Christian al IX-lea al Danemarcei are legaturi de rudenie cu insusi regina Elizabetha a II-a si chiar cu printul consort, Philip.

Fratele sau este regele Constantine al II-lea al Greciei, insa constitutia tarii a abolit monarhia de aceea el nu se afla in exercitiul functiei.

Printesa Sofia isi petrece o parte a copilariei in Egipt si Africa de Sud, acolo unde si-a petrecut exilul familia sa in timpul celui de-al doilea razboi mondial. S-au intors in Grecia abia cand ea avea 8 ani de unde va pleca in Germania pentru a studia a prestigioasa scoala Salem, dupa care va studia muzica si arheologie in Atena. In 1960 va reprezenta Grecia la Jocurile Olimpice de vara la intrecerea cu barci.

Se casatoreste la 14 mai 1962 in Atena cu printul Juan Carlos, viitorul rege al Spaniei, pe care-l intalnise intr-o croaziera prin insulele grecesti cu 8 ani inainte. Ea v-a renunta la pretentiile ei la tronul Greciei si se converteste la religia romano-catolica. In aceasta casatorie ea reuseste sa aduca realism si scoaterea de sub influenta tatalui sau, Juan, spre o mai reala apropiere de Franco. In 1969, cand Juan Carlos este numit de Franco ca viitor conducator, el va capata titlul de Print de Spania, nume sugerat chiar de Sofia, in locul celui de Print de Asturias, pe care trebuiau sa-l primeasca toti cei ce urmau la tron.

Cuplul are 3 copii: Elena, Cristina, Felipe, si 8 nepoti.

Regina Sofia prezideaza mai multe fundatii ce vin in ajutorul copiilor cu handicap, a dependentilor de droguri si a bolnavilor de SIDA, si a fundatiei ce ii poarta numele ce se ocupa cu refugiati, in 1993 trimitand ajutoare in Bosnia si Hertegovina. Datorita eforturilor sale, Muzeului National de Arta i s-a dat numele sau la fel ca si aeroportului din Tnerife. Calatoreste in toata lumea in a-si sprijini activitatile, in special in Somalia si Cambodjia impotriva crimelor, prostitutiei cu copii si sclaviei. De asemenea, ea primeste tittlu de membru onorific sau doctorat onorific din difetrite universitati din lume din Columbia, Anglia, Sua. La aniversarea a 70

de ani intr-un interviu a dezvaluit ideile sale politice conservatoare. Cum ar fi legea aprobata de parlament prin care se permitea casatoria si paradele gay din 2005 in Spania. Mai critica interventia militara a Spaniei in Afganistan, propagarea violentei prin mass-media nu face decat sa atraga si mai multe cazuri si isi apara convingerea ca oamenii au aparut prin creatie. Parerile ei nu sunt unice, ci chiar impartasite de intelectualitate spaniola si chiar ca partidele republicane( in Spania insemnand stanga). A vorbit extrem de deschis despre prietenia regelui Juan Carlos I cu regele Hassan de Maroc. Despre relatia cu nora sa Letizia, ce nu este de vita nobila si a mai si fost divortata, spune ca are o relatie buna si ca prin ea, casa regala a venit mai aproape de popor. A fost surprinsa de alegerea lui Barack Obama si adauga ca este total impotriva rasismului. Despre monarhie a spus ca niciodata regele nu va abdica. Despre viata in general ca este impotriva avortului si eutanasierii. Mai tarziu cand acest interviu a fost introdus in cartea scrisa de jurnalista depre casa regala, chiar daca a fost trimisa la palat pentru a fi aprobata si pentru ca fiecare lucru scris este documentat, dupa aparitie cand au inceput criticile la adresa parerilor reginei, dspre unele lucruri a spus ca au fost exprimate intr-o conversatie privata si ca sunt scoase din context. Regina primeste suport pentru parerile ei din parte membrilor casei regale, cum ar fi sora regelui Juan Carlos I, Pilar.

No comments:

Post a Comment