căutare personalizată

Tuesday 21 April 2009


INDONEZIA - Probleme survenite in ultimii 5 ani.
O reforma cu adevarat de succes a fost descentralizarea radicala, dar care a dus la mari cheltuieli in sectorul public si la puterea autoritatilor locale divizata. Reforma de la centru se intoarce cu efecte negative asupra partidelor locale. In aceeasi idee s-a introdus si un nou sistem de contabilizare ceea ce a mai tinut in frau inca galopanta coruptie. Iar asta a dus la prinderea unor pesti mai mari, printre care socrul presedintelui, guvernatorul Bancii Centrale, unul din marii suspecti de coruptie, la fel ca si multi memebri ai parlamentului, ceea ce a facut un judecator sa intrebe daca toate legile discutate au fost spalate in bani!
Persistenta cu care coruptia s-a imprastiat peste tot dupa plecarea cleptomanului Suharto, este doar unul dintre norii de deasupra noi si vibrante democratii a Indoneziei. Un altul este inca prezenta dominanta a figurilor din vremea fostului dictator. Toti cei avizi acum de putere sunt supravietuitorii acelei epoci, chiar si fostul presedinte Megawati este o relicva a fostului regim. In aceasta lumina, revolutia reformatoare pare mai degraba o manevra tactica pentru a ajuta vechea elita Jakarta in a se agata la putere. Dar optimistii spera ca abia la alegerile din 2014 vor avea o noua generatie de lideri. Cum ar fi Eva Sundari membra a partidului lui Megawati, pe care insa indonezieni nu sunt gata sa o aleaga, un tanar asa cum s-a intamplat in SUA cu Barack Obama.
Absenta dezbaterilor politice din timpul campaniei este descurajatoare avand in vedere progresele democratice din ultimii ani. Insa acesta absenta are un raspuns: indiferenta in crestere fata de politca. Procentajul pentru "partidul in alb" - tradus printre indonezieni prin lipsa de la vot sau chiar boicotul - a fost dupa Suharto in 1999 de 8%, ca in 2004 sa atinga un nivel de 25%, iar pentru anul acesta este asteptat un procent si mai mare.
Numarul de oamenii care se simt nereprezentati in parlament este tot mai mare din cauza noi legi electorale care cere un procent de 2,5% pentru a intra in parlament ceea ce va duce la situatia ca 20-30% din voturi sa fie ignorate. Insa cei care apara noul sistemul spun ca in timp acest lucru va duce la un numar mai mic de partide si deci un numar mai mic de ideologii, curente si directii. Dar pentru moment reprezentantii din capitala nu inteleg nevoiele celor din provincii, mai ales cele indepartate ca Papua, ale caror voturi se indreapta catre partidele locale. Noul sistem mai cuprinde si votul uninominal si nu pe liste ca pana acum. Ceea ce ar putea duce la situatia cand candidatii pentru presedentie sa fie alesi de popor insa pentru ca partidul din spatele lor sa nu ia cele 2,5% sa fie unul din multele motive pentru care s-ar produce consternare si chiar lupte de strada.

No comments:

Post a Comment