căutare personalizată

Friday 22 May 2009


INDONEZIA
Candidatii la prezidentiale
Echipele competionale pentru alegerile din 8 iulie au fost aranjate. La o prima privire se pare ca alegatorii au in fata optiuni grele. Presedintele in exercitiu, Susilo Bambang Yudhoyono, pare a fi mult deasupra celorlalti candidati, predecesoarea sa Megawati Sukarnoputri si vicepresedintele Yusuf Kalla. Toti sunt politicieni vechi insa partenerul lor de guvernarea ar trebui sa vina din partide islamice pentru a le intarii pozitia, lucru pe care s-au ferit sa il faca. Asa ca variantele finale pentru postul de vice-presedinte sunt: generalul retras Yudhoyono l-a ales pe Boediono guvernatorul Bancii Centrale care a demisionat pentru a putea obtine aceasta functie; Megawati l-a ales pe generalul Prabowo Subianto, fost ginere al fostului dictator Suharto, jucator de polo si un populist; iar Kalla l-a ales pe celalalt mare general Wiranto, tot al perioadei Suharo.
O privire de ansamblu asupra posibilitatilor de castig ale candidatilor arata ca fiecare are puncte slabe dar si tari. Megawati a esuat in pozitia ei din opozitie timp de 5 ani in a-si restabili imaginea de politician potent. Intr-un sondaj recent apare cu doar 15% din voturile indonezienilor. Si din negocierile dificile pentru parteneriatul presidential, alianta lor pare departe de a fi numita solida.
Kalla s-a numit un om al actiunii aducand in favoarea sa o multime de misiuni indeplinite in timpul mandatului sau, mai ales economice si ca un om al pacii ce a ajutat la inchierea luptelor separatiste din Aceh in 2005. Cu toate acestea, increderea acordata de cetateni se ridica la numai 2%. Mai mult, partidul sau, Golkar, este profund divizat, mai multe aripi ale partidului sunt ocupate in a-l inlatura pe Kalla de la sefia partidului. Iar partenerul sau nu ii aduce deloc un capital de imagine, ba din contra, mandatul international de arestare pentru rolul sau in violentele din Timorul de Est in 1999 este mai mult inca o responsabilitate decat un punct valoros.
In contrast, Yudhoyono este foarte sus. In sondaje el se ridica la aproximativ 70% si se pare ca reuseste cu succes sa managerizeze crica financiara. Prin alegerea independentului Boediono a trimis un mesaj clar catre partidele islamice cat si intregii populatii ca acum, cand partidul sau este si cel mai puternic din parlament, intentioneaza sa faca toate alegerile de unul singur. Partidul are insa numai 26% din locurile in parlament si va avea totusi nevoie de o coalitie, dar pentru ca numai are doar 8% ca la ultimele alegeri din 2004, el va fi cel care va impune conditiile coalitiei. In momnetul acesta dorinta sa nu este sa castige alegerile ci sa le castige din primul tur. Pietele financiare deja iau in considerare ca el va castiga. Insa surprizele nu pot sa nu intre in calcul deoarece este inca clara experienta de la alegerile parlamentare din aprilie anul curent, cand cu greu se vedea ca locurile candidatilor la prezidentiale vor arata asa.

No comments:

Post a Comment