căutare personalizată

Thursday 4 June 2009


CASE REGALE - SPANIA
LETIZIA
Letizia Ortiz Rocasolano nascuta la 15 septembrie 1972 in Oviedo, Spania, este sotia printului mostenitor Felipe. Inaintea casatoriei cu printul ea a fost jurnalista, acum a primit titlul de Printesa de Asturias, titlul dat doar mostenitorilor la tronul Spaniei; ea mai poarta si alte titluri nobiliare de printesa si ducesa a diferite regiuni din tara.
Este fiica unui jurnalist si a unei asistente medicale, deci nu a avut titlul nobliar. Studiile pana la liceu sunt terminate in Oviedo, iar pentru diploma universitara, cat si de masterat in Stiintele Informatiei, merge la Madrid. In timpul studiilor a lucrat pentru ziarul ABC si agentia de stiri EFE. Dupa obtinerea licentei va merge in Mexic pentru ziarul Secolul XXI, la intoarcerea in Spania va lucra la varianta spaniola a canalului Bloomerg si apoi pentru CNN+. Exista cateva zvonuri despre viata ei in Mexic care se pare a fi fost nu tocmai potrivita. In 2000 se muta la trustul TVE unde va lucra la televiziunea de stiri "24 de ore". A fost prezenta in timpul campaniei electorale din SUA in 2000, in 2001 prezinta live de la atentatul din 11 septembrie, in 2002 a fost in Galicia, nordul Spaniei, de unde a vorbit despre dezastrul ecologic produs de rasturnarea tankului petrolier Prestige, in 2003 va transmite rapoarte din Irak. In 2002 se va muta la Telediario Matinal la TVE1, in 2003, cu putine luni inainte de logdna cu Felipe, a fost promovata la Telediario 2 la stiri, cel mai vizionat canal de stiri din Spania.
Se va casatori pentru prima oara la varsta de 26 de ani, dupa 10 ani de prietenie, cu un profesor de literatura la liceu si scriitor, licentiat in filosofie. Dupa 1 an ei vor divorta, cuplul nu a avut copii.
La 1 septembrie 2003, spre surprinderea tuturor, Casa Regala a anuntat logdna Printului Felipe cu Letizia Ortiz Rocasolano fapt ce va duce la mutarea ei la Palatul Zarzuela pana la casatoria lor ce a avut loc la 22 mai 2004 in Madrid, intr-o catedrala in care nu se mai casatorise nimeni din familia regala, insa fususese sfintita de Papa in 1993. Trecuse apropape un secol de cand capitala nu a mai celebrat o casatorie regala, din moment ce regele in exerctiu si regina s-au casatorit in Atena, iar surorile lui Felipe s-au casatorit in Sevillia si Barcelona. Pentru ca prima sa casatorie a fost doar civila, Biserica Romano-Catolica nu a gasit de cuvinta sa ceara a anularea primei casatorii.
Inca de la inceput se va implica in datoriile sotului sau calatorind in toata tara in numele regelui, dar si in strainatate; imparte cu alti memebri ai casei regale diferite distinctii si va participa la evenimente oficiale ale altor case regale. Agenda ei personala este concentrata din 2006, pe probleme sociale, drepturile copiilor, cultura si educatie. Din 2007 agendele celor doi devin din ce in ce mai separate.
Pe 31 octombrie 2005 se va naste primul copil, Leonor. Se va schimba Constitutia pentru ca si femeile sa poata accede la tron. Ca urmare, ziarele au anuntat nasterea ei ca nasterea unei regine. Pe 27 aprilie 2007 se va naste cel de-al doilea copil, Sofia. Daca primul copil i-a avut ca nasii pe rege si regina, cel de-al doilea i-a avut pe bunica din partea mamei si pe Kostantin-Assen al Bulgariei, casa regala prietena a Casei Regale spaniole.

