căutare personalizată

Tuesday 7 April 2009


Alfonso al XIII-lea
Nascut la Madrid la 17 mai 1886 - moare la Roma la 28 februarie 1941. A fost declarat rege la nastere si a domnit intre 1886 si 1931. Mama sa, regina Maria-Cristina a fost numita regenta pana cand el a implinat varsta majoratului( 16 ani).
Domnia sa a inceput bine insa nu s-a sfarsit la fel. Ziarul francez Figaro il numea pe noul, tanar rege "cel mai fericit si iubit rege de pe pamant". In saptamana cand a implinit varsta de 16 ani si urma sa fie incoronat, a fost marcata de festivitati, baluri si receptii pe tot intinsul tarii. Dar in timpul domniei sale, Spania a pierdut si ultimele colonii din America( Cuba si Puerto Rico) si insulele Filipine, dupa multe razboie totusi nu si teritoriile din Maroc. A fost martor al "generatiei 1927"-(grup de poeti ce doreau un dictator) si a indurat perioada de dictatoriat a lui Miguel Primo de Rivera care l-a constat si tronul.
In timpul primului razboi mondial, din cauza relatiilor sale de familie cu ambele parti, Spania a ramas neutra. Insa a gazduit prizonieri de razboi ceea ce a legat reteua militara si diplomatica a Spaniei de fronturile de razboi.
A fost un promotor al turismului in Spania, la nunta sa a fost construit Hotelul Palace din Madrid pentru a putea gazdui numerosii sai invitati. La fel a procedat si cu vechi cladiri istorice pe care le-a transformat in luxoase apartamente de inchiriat pentru turisti-Parador. Pasiunea pentru fotbal l-a facut sa intemeieze cluburile Real Sociedad, Real Madrid, Real Betis, Real Union.
La 14 aprilie 1931 cand in Spania a fost proclamata cea de-a doua republica nu a abdicat insa a plecat la Roma unde a trait in Grand Hotel. Cand s-a sfarsit razboiul civil Alfonso a dorit intoarcerea armatei impotriva guvernului Frontului Popular, dar generalul Francisco Franco a declarat ca nationalistii nu il vor accepta niciodata ca rege. Chiar si principali sai oponenti, carlistii-o alta ramura a dinastiei Bourbon ce ridica pretentii la tron, facea parte din armata lui Franco. Chiar daca a plecat in exil in Franta si-a trimis fiul, Juan, sa participe la rasturnarea situatie in 1936, insa a fost prins la granita, arestat si expulzat din tara. La 15 ianurie 1941 Alfonso al XIII-lea a abdicat in favoarea celui de-al treilea fiu al sau, singurul in viata. A murit la Roma o luna si jumatate mai tarziu. Guvernul spaniol a ordonat 3 zile de doliu national, funerariile sale s-au tinut la Roma la biserica Santa Maria degli Angeli. A fost imormantat in biserica Santa Maria di Monserrato, biserica nationala a Spaniei din Roma, dedesubtul mormintelor Papei Calixtus III si Papei Alexander VI. Abia in ianuarie 1980 ramasitele sale au fost transferate in Spania la El Escorial.

No comments:

Post a Comment