căutare personalizată

Thursday 23 April 2009

Ca sa descoperim de ce Biblia si poporul evreu nu erau unici, iar tipul de viata pe care il duceau nu era particular, ci incadrat in regiunea geografica si istorica.
#mileniul II i.H. - Babilon -
Apare prima atestare de legi scrise, decrete,legi comerciale, dreptul casatoriei, mosteniri, inchirieri. Legea talionului = ochi pentru ochi si dinte pentru dinte - pe care o gasim si in Biblie ca fiind a evreilor.
Nu se folosea legea raspandita in toata regiunea potrivita careai trebuia pedepsita toata familia pentru greseala unui membru 'vendeta' - asa cum gasim in Biblie, deci era un lucru specific zonei.
Nu se folosea pedepsirea corporala - asa cum gasim la evreii de atunci - si cum inca se gaseste la arabi de azi.

Wednesday 22 April 2009


INDONEZIA - Candidatii

Diferenta intre programele ideologice ale partidelor este foarte subtire, cum ar fi deviza Golkar "prosperitate si nationalism", iar a principalului partid islamist( adica opozitie fata de Golkar) mesajul electoral este "prosperitate si justitie" -reforma comunitatii musulmane. Partidul Democratic considera ca va fi lider pentru inca cel putin 10 ani datorita popularitatiile presedintelui. Partidul National Democratic si al Luptei al lui Megawati are o platforma unde este impotriva privatizarii, dar vrea legi mai bune pentru muncitori, insa nu are un manifest apropiat unei personalitatii care sa traga partidul, dar stilul mandatului fostului presedinte la distanta, nu o mai recomanda. Alte doua partide sunt doar motoare care pun in miscare ambitiile presedintelui si care vin de pe vremea fostului dictator, bineinteles tot generali. Wiranto, un lider al armatei implicat in violentele care au acompaniat caderea Timorului de Est in 1999 conduce Partidul Hanura. Prabowo Subianto un fost sef al

fortelor speciale, cere a plecat in exil dupa ce a fost declarat implicat in rapirile politice din 1998, conduce Partidul Gerindra. Dintre cele doua, Gerinda a facut cea mai mare valva. Finantat de miliardarul sau frate, Prabowo a investit in reclame televizate, iar pentru membrii, asigurari de viata premium in valoare de 200 $ ceea ce pentru muti inseamna o avere. Mesajul sau populist i-a adus 13 milioane de membrii insa nevoia sa nu s-a transformat in voturi, asa cum indica sondajele.

Tuesday 21 April 2009


INDONEZIA - Probleme survenite in ultimii 5 ani.
O reforma cu adevarat de succes a fost descentralizarea radicala, dar care a dus la mari cheltuieli in sectorul public si la puterea autoritatilor locale divizata. Reforma de la centru se intoarce cu efecte negative asupra partidelor locale. In aceeasi idee s-a introdus si un nou sistem de contabilizare ceea ce a mai tinut in frau inca galopanta coruptie. Iar asta a dus la prinderea unor pesti mai mari, printre care socrul presedintelui, guvernatorul Bancii Centrale, unul din marii suspecti de coruptie, la fel ca si multi memebri ai parlamentului, ceea ce a facut un judecator sa intrebe daca toate legile discutate au fost spalate in bani!
Persistenta cu care coruptia s-a imprastiat peste tot dupa plecarea cleptomanului Suharto, este doar unul dintre norii de deasupra noi si vibrante democratii a Indoneziei. Un altul este inca prezenta dominanta a figurilor din vremea fostului dictator. Toti cei avizi acum de putere sunt supravietuitorii acelei epoci, chiar si fostul presedinte Megawati este o relicva a fostului regim. In aceasta lumina, revolutia reformatoare pare mai degraba o manevra tactica pentru a ajuta vechea elita Jakarta in a se agata la putere. Dar optimistii spera ca abia la alegerile din 2014 vor avea o noua generatie de lideri. Cum ar fi Eva Sundari membra a partidului lui Megawati, pe care insa indonezieni nu sunt gata sa o aleaga, un tanar asa cum s-a intamplat in SUA cu Barack Obama.
Absenta dezbaterilor politice din timpul campaniei este descurajatoare avand in vedere progresele democratice din ultimii ani. Insa acesta absenta are un raspuns: indiferenta in crestere fata de politca. Procentajul pentru "partidul in alb" - tradus printre indonezieni prin lipsa de la vot sau chiar boicotul - a fost dupa Suharto in 1999 de 8%, ca in 2004 sa atinga un nivel de 25%, iar pentru anul acesta este asteptat un procent si mai mare.
Numarul de oamenii care se simt nereprezentati in parlament este tot mai mare din cauza noi legi electorale care cere un procent de 2,5% pentru a intra in parlament ceea ce va duce la situatia ca 20-30% din voturi sa fie ignorate. Insa cei care apara noul sistemul spun ca in timp acest lucru va duce la un numar mai mic de partide si deci un numar mai mic de ideologii, curente si directii. Dar pentru moment reprezentantii din capitala nu inteleg nevoiele celor din provincii, mai ales cele indepartate ca Papua, ale caror voturi se indreapta catre partidele locale. Noul sistem mai cuprinde si votul uninominal si nu pe liste ca pana acum. Ceea ce ar putea duce la situatia cand candidatii pentru presedentie sa fie alesi de popor insa pentru ca partidul din spatele lor sa nu ia cele 2,5% sa fie unul din multele motive pentru care s-ar produce consternare si chiar lupte de strada.

