căutare personalizată

Saturday, 18 April 2009


INDONEZIA - Situatia economica.
Toti banii pe care candidatii i-au aruncat in lupta electorala au fost de folos in timpurile acestea de criza. Exportul care a avut de suferit de pe urma cererii slabe a produselor sale traditionale, carbunele si uleiul de palmier, si a scaderii valorii monedei nationale, rupia. Banca Centrala astepta un declin economic de 25-28% pentru anul 2009. Iar expertii economistii se pregatesc de o crestere economica de 3% in scadere de la 6,1% in 2008. Aceste previziuni sunt departe de problema financiara intampinata de Indonezia in 1998 cand declinul economic a fost de 13,1%. In ultimele luni rupia a scazut insa nu dramatic, guvernul a pregatit totusi discutii despre eventuale imprumuri cu mai multe banci multilaterale cat si cu alte tari, cum ar fi China de la care va lua 15 miliarde de dolari. Guvernul va stimula economia cu 6 miliarde de dolari adica 1,4% din PIB. Acesti bani vor proveni din scutiri de taxe dintre care doar 17% vor merge catre infrastructura si ajutorarea saracilor. In parte, asta demonstreaza incapacitatea guvernului pentru ca este o nevoie disperata pentru o infrastructura mai dezvoltata, dar aruncand banii in aceasta directie este un mod ineficient de a genera activitate economica. Daca s-ar fi reusit asta nu s-ar fi ajuns la dezastrul petrecut pe 27 martie anul curent cand barajul de la marginea capitalei nu s-ar fi rupt si in cateva minute 2 milioane de metri cubi de apa nu ar fi intrat in suburbia Cirendeu, nu ar fi distrus mai mult de 300 de case, o scoala, un intreg campus scoalar, nu s-ar fi gasit in noroi aproape 100 de cadavre. Localnicii spun ca digul fusese construit de catre colonistii olandezi in 1933 si chiar de anul trecut incepusera sa se vada fisuri insa nu se facuse nimic. Dezastrul a fost amplificat si de casele ilegale construite langa dig.
Multe proiecte asteapta sa le fie puse in practica reparatiile urgente, altele noi asteapta sa fie construite, acesta este efectul descentralizarii: autoritatiile locale sunt inapte sa gestioneze fondurile pentru a incepe proiectele. Coruptia din administratie care a permis constructia de locuinte in locuri inadecvate nu a reusit sa miste lucrurile si in repararea barajului. Probabil ca cei care nu au facut nimic stiind pericolul, unii ajutand la evacuarea sinistratilor, au fost prinsi in capcana saraciei!!!
Se pare insa ca oamenii nu il invinuiesc pe Yudhoyono, asa cum reiese din sondaje, ba chiar este vazut ca un om decent care se lupta din greu cu calamitatiile venite de la D-zeu - tsunami-ul din 2004. In lupta sa impotriva coruptiei a fost vazut ca avand succes din moment ce a dat oamenilor banii anul trecut pentru a compensa pretul la combustibil in continua crestere, banii ce au fost consideratii a provenii din stoparea fenomenului de coruptie. Asa ca 19 milioane de familii au primit 100.000 de rupia pe luna.
Daca Yudhoyono este criticat pentru ceva este pentru ca este sovaitor si promite fara a-si sustine vorbele cu fapte. Insa nu o vina atat de mare in incercarea de supravietuire a democratiei. Un mai mare pericol pentru el cat si pentru democratie este un rezultat slab la alegeri, si asta nu de dragul lui, ci pentru ca intreaga campanie sa se termine cu un scrutin onest ar demonstra lectia de democratie invata de indonezieni.

