căutare personalizată

Thursday 16 April 2009



TIGRII TAMIL PARTEA A III-A
Ca orice organizatie separatista si Tigrii Tamil sunt responsabili cu epurarea etnica sau mutarea fortata a populatiei sinhalese in 1990 si a musulmanilor in 1992 ce locuiau in zonele ocupate de ei asupra carora s-a folosit violenta daca ar fi refuzat sa plece. Ironic insa, pentru ca la inceputurile miscarii tamil, musulmanii le-au fost alaturi in cerintele lor pentru recunoasterea ca minoritate si dreptul la determinare. Liderii tamili locali au fost insa impotriva evacuarii muslmanilor in semn de solidaritate in ajutorul dat, asa cum voiau intelectualii tamili. In 2005 Federatia Internationala a Tamililor a acuzat armata sri-lankeza ce intentiona crearea tensiuni intre musulmani si tamili in scopul periclitarii securitatii tamililor. Insa localnici tamili s-au indreptat catre organizatia Tigrilor pentru a cere protectie, iar musulmani catre armata sri-lankeza, ceea ce a fost vazut ca un semns de tradare din partea musulmanilor. In goana lor dupa teritoriu tamilii au ingreunat mult viata altor minoritati cu care cohabitau in nordul si estul insulei. Ca de pilda inca din 1985 au ocupat cu forta 35.000 de acrii apartinand fermierilor musulmani dupa ce inca cu ani in urma incercasera sistematic evacuarea lor. Din 1989 organizatia de angajeaza intr-o campanie sustinuta de epurare teritoriala, dar prima instiintare de evacuare transmisa musulmanilor pe 15 octombrie 1989 a fost cand au intrat sa ucida intr-o moschee locala si au jefuit casele parasite de cei evacuati. Dar cei ce erau fortati sa plece nu o puteau face orisicum, aveau nevoie de permis de calatorie si itinerariul din partea organizatiei. Propietatiile musulmanilor au fost predate catolicilor locali doar pentru a nu fi jefuite de armata sri-lankeza insa mai tarziu si catolicii la randul lor vor fi deposedati de bunuri si propietatii si ale lor si cele pe care le luasera de la musulmani. Tamilii au blocat intrarea hindusilor in satele goale ale musulmanilor si au deschis din nou granitele dupa ce toti cei evacuati au plecat in sud. Doar un an mai tarziu epurarea etnica reincepe prin bombardarea a doua moscheei siite in timpul rugaciunii de vineri seara( moment in care toata lumea musulmana se afla la rugaciune in moschee), dar si pur si simplu prin intrari in sate si ucigand la intamplare sute de civili.
Punctul culminat a fost pe 30 octombrie 1990 cand intreaga populatie din Jaffna 75.000 de musulmani a fost expulzata fortat, listati si pe baza faptului ca au denigrat tamilii din zona au fost fortati sa plece in cateva ore nefiind permis a lua cu ei nici un bun.
In 1992 tamilii si hindusi au hotarat sa ocupe impreuna intreaga parte de nord a statului si intrega coasta de est. Dar aici inca erau vorbitori de limba tamila insa musulmani ceea ce se cerea a se purcede la aceleasi fapte de epurare etnica ca si in nord. Violenta cu care erau ucisi tarani musulmani a creat un raspuns la fel de violent ce a dus la uciderea de tarani tamili din alte sate.
In 2002 intr-un mod neobisnuit, liderul Velupillai Prabhakaran si-a cerut scuze pentru expulzarile din urma cu 10 ani si a cerut musulmanilor sa se intoarca. Cateva familii s-au intors si acum functioneaza in zona deja doua moscheei. Din partea tamililor s-a venit cu ideea ca musulmanii s-au intors din cauza violentelor populatiei sinhalese. Pana acum dovezile despre actiunile tamililor nu reflecta decat crima, mai putin epurarea etnica asa cum ei sustin.

No comments:

Post a Comment