Monday 20 April 2009


BOOK REVIEW - "Oamenii marii" vol.I, II de Victor Hugo.
" Les travailleurs de la mer" 1930
Romanul incepe prin descrierea Arhipelagului Manecii de la istorie, clima, geografie, religie, obiceiuri. "Intodeauna cu cei doi pe cele zece" proverb din partea locului, adica cu cei doi ochii pe cele zece degete, sfat de stapan carpanos, vechea neincredere care da pe fata vechea lenevie, acestea sunt stravechile lancezeli gotice, rezultat al iobagiei, dupa cum nepasarea creola e un rezultat al sclaviei; vicii ale tuturor popoarelor care in contact cu progresul au diparut de pretutindeni.
"Totul tinde sa ingradesca pe om, dar nimic nu-l poate opri. Limitelor el le raspunde prin salturi. Imposibilul e o frontiera care bate vesnic in retragere in fata lui. Globule nu te impotrivi stradaniilor furnicii tale"
Lumea secolului XIX se invarte in jurul religiei, a prezentei( descrierea numeroaselor culte intr-un asa mic spatiu) si a lipsei ei( viata vrajitoarelor). Viata de zi cu zi a localnicilor le era ghidata de superstitii, tot ceea ce era altfel era vrajitoresc.
"In momentul in care devii bogat iti dai sema ca esti paralizat."
Victor Hugo face aici mai degraba un documentar, poate un reportaj, in nici un caz nu este un roman. Este evident indragostit de mare si de ambarcatiuni pe care le descrie in cel mai mic amanunt. Si ca orice naratiune care se respecta trebuie sa fie si o frumoasa domnisoara ale carei calitati, fizice si sufletesti, erau duse la maxim - specific insa perioadei romatismului. Caracteristica principala a acestor volume este descrierea pana la cel mai mic amannunt fie ca e vorba de un peisaj, o ambarcatiune, un om. Un alt aspect al romantismului era descrierea calitatilor pozitive, extrem pozitive: cinstea, forta fizica si psihica( increderea).
"Nu exista fiara care sa-si sfasie prada cu mai multa salbaticie ca marea. Apa marii e toata numai gheare. Vantul musca, valurile sfasie, talazul e o gura cu colti ascutiti. Ea sfasie si striveste in acelasi timp. Lovitura oceanului e aceea ca a unei labe de leu. "
"Sa te servesti de obstacolul care-ti sta in cale, asta inseamna un pas important spre izbanda!"

Sunday 19 April 2009


INDONEZIA - Probleme legate de vot.
Multi oameni inca nu stiu cum trebuie sa voteze pentru ca atat metoda perforarii cat si cea a bifarii sunt in vigoarea. Buletinul de vot are marimea unui prosop, o atat de mare lista au de parcurs. Pana la 1 aprilie software-ul care a transmis rezultatele voturilor nu era inca instalat. Aproape 6 milioane de buletine de vot au fost declarate invalide si inca multe sectii nu le primisera. Spre deosebire de India, un alt stat care trebuie sa echilibreze milioane de alegatori, Indonezia inca nu poate organiza in aceeasi zi alegerile, unele districte crestine urmand sa voteze cateva zile mai tarziu. Cea mai importanta intrebare se ridica asupra numelor de pe lista pentru ca atunci cand au avut loc alegeri administrative s-a iscat un mare scandal legat de alegerile din Java de Est unde mai mult de un sfert din numele de pe lista erau duplicate sau chiar inventate. Ofiterul de politie care a facut descoperirea a fost destituit 3 luni mai tarziu, iar ancheta inchisa dand impresia unei musamalizari. Daca s-a incercat o manipulare a alegerilor din Java de Est - reusita dovedeste ca si la nivel national s-ar putea macar sa se incerce - nu este atat de important pe cat atentia atrasa asupra slabiciunii si incompetentei de a avea alegerii cu adevarat libere. Acesta a fost o parte a scandalului de coruptie din 2004 care a dus totusi si la inchiderea unor comisionari responsabili cu buna desfasurare a alegerilor. Urmarile acestui scandal au dus ca la scrutinul de acum bugetul comisiei sa se micsoreze considerabil.
Cu atat de multe probleme, s-a pus in discutie amanarea votului, dar candidatii nu isi permit o campanie atat de lunga si noul sistem cu alegeri anticipate a produs o si mai mare frictiune intre partide.