căutare personalizată

Sunday 5 April 2009


INDONEZIA
Am decis sa ma ocup de acest subiect cu mica relevanta pentru europeni, doar pentru ca au alegeri legislative in curand si pentru ca este al patrulea stat din lume dupa numarul de locuitori.
Interesant pentru noi este cum un spatiu atat de mic aduna o pupulatie atat de numeroasa si cum de statele est si sud-est asiatice ce s-au format prin separarea de altele mai mari si mai puternice numara azi cea mai mare densitate de pe glob( exemplu: Bangladesh-separat de India si Taiwan-separat de China).
Este un stat arhipelag, cu aproximativ 18. 000 de insule, independent de peste 60 de ani. Presedintele actual este Susilo Bambang Yudhoyono, fost general al armatei. De fapt multe state ale zonei au fost sau sunt conduse de fosti generali.
In 1976 a fost trimis in zona Timorul de Est ce inca nu facea part din Indonezia. Ca multi alti ofiteri a fost acuzat de crime de razboi, niciodata insa judecat. Trecerea lui de la cariera militara la cea politica a fost realizata in perioada 1997 atunci cand un alt presedinte, Suharto a fost fortat sa demisioneze. Yudhoyono si alti generali pro-reformisti ai armatei au condus discutiile cu liderii musulmani ai opozitiei. Pentru ca Indonezia intra intr-o era a reformei si pentru ca armata era asociata cu presedintele demisionar, a intrat intr-un declin. Insa Yudhoyono, militar educat de multe ori in SUA avand chiar si un master in Business Administration la o universitate americana de prestigiu, a stiut sa nu piarda mizand pe puternicul sentiment reformist al vremii si grija armatei pentru securitate si stabilitate.
In 1999 devine Ministrul Minelor si Energiei in cabinetul presedintelui Abdurrahman Wahid, cu toate ca fusese propus ca sef al Armatei. Cariera militara si-o inchiei ca Locotenent General, in 2000 devine General de Onoare. In 2000 a fost propus ca Prim-Ministru, insa va fi avansat doar ca Ministrul Afacerilor Politice si Securitate, unde ideea de baza a sa a fost sa scoata armata din politica, idee avuta inca din perioada cand inca era un militar. Yudhoyono a fost trimisul special al presedintelui Wahid sa negocieze cu familia Suharto sa inapoieze statului baniii obtinuti din fapte de coruptie, demers fara succes.
In 2001 Yudhoyono a fost numit presedintele celulei de criza instaurata de Wahid, ceea ce a ridicat perceptia a fi unul din oamenii presedintelui, insa cand Wahid a decretat stare de urgenta iar Yudhoyono a refuzat fiind concediat, acest lucru i-a oferit o noua reputatie de liberal, lasandu-l pe Wahid in incapacitate fizica de a actiona iar el fiind perceput ca figura dominanta din guvernul ce urma sa cada. In iulie Wahid a fost inlocuit cu vice-presedintele sau Megawati Sukarnoputri. Yudhoyono se propune vice-presedinte insa va fi ales un altul.
Ii va reveni fostul minister al Afacerilor Politice si Securitate. In octombrie 2002 dupa explozia din Bali porneste o vanatoarea a celor responsabili ceea ce il face cunoscut in tara si in strainatate ca un politician serios in lupta contra terorismului. In 2003 la propunera lui, Megawati instaureaza "legea martiala"( armata preia controlul absolut) in regiunea Aceh acolo unde GAM( Miscarea de Eliberare a Provinciei Aceh) o grupare separatista incerca de mult timp sa preai controlul regiunii.

No comments:

Post a Comment