căutare personalizată

Friday 30 October 2009


DANIEL DEFOE
S-a nascut in 1659 si moare la 24 aprilie 1731. A fost un scriitor englez, jurnalist si pamfletar ce si-a castigat reputatia dupa publicarea romanului "Robinson Crusoe". A fost unul din protagonistii romanului si a ajutat la raspandirea lui in Anglia, este considerat unul din cei care a fondat romanul englez. Un scriitor prolific si versatil a scris mai mult de 500 de carti de pamflete, jurnale cu diferite teme, politice, crima, religie, casatorie, psihologie si supranatural. El a fost si pionierul jurnalismului economic.
Daniel Foe, este numele sau adevarat, s-a nascut, probabil, intr-una din cetatile-poarta de intrare in Londra. Mai tarziu isi va adauga silaba mai aristrocratica "de" iar la ocazii speciale chiar pretindea ca se trage din familia nobila De Beau Faux. Si data si locul nasterii sunt nesigure din moment ce diferite surse dau ca an de nastere 1659 si altele 1661. Tatal sau, James Foe, a fost membru al Asociatiei Comerciantilor, o societate ca multe altele de gen, respectata, influenta si cu conexiuni la Casa Regala si fabricant de lumanari. In timpul copilariei lui Daniel, a experimentat pe viu intamplari importate din istorie: in 1665, 70.000 de oameni au murit de ciuma; in 1666 Marele Incendiu din Londra ce s-a intins pana in zona unde locuia el lasandu-l doar pe el alti si alti doi vecini de casa in viata; in 1667, cand poate Daniel avea 7 ani, o flota olandeza a urcat pe raul Tamisa si a atacat Londra. La varsta de 13 ani ii moare mama. Intreaga familie era de confesiune prezbiteriana si a fost educat la Academia Dizidentilor intr-o localitate care acum este parte a Londrei, condusa de, mai tarziu, vice-presedintele Universitatii Harvard. Cu toate ca imbratisase religia dizidentilor, care se separasera de Biserica Anglicana, nu a vrut sa devina un prezbiter, preot, si a intrat in lumea afacerilor ca si comerciant de vin, tricotaje si lana. In ciuda ambitiei sale si cu toate ca reusise sa cumpere o propietate la tara si o barca pentru transport, chiar si zibete petru a face parfum, rar nu a avut probleme cu banii.
La 24 de ani se casatoreste cu o femeie pe nume Mary Tuffley primind o zestre de 3.700 de lire. Din cauza datoriilor mariajul lor a fost unul dificil. Au avut 8 copii din care 6 au supravietuit. La 25 de ani participa la Rebeliunea lui Monmouth un fiu ilegitim al regelui predecesor, Charles II, o incercare de detronare a regelui James II, care era romano-catolic. Primeste o amnistie, probabil in schimbul vreunei sume de bani, altfel ar fi fost ucis pentru inalta tradare asa cum a fost si ducele de Monmouth ai alti suporteri ai sai. La 32 de ani este arestat pentru datoria de 700 de lire si zibetele confiscate, cu toate ca datoria sa era de 17,000 de lire. Plangerile sale au fost facute publice, dar au existat dovezi ca afacerile sale nu a fost intotdeauna corecte. Imediat dupa ce a fost eliberat pleaca in Scotia si apoi in Europa unde a fost inregistrat ca facand comert cu vin in Lisabona, Porto si Cadiz. Asta doar pentru 3 ani dupa care se intoarce in Anglia de atunci va incepe de foloseasca numele Defoe lucrand ca colector de taxe pentru sticla. 4 ani mai tarziu are o fabica de caramizi in Essex.
Prima publicatie notabila a lui Defoe a fost "Un eseu despre proiecte" o serie de propuneri sociale si economice publicate in 1697, la 37 de ani. Il apara pe regele William III in dorinta sa de a restabili o armata dupa dezarmarea ce a urmat Tratatului Ryswick( acest tratat semnat in Olanda in urma "razboiului de noua ani" dintre Franta si Marea Alianta- Anglia, Spania, Sfantul Imperiu Roman si Tarile de Jos-). In cel mai de succes poem al sau" Adevaratul englez" il apara pe rege de rasismul inamicilor sai, satirizand pretentia ca la tron sa fie rasa pura de englez. In 