Wednesday 3 June 2009

CASE REGALE - SPANIA
FELIPE
S-a nascut la 30 ianuarie 1968 in Madrid ca al treilea copil al cuplului regal si ultimul, el fiind mostenitorul la tronul Spaniei. El Va merge la o scoala normal, la liceu va merge in Ontario, Canada, iar mai departe va reveni la Madrid pentru Univestitatea Autonomous de unde va obtine o diploma in drept, (diploma sa va disputa cateva controverse in presa pentru cativa ani). Studiile vor fi completate cu ceva cursuri economice si un master in servicii internationale la Universitatea Georgetown, SUA, unde il va avea coleg pe varul sau din Grecia printul Pavlos. Isi incepe indatoririle de viitor rege prin numeroase activitati oficiale din diferite sectoare si aspecte ale vietii publice spaniole. Din 1995 incepe vizita in teritoriile autonome spaniole pentru o mai buna intelegere si contact cu cei din regiunile respective si are intalniri cu comunitatile locale. Permanent se intalneste cu representatii celor mai importante institutii si mai ales cu cei ce se ocupa de constitutie. Sustine dicursuri publice si private despre treburile interne, dar si internationale. Atunci cand tatal sau nu poate participa, Felipe prezideaza prezentarea anuala a Armatei si participa la exercitii militare. A vizitat multe state din Europa, lumea araba, Asia Indepartata, Australia si Africa de Nord in ideea de a juca un rol activ in promovarea intereselor economice si comerciale, ale limbii si culturii sale, la fel ca si la diverse targuri interationale cu specific. Din 1996, Felipe reprezinta Spania la ceremoniile de investitura a diferiti presedinti din America Latina.
La 1,97cm inaltime este membru al echipei olimpice de navigatori a Spaniei la Jocurile Olimpice - Barcelona din 1992, termina pe locul 6 ceea ce readuce pe pozitii echipa Spaniei.
De-a lungul timpului, numele sau a fost asociat cu diferite femei, doar doua parand a fi convingatoare, o domnisoara de vita nobila, dar cu 3 ani mai mare ca Felipe ceea ce nu a fost vazut ca un lucru potrivit de catre casa regala, iar cea de-a doua un model norvegian ce a pozat si nud in cariera sa, la fel de neplacut pentru casa regala cat si pentru spanioli. Relatia cu Letizia Ortiz, o jurnalista cu premii in televiziune si lucrand pentru CNN, nu a ridicat nici un fel de intrebare pana in 2003 cand cuplul a anuntat logodna oficial. In ciuda faptului ca fusese casatorita, doar civil, si divortata, publicul a acceptat-o pe Letizia pentru ca reprezinta femeia moderna, independenta, educata si implinita profesional. S-au casatorit pe 22 mai 2004 in Madrid la 36 de ani, cu invitati din diferite case regale ale Europei si cu 25 de milioane de telespectatori din moment ce nunta lor a fost prezentata live. Cuplul are 2 copii, fete, prin nasterea celei dintai, Leonor, s-a cerut abolirea Constitutiei din 1978 prin care la tron nu puteau veni decat monstenitori barbati.
Dupa atentatul din 11 martie 2004 din Madrid, Felipe si surorile sale, Elena si Cristina, au fost primii membrii ai casei regale spnaniole care a participat vreodata la un protest public. Este presedinte de onoare a diferite asociatii si fundatii cu specific finaciar, economic, dezvoltare sociala din Spania si tarile iberico-americane si membru al asociatiei de jurnalisti europeni, titlu dat unor adevarate abilitati de comunicare. Dar cea mai importanta este fundatia Printilor de Asturias, in care decerneaza anual premiile de mare prestigiu international.
Pe langa toate aceste activitati, Felipe are timp si pentru munca de voluntariat in proiecte de dezvoltare, mediu, universitar, integrarea tinerilor in afaceri, realtii intre diferite cercuri de business si societate si comunicare sociala. In 2001 cand ONU a declarat anul acela anul muncii voluntare, Secretarul General al ONU de atunci, Kofi Annan, l-a numit pe Felipe "Persoana Eminenta" asa ca a putut contribui la nivel interanational in atragerea catre munca voluntara.
Cand Felipe ca deveni rege el va fi Philip al al VI-lea al Spaniei.