Thursday, 16 April 2009TIGRII TAMIL PARTEA A III-A
Ca orice organizatie separatista si Tigrii Tamil sunt responsabili cu epurarea etnica sau mutarea fortata a populatiei sinhalese in 1990 si a musulmanilor in 1992 ce locuiau in zonele ocupate de ei asupra carora s-a folosit violenta daca ar fi refuzat sa plece. Ironic insa, pentru ca la inceputurile miscarii tamil, musulmanii le-au fost alaturi in cerintele lor pentru recunoasterea ca minoritate si dreptul la determinare. Liderii tamili locali au fost insa impotriva evacuarii muslmanilor in semn de solidaritate in ajutorul dat, asa cum voiau intelectualii tamili. In 2005 Federatia Internationala a Tamililor a acuzat armata sri-lankeza ce intentiona crearea tensiuni intre musulmani si tamili in scopul periclitarii securitatii tamililor. Insa localnici tamili s-au indreptat catre organizatia Tigrilor pentru a cere protectie, iar musulmani catre armata sri-lankeza, ceea ce a fost vazut ca un semns de tradare din partea musulmanilor. In goana lor dupa teritoriu tamilii au ingreunat mult viata altor minoritati cu care cohabitau in nordul si estul insulei. Ca de pilda inca din 1985 au ocupat cu forta 35.000 de acrii apartinand fermierilor musulmani dupa ce inca cu ani in urma incercasera sistematic evacuarea lor. Din 1989 organizatia de angajeaza intr-o campanie sustinuta de epurare teritoriala, dar prima instiintare de evacuare transmisa musulmanilor pe 15 octombrie 1989 a fost cand au intrat sa ucida intr-o moschee locala si au jefuit casele parasite de cei evacuati. Dar cei ce erau fortati sa plece nu o puteau face orisicum, aveau nevoie de permis de calatorie si itinerariul din partea organizatiei. Propietatiile musulmanilor au fost predate catolicilor locali doar pentru a nu fi jefuite de armata sri-lankeza insa mai tarziu si catolicii la randul lor vor fi deposedati de bunuri si propietatii si ale lor si cele pe care le luasera de la musulmani. Tamilii au blocat intrarea hindusilor in satele goale ale musulmanilor si au deschis din nou granitele dupa ce toti cei evacuati au plecat in sud. Doar un an mai tarziu epurarea etnica reincepe prin bombardarea a doua moscheei siite in timpul rugaciunii de vineri seara( moment in care toata lumea musulmana se afla la rugaciune in moschee), dar si pur si simplu prin intrari in sate si ucigand la intamplare sute de civili.
Punctul culminat a fost pe 30 octombrie 1990 cand intreaga populatie din Jaffna 75.000 de musulmani a fost expulzata fortat, listati si pe baza faptului ca au denigrat tamilii din zona au fost fortati sa plece in cateva ore nefiind permis a lua cu ei nici un bun.
In 1992 tamilii si hindusi au hotarat sa ocupe impreuna intreaga parte de nord a statului si intrega coasta de est. Dar aici inca erau vorbitori de limba tamila insa musulmani ceea ce se cerea a se purcede la aceleasi fapte de epurare etnica ca si in nord. Violenta cu care erau ucisi tarani musulmani a creat un raspuns la fel de violent ce a dus la uciderea de tarani tamili din alte sate.
In 2002 intr-un mod neobisnuit, liderul Velupillai Prabhakaran si-a cerut scuze pentru expulzarile din urma cu 10 ani si a cerut musulmanilor sa se intoarca. Cateva familii s-au intors si acum functioneaza in zona deja doua moscheei. Din partea tamililor s-a venit cu ideea ca musulmanii s-au intors din cauza violentelor populatiei sinhalese. Pana acum dovezile despre actiunile tamililor nu reflecta decat crima, mai putin epurarea etnica asa cum ei sustin.