1701, impreuna cu alti 16 adevarati gentelmeni prezinta presedintelui Parlamentului "Memorialul Legiunii" in care se cerea eliberarea petitionarilor care venisera cu ceva timp in urma pentru a cere ca parlamentul sa il suporte pe rege in lupta sa contra Frantei. Activitatea politica si pamfletara a dus la arestarea sa si punerea la stalpul infamiei mai ales din cuaza unui pamflet numit "Drumul scurt catre dizidenti; sau propunere pentru stabilirea Bisericii" in care ii satiriza si pe inalti reprezentanti ai Bisericii dar si pe dizidentii care practicau o asa numita credinta ocazionala. Altii spun insa ca poemul "Imn pentru stalpul infamiei" a dus la punerea lui intr-unul facand ca cei cel priveau sa arunce cu flori si nu injuraturi si diverse obiecte. A fost eliberat si se spune ca nici un om din Anglia nu a mai fost eliberat dupa ce a stat la stalpul infamiei. Dupa 3 zile a fost dus la inchisoarea Newgate de unde a fost eliberat de catre Robert Harley, presedintele Parlamentul, prim-duce de Oxford, in schimbul colaborarii ca agent secret. La o saptamana de la eliberarea sa a avut loc Marea Furtuna din 1703 la sfarsitul lunii noiembrie singurul uragan care a trecut peste Oceanul Atlantic si a lovit insulele britanice cu toata puterea. 8.000 de oameni au murit atunci cei mai multi pe mare. Evenimentul a devenit subiectul lucrarii "Furtuna"(1704) o colectie de marturii ale supravietuitorilor. In acelasi an pune bazele primei sale publicatii ce va aparea periodic "O privire asupra afacerilor cu Franta" in care il sustinea pe Robert Harley, croniciza razboiul de secesiune din Spania(1702-1714). A aparut de trei ori pe saptamana pana in 1713. Cand Harley a fost indepartat in 1708, Defoe a inceput sa il sustina pe urmatorul si in general partidul Conservator, dar dupa cadera lor de la putere, la moartea Reginei Anne, deja Defoe va face acelasi lucru insa pentru partidul Liberal ce era acum la putere.
Perioada dintre 1714, cand au cazut Conservatorii si publicarea lui "Robinson Crusoe" in 1719, este vaga. Se stie ca a mai scris pentru ca apare in 1715 "Apel la onoare si dreptate" o justificare a apararii partidul lui Harley, Conservatorii. Alte lucrari care se crede ca au anticipat cariera sa nuvelistica sunt: "Instructorul de familie( 1715) cu un succes enorm in privinta datoriilor religioase; "Minute de negociere ale Monseniorului Mesnager" (1717), unde il caracterizeaza cu adevarat pe Nicolas Mesnager, un diplomat francez care a ajutat la inchierea Tratatului de la Utrecht( Olanda) cel care a inchis Razboiul de Secesiune din Spania; si "O continuare a scrisorilor unui spion turc" (1718) o satira asupra politicilor si religie in Europa. Din 1719 pana in 1724 Defoe a publicat romane pentru care a devenit faimos. In ultimii zece ani ai vietii sale a mai scris si manuale, printre care "Petirea religioasa"(1722), "Un adevarat comerciant englez"(1726), si "Noul Instructor de familie" (1727). A scris numeroase carti in care deplange dezordinea sociala, "Marea lege a subordinii" (1724) si "Treburile cuiva sunt doar treburile cuiva"(1725). Si lucrari asupra supranaturalului "Istoria politica a diavolului"(1726), "Sistemul magiei"(1726) si "Un eseu asupra istoriei si realitatii aparitiilor" (1727). Lucrarile sale despre calatorii si comert sunt: "O istorie generala asupra descoperirilor si imbunatatirilor"(1727), "Atlas maritim si comercial" (1728). Poate ca cea mai mare realizare printre romane este "Turul prin intreaga insula a Marii Britanii" (1724-1727) care ne da o panorama asupra comertului in era Revolutiei Industriale.
Daniel Defoe moare pe 24 aprilie 1731 probabil ascuns de creditorii sai. Este ingropat in Londra, Bunhill Fields, unde poate fi vazut si azi. Defoe a folosit cel putin 198 de pseudonime de-a lungul vietii.

No comments:

Post a Comment