căutare personalizată

Sunday 26 April 2009


JUAN
Republica a II-a a fost instaurata in Spania imediat ce regele Alfonso al XIII-lea a plecat din proprie initiativa in exil, adica pe 14 aprilie 1931, pana la 20 noiembrie 1975 cand a fost reinstaurata monarhia, intre timp pe la conducerea tarii s-au perindat dictatori republicani sau nationalisti. Ultimul dintre ei, Francisco Franco, a cerut ca la moartea lui sa se reinstaureze monarhia, el neavand mostenitori ce ar fi putut succede la conducere, doar o singura fiica, aceasta casatorita cu unul din nepotii regelui Alfonso al XIII-lea. Nu insa acesta va urma la guvernarea Spaniei dupa socrul sau, ci cel ce era in drept sa succeada, Juan, cel de-al treilea fiu al regelui, pentru ca primii doi renuntasera unilateral la dreptul la succesiune prin casatoria cu persoane ce nu erau de rang regal. Inca din 1947 Franco a proclamat reintoarcerea la conducerea Spaniei a Bourbonilor insa nu l-a acceptat pe cel indrept sa vina Juan si a hotarat ca abia la moartea sa, sa vina pe tron fiul sau, Juan Carlos.
Juan s-a nascut la 20 iunie 1913 in Palatul San Ildefenso si moare pe 1 aprilie 1993, a fost cel de-al cincilea copil al familiei regale. Nu a fost niciodata incoronat ca rege insa el ar fi trebuit sa fie Juan al III-lea, va primi insa titlul de Print de Asturias, rezervat mostenitorilor la tron. Cariera lui a fost una militara in marina. Si-a intalnit viitoarea sotie la petrecerea tinuta de regele Victor Emanuel al III-lea al Italiei, petrecerea de dinaintea casatoriei surorii sale mai mari Beatriz. S-au casatorit pe cand el avea 22 de ani la Roma, iar numele ei era Printesa Maria Mercedes de Bourbon si Cele Doua Sicilii. Au avut 4 copii: Pilar, Juan Carlos, Margarita si Alfonso. Au trait la Cannes si la Roma, iar cand a inceput cel de-al doilea razboi mondial, s-au mutat in Loussane, Elvetia cu mama sa regina Victoria Eugenie, dupa razboi s-au mutat in Estoril, Portugalia.
Din 1933 el este numit succesor la tron dupa ce primii doi fratii ai sai, Alfonso si Jaime, reunuta amandoi in acelasi an. In 1936 tatal sau il trimite in Spania sa participe la razboilul civil ce dus la rasturnarea guvernarii republicane, dar va urma ce a generalului Franco, nationalista. El nu reuseste nici macar sa intre in tara, la granita cu Franta este arestat. Cu toate ca 11 ani mai tarziu Franco proclama in Spania monarhie din nou, ii este teama ca Juan ar putea fi prea liberal si tara ar cadea din nou pe mana fascistilor. Asa ca la 22 de ani dupa ce Spania a fost declarata monarhie inca era condusa tot de un presedinte, generalul Franco decide ca la moartea sa, sa nu succeada Juan ci fiul sau Juan Carlos. Oricum relatia intre cei doi nu a fost una buna existand adeseori ingurii din ambele parti.
Formal, in 1977 Juan renunta la tron la 46 de ani de cand Spania fusese declarata republica, la 8 ani de cand Franco a fost deposedat si la 2 ani dupa ce fiul sau devine regele Juan Carlos. A fost ingropat ca regele Juan al III-lea cu onoruri de rege in Escorial, langa Madrid. Sotia sa a mai trait inca 7 ani de la moartea sa.

No comments:

Post a Comment