căutare personalizată

Thursday 9 April 2009


JAIME
S-a nascut la 23 iunie 1908 in palatul regal in Segovia si moare la 20 martie 1975. Pentru ca a devenit surdo-mut in urma unei operatii din copilarie, el renunta la drepturile sale la tron, dar in 1941, la moartea tatalui sau, devine mostenitorul legitim atat in Spania cat si in Franta ca si cap la familiei conducatoare in ambele tari. A fost mult timp considerat regele Frantei de jure. Si el s-a casatorit cu o frantuzoaica fara rang regal, insa socrul sau avea titlul de duce si viconte, iar soacra sa era o printesa italianca. Au avut doi fii. Dupa 12 ani de casatorie s-au separat, divort nerecunoscut de Spania. Jaime s-a recasatorit cu o cantareata austrica cu care nu a avut copii. Pentru ca sotia sa nu era o printesa pe linie dinastica, copii sai nu au fost recunoscuti de Regele Alfonso al XIII-lea ca mostenitori ai tronului. Generalul Franco a cochetat cu ideea de a-l numi pe primul fiu al lui Jaime, numit tot Alfonso, ca succesor la moarte sa avand in vedere ca se casatorise cu nepoata generalului. Fiul sau primeste de la gen. Franco titlul nobiliar de Duce de Cadiz, titlul detinut de regii Spaniei in trecut( in 1987 guvernul spaniol decide ca titlul de Duce de Cadiz nu va putea avea pretentii la tron deoarece este permanent atacat de posibili pretendenti); iar la moartea sa fiul sau Alfonso este numit de suporterii lor Regele Alphonse III al Frantei. Descendentii printului Jaime au fost cei care au cerut succedarea la tronul Frantei si cu toate ca au existat mai multi pretendenti la tron, Tribunalul Inaltei Instante din Paris le-a acordat acest drept doar mostenitorilor printului Jaime. Cum fiul sau, Alfonso, a murit intr-un accident de ski, nepotul sau, Luis-Alfonso, este numit successor pretendent la tronul Frantei. Din partea fiului sau Alfonso, in momentul acesta exista un singur monstenitor, fiica celui de-al doilea fiu al sau (primul murind in adolescenta intr-un accident de masina) printesa Eugenie- mama ei, sotia lui Luis-Alfonso, este printesa din Venezuela. Din partea celui de-al doilea fiu, Gonzalo, nu exista mostenitori legitimi cu toate ca a avut 3 casatorii, doar o singura fiica recunoscuta insa, Stephanie, care la randul ei are 5 fii. Ambii sai fii au murit, Alfonso intr-un accident de ski, iar Gonzalo de leucemie.
In 1949 Jaime isi retrage renuntarea la tron, in 1964 devine capul ramurei carliste a familiei Bourbon, recunoscut de ei ca Regele Jaime IV al Spaniei. Dar in 1969 renunta definitiv la drepturile sale la tron in favoarea nepotului sau Juan Carlos.
Moare intr-un spital din Elvetia de unde va fi adus la El Escorial.
In Spania descendentii printului Jaime nu au drepturi la tron, acestea fiind predate fratelui sau Juan, singurele drepturi succesorale sunt la tronul Frantei.

No comments:

Post a Comment