căutare personalizată

Thursday 30 April 2009


TIGRII TAMIL - Motive de secesiune
Poporul sinhala majoritar in Sri Lanka, vorbeste limba sinhala, o mixtura indo-ariana, sunt in numar de 15 milioane majoritatea in Sri Lanka, dar in jurul a 400.000 traiesc in alte tari din Asia de Sud-Est, in Orientul Mijlociu si in Anglia. Mai sunt cunoscuti ca "hela" sau "sinhela" acestea sunt sinonime ale cuvintelor folosite in vechime "sinha" ce insemna leu si "hela" ce insemna primitiv, originar.
Ei se asociaza descendentilor fondatorului poporului sinhalez, printul Vijaya. Legendele lor se intrepatrund cu cele ale indienilor gasite in Ramayana sanscrita despre bataliile mitice asupra insulei Lanka, inclusiv despre regele Raavana. Numele insulei si varietatile de popoare ce au trecut prin ea se regasesc detaliat in saga indiana. Potrivit legendelor locale poporul sinhalez este descendentul printului exilat Vijaya si a celor cateva sute ce l-au urmat in mileniul I i.e. Cei ce au venit aici au fost fortati sa-si parasesca teritoriul nativ in Kerala si Sinhapura din NV Indiei. Documentele ce atesta puternicele regate de unde au plecat sunt Mahavamsa scrisa in limba pali inaintea erai noastre si, cel de-al doilea, Chulavamsa scisa in sec XIII e.n. de un calugar budist. In prima se prezinta existenta unor intinse pamanturi cu orez si rezervoare cu orez indicand o societate agrara dezvoltata. Traditia orala vorbeste despre numeroasele dinastii regale, ei se amesteca cu colonisti portughezi si englezi si se raspandesc in regiune catre Maldive si Mauritius. Religia lor este budismul( 93%) predicat poporului sinhalez de un print indian mileniul I i.e. De atunci budismul este strans legat de identitatea si istoria Sri-Lankai. Ei sunt singuri din Asia de Sud care fac parte din ramura "theravada" a budismului. Restul sinhalezilor din Sri-Lanka sunt crestini, in special romano-catolici. Centrul lor cultural se afla la Negombo. Limba sinhala, cunoscuta si ca "helabasa" are doua forme, vorbita si scrisa. Cea scrisa foloseste cuvinte de origine sanscrita, pe cand forma vorbita este unica. Multe documente in sinhala au fost distruse dupa ce au fost traduse in limba pali.
Astazi ei sunt deosebiti de celalalt mare grup etnic, tamilii, prin limba si religia lor. Si doar pentru ca inca sunt mai multi isi exercita puterea politic si economic. Viata pe insula s-a imbunatatit mult in ultimii ani, speranta de viata s-a ridicat la 72 de ani, multe schimbari sociale, cum ar fi egalitatea intre sexe, emaciparea femeii, nu cu mult timp in urma existand un prim-ministru si un presedinte femeie. Prin faptul ca s-a stabilit o buna relatie cu statele din jur, in special India, rata de viata este stabila.Populatia sinhaleza reprezinta 74% din intreaga tara.

No comments:

Post a Comment