căutare personalizată

Tuesday 31 August 2010

VERDICT: NEVINOVAT


Episodul doi din seria Natascha Kampusch: prietenul rapitorului ei, Ernst Holzpfel, despre care am spus ca este arestat deja si judecat pentru complicitate la sinucidere, a fost declarat, la prima infatisare, nevinovat. Urmeaza declaratiile lui cu multe detalii din aceea zi de august 2006. Judecatoarea Minou Aigner a decis ca nu sunt suficiente dovezi care sa ateste ca Holzpfel l-ar fi ajutat sa se ascunda sau ar fi stiut ca Priklopil se va sinucide. Verdictul nu este inca legal pana ce si procurorul Hans-Peter Kronawetter nu va depune o declaratie in care sa recunosca nevinovatia lui Holzpfel.
Isi incepe marturia cu un fapt deja ras-stiut: pe 23 august Priklopil il suna sa se intalneasca urgent. Se vad in masina lui Holzpfel in districtul 22 in afara mall-ului Donauzentrum. Priklopil ii cere sa isi inchida telefonul pentru a nu fi ascultati. Ii spune ca a avut o fata in casa pentru 8 ani si Holzpfel realizeaza ca i-a fost prezentata si lui cand a mers pe la el pe acasa, dar ca fiind un copil din vecini. Priklopil, pe care il stia de peste 20 de ani, a recunoscut ca este un rapitor si violator. Socat de cele auzite, Holzpfel a fost intrebat de ce nu a sunat imediat la politie. A raspuns ca Priklopil era gata sa faca orice ca sa scape si ca oricine s-ar fi pus in cale lui isi punea viata in pericol si a simtit ca este in aceeasi situatie ca si Natascha, omul era gata sa foloseasca violenta.
A stiut ca Priklopil are de gand sa se sinucida pentru ca au ramas cu masina lipiti de un perete pentru ca acesta sa nu iasa. I-ar fi cerut masina prietenului sau ca sa se sinucida cu gaz de esapament insa Holzpfel, incercand sa il opreasca, i-a spus ca BMW-ul sau sport nu are suficienti cai putere ca sa accelereze atat de mult. Totusi a anuntat ca nu va fugi pentru ca nu are nici un ban si nici acte la el. Voia sa ii scrie un bilet de adio mamei sale dar a apucat sa scrie decat "Mama" pe o bucata de hartie.
Tatal Nataschei l-a acuzat pe Holzpfel ca ar fi complice la rapire si la auzul verdictului a declarat ca nu este multumit si ca a scapat asa cum a facut-o de fiecare data. Natascha a iesit din casa in urma unei banale discutii in contradictoriu asupra a cum se prepara a supa de dovlecel, iar ca sa fuga, a profitat ca Priklopil primea multe telefoane in aceea perioada in urma anuntului de inchiriere a apartamentului din Viena.
Dcocumentele politiei masluite au fost prezentate de catre politicianul de la Partidul Verzilor, Peter Pilz, unde se arata ca Natascha a fost luata de Priklopil cel putin in 13 calatorii in afara casei lui din apropierea Vienei.
Bineinteles ca aceste documente au aparut acum cand se apropie campania electorala pentru Parlamentul local, unde se ataca Politia si evident apropierea celor ce o conduc de partidul de la guvernare SPO( social-democrati).