căutare personalizată

Monday 10 August 2009


TIGRII TAMIL
Antiteza poporul tamil-poporul sinhala - parte a VI-a Ocuparea portugheza - cucerirea regatului Jaffna
S-a putut observa cum regatul Kotte si Sitawaka au fost capturate si mai stim cum Kandy a fost singurul ce a ramas necucerit. Insa nu stim ce s-a mai intamplat cu regatul Jaffna cu toate ca se mentioneaza ca intreaga insula a fost ocupata cu exceptia vestului adica regatul Kandy.
Regatul Jaffna a intrat in atentia oficialilor portughezi in momentul in care au inceput sa intervina in activitatile misionarilor romano-catolici si sa sustina factiunile anti-portugheze din regatele Kotte si Sitawaka. In Jaffna, autoritatile din Kandy isi aduceau armament din sudul Indiei, iar mai tarziu pe plagele lor au acosta olandezii. Regele Cankili I a ucis cei 600-700 de catolici tamili-parava( fostul regat Pandya) de pe insula Mannar ce erau adusi din India pentru a lua locul cautatorilor de perle din Jaffna, dupa ce acestia ar fi murit intr-un razboi cu portughezii.
In 1560 are loc prima expeditie pentru cucerirea Jaffnei ce esueaza reusind doar sa ocupe insula Mannar. Prin 1582 exista un document care atesta ca Jaffna platea un tribut de 10 elefanti sau valoarea lor. In ceea de-a doua expeditie din 1591 regele din Jaffna este omorat si instalat fiul sau cu conditia sa permita accesul liber al misionarilor si monopolul comertului cu elefanti. Dar acesta refuza ambele cereri; de altfel el ajuta la reinstalarea regatului Kandy si la aducerea de ajutor din sudul Indiei pentru a rezista atacului portughezilor. Jaffna reuseste sa isi pastreze independenta fara sa ii provoace pe portughezi. La moartea lui in 1617 tronul este luat de un uzurpator ce nu a fost in stare sa pastreze intelegerile anterioare cu portughezii. El cere ajutor militar la tamilii din sudul Indiei. Permite piratilor de prin marile Arabiei sa folosesca o baza navala ceea ce induce portughezilor ideea de pericol pentru comertul pe mare din zona. Asa ca in mai putin de 2 ani portughezi pornesc din nou expeditii: una pe mare in care i-au intampinat chiar pe piratii, acestia sunt invinsi iar regele Jaffna spanzurat iar restul familiei regale fortati sa devina calugari si calugarite, asta pentru a evita orice pretentii la tron ma tarziu din cauza celibatului impus. Cu toate ca portughezi au intentionat sa elimine casa regala din Jaffna cateva familli de tamilii din Sri-Lanka pretind azi descendenta din aceasta familie regala. Cand a aflat de atacul portughezilor, regele Senerat din Kandy trimite trupe, dupa ce la randul lui fusese ajutat in trecut de regele din Jaffna, dar si pentru ca fiii sau erau casatoriti cu printese jaffneze si pentru a-si apara teritoriul pentru ca "drumul elefantului"-o importanta zona militara era pretinsa de el. In prima faza ii invinge pe portughezi dar acestia se regrupeaza in Colombo si pornesc un nou atac la sfarsitul caruia preaiu Jaffna din mainile regelui kandyan.
Au exista 3 rascularii impotriva ocupatie portugheze, fara rezultat, pentru urmatorii 40 de ani, pana cand olandezii captureaza Jaffna in 1658, portughezii distrug fiecare templu hindus de care se stie si biblioteca Saraswathy Mahal din Nullur ce continea toata literatura regatului de pana atunci. Din cauza taxelor foarte mari populatia a inceput sa scada si cei mai multi s-au mutat in India sau mai spre sud. Comertul extern a fost decimat si principalul bun al Jaffnei pentru export, elefantii, erau dati la schimb pentru nitratul de potasiu, un mineral folosit pentru a aprinde focul trimis catre Lisabona. Jaffna nu putea sa platesca pentru nici un fel de import si intr-un final vor inceta sa o mai faca. Un citat dit principalul cronicar al portughezilor despre exploatarile coloniale in Sri-Lanka spunea depre oamenii din Jaffna ca erau redusi la o saracie extrema in timpul ocupatiei portugheze.

Antiteza: tamilii au avut initiativa de a riposta contra actiunilor ce considerau a le aduce prejudicii, cum ar fi impotriva misionarilor, fara a astepta sa fie atacati ca sa riposteze. Chiar au sprijinit pe cei ce au avut nevoie de ajutor, adica pe toate celelalte regate de pe insula, chiar si pe sinhalezi. Tamilii rezista unei armate superioare iar cand sunt cuceriti reusesc sa tina piept conditiilor. Inca tamilii se ucid intre ei pentru putere, dar isi pastreaza legaturile de sange cu neamuri asemenea lor din alte parti. Interventiile militare nu sunt pur nobile la mijloc sunt si interese teritoriale. In timpuri grele le este greu sa se grupeze!

No comments:

Post a Comment