Wednesday, 15 April 2009


VELUPILLAI PRABHAKARAN
In prezent este cautat de Interpol pentru terorism, crima, crima organizata si conspiratie la terorism inca din 1991.
Traducerea numelui sau in alfabetul latin este dificila. Urmarind in trecut originile cuvintelor in sanscrita nu este mare diferenta intre "p" si "bh" pentru tamili nefiind importanta pronuntarea cuvintelor sau fonetica lor.
Velupillai Prabhakaran s-a nascut la 26 noiembrie 1954 in nordul insulei, din parinti hindusi. Deja de la 18 ani este membru al organizatiilor de aparare si dezbatere a problemelor minoritatii tamil in opozitie cu drepturile majoritatii sinhalese. In cativa ani a devenit puternic implicat in miscarea tamil, incat a condus prima sa crima politica impotriva primarului din Jaffna. Acest gest a fost ca un raspuns la atitudinea primarului in apararea Partidului Libertate pentru Sri-Lanka( SLFP) in implicarea in violentele si in tradarea sentimentului nationalist tamil al peninsulei Jaffna. La 5 mai 1976 mica organizatie pe care o formase cu ani in urma, devine LTTE sau Tigrii Tamil. Despre filosofia grupului nu se stie decat din rarele interviuri si chiar din insusi actiunile lor. Un lucru este cert, vor sa conduca spre o revolutie socialista, spre crearea unei societati egalitare. Religia nu este un aspect principal al ideologiei organizatiei insa se poate considera ca sunt anti-buddhisti. Nici un document despre filisofia grupului sau vreunul oficial nu contine propaganda, nici macar vreo idee religioasa. Singurul lucru care ii conduce in miscarea lor este sentimentul nationalist. Spre exemplu, hindusii, religia majoritara, isi incinereaza mortii, pe cand tamilii ii ingroapa. Se separa chiar de localnici prin insasi numele date copiilor, foarte occidentale. Multe detalii despre viata privata a lui Prabhakaran nu se cunosc in afara de ce a lasat el sa se stie prin interviurile sale. Este casatorit si are 3 copii, se crede ca nu locuieste in Sri-Lanka.
Cele mai multe lucruri despre el si organizatia pe care o conduce se stiu din data de 10 aprilie 2002 cand a sustinut prima si singura conferinta de presa, unde a fost prezentat ca presedintele si primul-ministru al Tamil Eelam. El spune ca si-a instruit cadrele sa il ucida in caz ca va lua decizii ce ar compromite independenta statului. O intrebare care s-a tot repetat de catre cei 200 de jurnalisti prezenti, in legatura cu asasinarea lui Rajiv Gandhi, calificat de Prabhakaran ca fiind un "tragic incident" si a cerut sa nu se mai rascolesca un caz petrecut cu 10 ani in urma. A subliniat care sunt cele 3 cerinte ale lor: teritoriul tamil, nationalitatea tamila si dreptul la autodeterminare anuntand ca vor renunta la lupta daca macar politic vorbind cererile lor vor fi luate in considerare. A confirmat participarea la negocierile de pace pentru a pune capat celor 4 luni de ostilitati. Si a cerut Sri-Lankai si Indiei sa ridice embargoul pus Tigrilor Tamil fara de care nu vor merge catre negocieri. La discutiile de pace ce au urmat in 2003 s-a cerut recunoasterea teritorilui cat si a minoritatii tamil de catre ONU, ca si formarea unei autoritati guveranamentale. Prabhakaran a declarat ca solutiile armate pe care le-a folosit au survenit abia dupa ce cele non-violente au fost epuizate fara succes, exemplu cel mai bun fiind greva foamei dusa de un colonel tamil dupa 'incidentul tragic' al lui Gandhi, ce a murit la 10 zile dupa ce si-a inceput protestul demonstrand inca o data ca "lupta" pasnica este fie ignorata fie brutal inlaturata dar niciodata auzita.
Tigrii Tamil nu opereaza doar in Sri-Lanka, ci in India in teritoriul tamil din aceasta tara. Dupa victoriile armate ale sri-lankezilor din 2009 se crede ca Prabhakaran a fugit in alta tara. Thailanda si Malaysia sunt in alerta din acasta pricina. Mandatul sau de arestare este international, insa el este condamnat de catre Inalta Curte de Justitie din India pentru asasinarea primului ministru indian Rajiv Gandhi din mai 1991 si bobardarea Bancii Centrale din 1996. Curtea l-a gasit vinovat in 51 de cazuri si condamnat la 200 de ani de inchisoare.

