căutare personalizată

Saturday 15 August 2009


DESCOPERIND AUSTRIA
Industria celei mai sudice provincii, Carintia, resimte efectele crizei financiare. 2/3 din companii au prezentat o situatie foarte proasta, iar cel mai de jos punct inca nu a fost atins pretind expertii. Industriile ca alimentatia si constructiile inca o duc bine, dar electronicele si lemnul, ca si asamblarea de automobile simt situatia critica din Carintia. Doar 9% din industriile din Carintia au raportat cresterii, 62% descresterii. Sectorul vanzarilor se afla inca in balanta si 72% din populatie crede ca va ramane asa. Potrivit directorului economic al asociatiei industriilor din Austria crede ca s-a pierdut cresterea din ultimii 10 ani in ultimele 6 luni si ca in aceste timpuri Austria trece prin cele mai grele momente ale istorie sale moderne. Solutia cu care au venit si alte state de a aloca fonduri pentru intreprinderile mici si mijlocii nu va imbunatatii situatia pentru ca intreg sistemul economic este prea strans legat.

Wednesday 12 August 2009


BOOK REVIEW
"Stapanul de la Capul Leului" de William Dean Howells "The Landlord at Lion's Head" 1908

"De unde stii ca un om cu o vointa puternica nu e un om de fapt slab, ceea ce numim vointa puternica nu e oare un fel de zgarda pe care nu o poti desface?"


Autorul se naste la 1 martie 1837 oraselul Martins Ferry din statul Ohio, SUA si moare 83 de ani mai tarziu la 11 mai 1920. El va purta numele mamei sale, Howells. A fost al doilea din 8 copii. Tatal sau era editor de ziar si tipograf ce trebuia sa se mute frecvent prin tot statul Ohio. La o varsta mica incepe sa il ajute pe tatal sau in tipografie. Fara sa ii spuna, tatal ii va publica o poezie in prestijiosul ziar "Ohio State Jurnal". La 19 ani va fi ales functionar in Camera Inferioara din parlamentul din statul Ohio. In jurul varstei de 20 de ani incepe sa colaboreze cu ziarul "Ohio State Jurnal" unde publica poezii, povestioare scurte si chiar traduceri din franceza, spaniola si germana. Cativa ani mai tarziu ii va intalni in Boston pe scriitorii acelor vremuri James Thomas Fields, James Russell Lowell, Oliver Wendell Holmes si altii.
Se pare ca pentru o biografie excelenta a lui Abraham Lincoln a castigat, dupa alegerile din 1860, un post de consultat la Venetia. La 25 de ani, in ajun de Craciun, se casatoreste cu Elinor Mead la ambasada americana din Paris. Printre copii lor se numara si arhitectul celebru John Mead Howells.
La intoarcerea in SUA el va scrie la diverse reviste printre care si "Atlantic Monthly" si "Harpers's Magazine". La prima va deveni editor principal pentru 15 ani. La varsta de 32 de ani il va intalni pe celebrul scriitor american Mark Twain cu care va lega o prietenie de lunga durata. Si mai important pentru stilul sau literar - inclinarea spre realism - a fost relatia sa cu jurnalistul Jonathan Baxter Harrison care va scrie si el la lunarul "Atlantic Monthly" despre viata americanilor de rand.
In 1872, la 45 de ani, va scrie primul roman "Calatoria lor de nunta", dar reputatia lui de scriitor va debuta cu romanul realist " Un exemplu modern" publicat 10 ani mai tarziu, unde este descris cursul unei casatorii. In 1885 publica "Ascendenta lui Silas Lapham" cel mai cunoscut roman al sau, descriind ascendenta dar si caderea unui atreprenor american din industria vopselurilor. Viziunile sale sociale se pot regasi in roamnele "Annie Kilburn"(1888) si "Norocul unei noi averi"( 1890). Poemele sale au fost stranse intr-un volum publicate in 1873 si 1886, iar un altul sub titlul "Opriri ale miscarii de condei" aparut in 1895.
A fost fondatorul scolii americane de realism ce deriva, prin rusi si Balzac si care nu se aseamana prea mult cu orice alta forma de fictiune. Cu toate ca a influtentat cativa scriitori tineri in care a vazut un talent proaspat, cu greu putem spune ca a avut cea mai mare influenta in fictiunea americana in ultimul sfert din secolul al XIX-lea.
In 1904 a fost unul din cei 7 scriitori alesi ca membrii in Academia Americana de Arte si Litere unde a devenit si presedinte.
La 8 ani de la moartea sa, fiica sa ii va publica corespondenta ca o biografie a anilor sai literari.
Howells a scris piese de teatru, critica si esee despre figurile literare contemporane ca Henrik Ibsen, Emile Zola, Giovanni Verga, Benito Perez Galdos si in special Lev Tolstoi cee ce le va stabiliza acestora reputatia in Statele Unite. A fost si critic literar al scriitorilor americani, cum ar fi Emily Dickinson si altii. In aceasta pozitie se poate sa fi avut cea mai mare influenta.

