căutare personalizată

Monday 22 June 2009


CASE REGALE - PORTUGALIA
AMELIE
S-a nascut la 28 septembrie 1865 si moare la 25 octombrie 1951 ca prima fiica a contelul de Paris, Philippe si a printesei Marie Isabelle casa Orleans. Prin tatal sau ea este inrudita cu case regale din Franta, Spania, Cele Doua Sicilii si case nobiliare din Germania.
La 21 dde ani se va casatorii cu printul Carlos, mostenitorul la tronul Portugaliei dupa ce familia sa a incercat sa o casatoresca cu membrii dinastiilor din Austria si Spania. Au trait bine impreuna cu toate arajamentele dintre ei. Au avut impreuna 3 copii: Luis Felipe nascut la un an dupa casatoria lor, care va fi asasinat impreuna cu tatal sau in 1908 la varsta de 11 ani, Maria Anna ce va muri la nastere si Manuel.
Amelie a jucat un rol activ de regina si intr-un fel incetinind cresterea opozitiei fata de monarhie prin popularitatea ei, totusi si ea fiind criticata prin cheltuielile sale. A fost implicata activ in multe proiecte sociale, cum ar fi preventia si tratamentul tuberculozei, fondarea de organizatii de caritate, sanatorii si farmacii. Era considerata mai putin formala de cat ultima regina, soacra sa, Maria Pia, a invatat portugheza. Era interesata de literatura, opera si teatru, picta si scria jurnale. In 1885 a fost pentru o perioada scurta regenta in lipsa sotului sau. Calatoriile sale erau adesea sever criticate din cauza luxului sau. In 1892 primeste de la Papa Leo XIII "Trandafirul de Aur" semnificatie a afectiunii daruiti anual de catre Papi. Chiar si dupa octombrie 1899 cand sotul sau Carlos I preia tronul de la tatal sau, el devine tot mai cunoscut pentru relatiile sale extraconjugale, iar popularitatea monarhiei incepe sa decline mai ales pe fondul acuzatiilor de faliment, revolutii industriale, lupta dintre stanga si dreapta.
Chiar daca la cateva zile fiul sau cel mic, Manuel a fost declarat rege, el a fost deposedat in octombrie 1910 pintr-o revolutie militara ce a avut ca rezultat instaurarea Primei Republici. Regina impreuna cu restul familiei regale a plecat in exil, cea mai mare parte a timpului in Franta. In timpul celui de-al doilea razboi mondial i s-a oferit de catre guvernul portughez sa revina in tara, insa a refuzat, v-a vizita Portugalia abia in 1945. A fost ultima regina consoarta a Portugaliei din moment ce monarhia nu a mai fost de atunci reinstaurata.

No comments:

Post a Comment