căutare personalizată

Wednesday 15 April 2009


VELUPILLAI PRABHAKARAN
In prezent este cautat de Interpol pentru terorism, crima, crima organizata si conspiratie la terorism inca din 1991.
Traducerea numelui sau in alfabetul latin este dificila. Urmarind in trecut originile cuvintelor in sanscrita nu este mare diferenta intre "p" si "bh" pentru tamili nefiind importanta pronuntarea cuvintelor sau fonetica lor.
Velupillai Prabhakaran s-a nascut la 26 noiembrie 1954 in nordul insulei, din parinti hindusi. Deja de la 18 ani este membru al organizatiilor de aparare si dezbatere a problemelor minoritatii tamil in opozitie cu drepturile majoritatii sinhalese. In cativa ani a devenit puternic implicat in miscarea tamil, incat a condus prima sa crima politica impotriva primarului din Jaffna. Acest gest a fost ca un raspuns la atitudinea primarului in apararea Partidului Libertate pentru Sri-Lanka( SLFP) in implicarea in violentele si in tradarea sentimentului nationalist tamil al peninsulei Jaffna. La 5 mai 1976 mica organizatie pe care o formase cu ani in urma, devine LTTE sau Tigrii Tamil. Despre filosofia grupului nu se stie decat din rarele interviuri si chiar din insusi actiunile lor. Un lucru este cert, vor sa conduca spre o revolutie socialista, spre crearea unei societati egalitare. Religia nu este un aspect principal al ideologiei organizatiei insa se poate considera ca sunt anti-buddhisti. Nici un document despre filisofia grupului sau vreunul oficial nu contine propaganda, nici macar vreo idee religioasa. Singurul lucru care ii conduce in miscarea lor este sentimentul nationalist. Spre exemplu, hindusii, religia majoritara, isi incinereaza mortii, pe cand tamilii ii ingroapa. Se separa chiar de localnici prin insasi numele date copiilor, foarte occidentale. Multe detalii despre viata privata a lui Prabhakaran nu se cunosc in afara de ce a lasat el sa se stie prin interviurile sale. Este casatorit si are 3 copii, se crede ca nu locuieste in Sri-Lanka.
Cele mai multe lucruri despre el si organizatia pe care o conduce se stiu din data de 10 aprilie 2002 cand a sustinut prima si singura conferinta de presa, unde a fost prezentat ca presedintele si primul-ministru al Tamil Eelam. El spune ca si-a instruit cadrele sa il ucida in caz ca va lua decizii ce ar compromite independenta statului. O intrebare care s-a tot repetat de catre cei 200 de jurnalisti prezenti, in legatura cu asasinarea lui Rajiv Gandhi, calificat de Prabhakaran ca fiind un "tragic incident" si a cerut sa nu se mai rascolesca un caz petrecut cu 10 ani in urma. A subliniat care sunt cele 3 cerinte ale lor: teritoriul tamil, nationalitatea tamila si dreptul la autodeterminare anuntand ca vor renunta la lupta daca macar politic vorbind cererile lor vor fi luate in considerare. A confirmat participarea la negocierile de pace pentru a pune capat celor 4 luni de ostilitati. Si a cerut Sri-Lankai si Indiei sa ridice embargoul pus Tigrilor Tamil fara de care nu vor merge catre negocieri. La discutiile de pace ce au urmat in 2003 s-a cerut recunoasterea teritorilui cat si a minoritatii tamil de catre ONU, ca si formarea unei autoritati guveranamentale. Prabhakaran a declarat ca solutiile armate pe care le-a folosit au survenit abia dupa ce cele non-violente au fost epuizate fara succes, exemplu cel mai bun fiind greva foamei dusa de un colonel tamil dupa 'incidentul tragic' al lui Gandhi, ce a murit la 10 zile dupa ce si-a inceput protestul demonstrand inca o data ca "lupta" pasnica este fie ignorata fie brutal inlaturata dar niciodata auzita.
Tigrii Tamil nu opereaza doar in Sri-Lanka, ci in India in teritoriul tamil din aceasta tara. Dupa victoriile armate ale sri-lankezilor din 2009 se crede ca Prabhakaran a fugit in alta tara. Thailanda si Malaysia sunt in alerta din acasta pricina. Mandatul sau de arestare este international, insa el este condamnat de catre Inalta Curte de Justitie din India pentru asasinarea primului ministru indian Rajiv Gandhi din mai 1991 si bobardarea Bancii Centrale din 1996. Curtea l-a gasit vinovat in 51 de cazuri si condamnat la 200 de ani de inchisoare.

No comments:

Post a Comment