Tuesday, 14 April 2009


TIGRII TAMIL
Eliberarea tigrilor Tamil Eelam cunoscuta ca si LTTE sau Tigri Tamil este o organizatie militanta asezata in nordul statului Sri Lanka. A fost creata in 1976 si de atunci duce o campanie violenta de separare pentru a crea un stat independent in nordul si estul insulei. Aceasta campanie a dus la razboiul civil din Sri Lanka, cel mai lung conflict armat din Asia. Organizatia este condusa de fondatorul sau Velupillai Prabhakaran. In prezent este considerata organizatie terorista de 32 de state, inclusiv UE, ceea ce inseamna ca si Romania. Sunt cunoscuti pentru binele organizate militii, pentru comiterea de atrocitati impotriva civililor, asasinarea de politicieni sri-lankezi sau indieni si pentru recutarea de copii in scopuri militare. Ei au inventat centura sinucigasa, purtarea de bombe asezate pe corp, folosita azi ca tactica si de multe alte organizatii teroriste. Tot ei au initiat si femeile in atacuri sinucigase. Tigrii tamil au pus la cale mai multe atacuri cu bomba decat Hamas, Jihadul Islamic si al-Qaeda la un loc. Este singura organizatie rebela despre care se stie ca poseda avioane. Au participat chiar de patru ori la negocieri de pace, din nefericire fara succes de fiecare data, ultima oara in 2002 se ajunsese chiar la un mini-stat virtual sub controlul lor. Insa dupa ce discutiile din 2006 au cazut, armata sri-lankeza a intervenit brutal preluand un vast teritoriu lasand tamililor doar 21km2. De atunci se asteapta un raspuns militar al tigrilor cu toate ca s-a inceput o campanie de gerrila din parte rebelilor. Cerintele de predare s-au intensificat inclusiv din parte unui joint international format din SUA, UE, Japonia si Norvegia care au declarat ca timpul pana tamilii vor ramane fara teritoriu controlat de ei este foarte scurt.
1) La inceputul secolului XX inca, baietii era circumscrisi in Spania, obicei luat de la popoarele arabe ce au dominat peninsula iberica 700 de ani.
2) In India mileniului III i.Hr. orasele erau asezate in forma tablei de sah - azi New Yorkul.
3) Aparitia scrisului in Mesopotamia, unul foarte complex numit ideograma, unind intr-un semn mai multe sensuri ale unui cuvant, se reflecta in zilele noastre prin complexitatea si extremul de bogatul vocabular al tarilor arabe.
4) Pecetea peste tablitele de argila ude insemna controlul informatiilor, obicei pastrat pana inclusiv in Evul Mediu.
5) Se stie ca fenicienii, marii navigatori, constructori de vase, au fost primii care au cucerit America pentru ca bastinasilor li se spunea "piei rosi" ca si lor.

Sunday, 12 April 2009

PARTEA A IV-A
In cea mai mare tara musulmana( 90% din populatie ceea ce in Indonezia inseamna 240 de milioane) politica islamica nu este nicidecum extremista. Autoritatiile indoneziene s-au descurcat bine in procesul de prindere a filierei al-Qaeda responsabila cu bombardarea din Bali din 2002. Ortodoxismul islamic - unde femeile poarta capul acoperit- este mai vizibil decat era acum zeci de ani. Spre exemplu, la ultimele alegeri 40% din voturi s-au indreptat catre partide islamiste. Insa in cei 5 ani nu au promovat decat doua legi: una pentru interzicerea pornografiei, care s-ar fi vrut mai mult a fi impotriva dansurilor traditionale (unde barbatii se imbraca in femei sau in timpul dansului se expun partile ale corpului a fi considerate intime); iar cealalta lege era pentru a ferii musulmanii de secta Ahmadiyah. La un moment dat a existat o ingrijorare a tolerantei pentru crime ale "vigilentilor islamisti". Dar in ciuda intrebarilor ridicate de nationalisti ca extremistii au acaparat Indonezia pe ascuns, in tara pare a nu se fi strecurat fundamentalismul.
Zeci de partide islamice au aparut in perioada imediat urmatoare caderi dictatorului Suharto, multe au disparut. Ca sa poata castiga au fost nevoite sa prezinte fie o imagine de vechime, fie sa intre in coalitii cu partide realmente seculare. Sondajele au aratat un suport micsorat pentru reguli bazate pe sharia-traditie- pe care administratiile locale au introdus-o.
Unul dintre partidele aparute imediat dupa caderea lui Suharto, Partidul Justitiei Prospere, care la ultimele alegeri a intrat in parlament avand 7% si in coalitia de guvernamant, se pare ca la aceste alegeri nu va mai reusi aceeasi performanta pentru ca a reprezenta un partid islamist in Indonezia a insemnat mai mult un activism politic decat unul religios. Cea ce este atat de strain de alte state predominant islamiste. Cu o populatie larg majoritar musulmana, partidele ce ar trebui sa le reprezinte interesele, se lupta sa castige voturile nationalistilor.