Monday 10 August 2009


TIGRII TAMIL
Antiteza poporul tamil-poporul sinhala - parte a VI-a Ocuparea portugheza - cucerirea regatului Jaffna
S-a putut observa cum regatul Kotte si Sitawaka au fost capturate si mai stim cum Kandy a fost singurul ce a ramas necucerit. Insa nu stim ce s-a mai intamplat cu regatul Jaffna cu toate ca se mentioneaza ca intreaga insula a fost ocupata cu exceptia vestului adica regatul Kandy.
Regatul Jaffna a intrat in atentia oficialilor portughezi in momentul in care au inceput sa intervina in activitatile misionarilor romano-catolici si sa sustina factiunile anti-portugheze din regatele Kotte si Sitawaka. In Jaffna, autoritatile din Kandy isi aduceau armament din sudul Indiei, iar mai tarziu pe plagele lor au acosta olandezii. Regele Cankili I a ucis cei 600-700 de catolici tamili-parava( fostul regat Pandya) de pe insula Mannar ce erau adusi din India pentru a lua locul cautatorilor de perle din Jaffna, dupa ce acestia ar fi murit intr-un razboi cu portughezii.
In 1560 are loc prima expeditie pentru cucerirea Jaffnei ce esueaza reusind doar sa ocupe insula Mannar. Prin 1582 exista un document care atesta ca Jaffna platea un tribut de 10 elefanti sau valoarea lor. In ceea de-a doua expeditie din 1591 regele din Jaffna este omorat si instalat fiul sau cu conditia sa permita accesul liber al misionarilor si monopolul comertului cu elefanti. Dar acesta refuza ambele cereri; de altfel el ajuta la reinstalarea regatului Kandy si la aducerea de ajutor din sudul Indiei pentru a rezista atacului portughezilor. Jaffna reuseste sa isi pastreze independenta fara sa ii provoace pe portughezi. La moartea lui in 1617 tronul este luat de un uzurpator ce nu a fost in stare sa pastreze intelegerile anterioare cu portughezii. El cere ajutor militar la tamilii din sudul Indiei. Permite piratilor de prin marile Arabiei sa folosesca o baza navala ceea ce induce portughezilor ideea de pericol pentru comertul pe mare din zona. Asa ca in mai putin de 2 ani portughezi pornesc din nou expeditii: una pe mare in care i-au intampinat chiar pe piratii, acestia sunt invinsi iar regele Jaffna spanzurat iar restul familiei regale fortati sa devina calugari si calugarite, asta pentru a evita orice pretentii la tron ma tarziu din cauza celibatului impus. Cu toate ca portughezi au intentionat sa elimine casa regala din Jaffna cateva familli de tamilii din Sri-Lanka pretind azi descendenta din aceasta familie regala. Cand a aflat de atacul portughezilor, regele Senerat din Kandy trimite trupe, dupa ce la randul lui fusese ajutat in trecut de regele din Jaffna, dar si pentru ca fiii sau erau casatoriti cu printese jaffneze si pentru a-si apara teritoriul pentru ca "drumul elefantului"-o importanta zona militara era pretinsa de el. In prima faza ii invinge pe portughezi dar acestia se regrupeaza in Colombo si pornesc un nou atac la sfarsitul caruia preaiu Jaffna din mainile regelui kandyan.
Au exista 3 rascularii impotriva ocupatie portugheze, fara rezultat, pentru urmatorii 40 de ani, pana cand olandezii captureaza Jaffna in 1658, portughezii distrug fiecare templu hindus de care se stie si biblioteca Saraswathy Mahal din Nullur ce continea toata literatura regatului de pana atunci. Din cauza taxelor foarte mari populatia a inceput sa scada si cei mai multi s-au mutat in India sau mai spre sud. Comertul extern a fost decimat si principalul bun al Jaffnei pentru export, elefantii, erau dati la schimb pentru nitratul de potasiu, un mineral folosit pentru a aprinde focul trimis catre Lisabona. Jaffna nu putea sa platesca pentru nici un fel de import si intr-un final vor inceta sa o mai faca. Un citat dit principalul cronicar al portughezilor despre exploatarile coloniale in Sri-Lanka spunea depre oamenii din Jaffna ca erau redusi la o saracie extrema in timpul ocupatiei portugheze.

Antiteza: tamilii au avut initiativa de a riposta contra actiunilor ce considerau a le aduce prejudicii, cum ar fi impotriva misionarilor, fara a astepta sa fie atacati ca sa riposteze. Chiar au sprijinit pe cei ce au avut nevoie de ajutor, adica pe toate celelalte regate de pe insula, chiar si pe sinhalezi. Tamilii rezista unei armate superioare iar cand sunt cuceriti reusesc sa tina piept conditiilor. Inca tamilii se ucid intre ei pentru putere, dar isi pastreaza legaturile de sange cu neamuri asemenea lor din alte parti. Interventiile militare nu sunt pur nobile la mijloc sunt si interese teritoriale. In timpuri grele le este greu sa se grupeze!

Sunday 9 August 2009

DESCOPERIND AUSTRIA
Purtatorul de cuvant al Verzilor pe probleme de justitie, Albert Steinhauser, crede ca politia are o problema in modul cum isi face treaba. El s-a plans ca demonstratiile impotriva rasismului din Linz au fost reprimate cu o violenta nemaivazuta de catre politisti, dar pe de alta parte 100 de extremisti de dreapta s-au intalnit cu usurinta in Parcul Prater din Viena fara nici o interventie a politiei. Iar Partidul Verzilor cere o clarificare. Ei vor aduce aceasta problema in fata Ministrului de Interne, Maria Feker( Partidul Popular).