căutare personalizată

Thursday 14 May 2009


TIGRII TAMIL

Antiteza poporul sinhala - poporul tamil - Partea I
Primii locuitori ai insulei erau asezati in partea de nord si de vest cea pe care azi poporul tamil o revedinca ca fiind a lor. Documente budiste atesta trei vizite ale lui Buddha pe insula unde se vorbea limba tamil pe intregul insulei inainte de invazia ariana. Se stie ca populatia sinhala este o mixtura intre arieni si localnicii hela. Astazi, sinhalezii sunt budisti, insa tamilii se declara hindu. Inaintea migratiei printului Vijaya, dupa care sistemul statal, religios se schimba, oamenii se inchinau la demonii, cobra si diferiti zei. La aceea data scrierea lor era brahmi, ceva asemanator scrierii tamil de astazi.
Arienii ajung pe insula aproximativ in aceeasi perioada cu Buddha, prin debarcarea printului Vijaya(o corelatie cu o alta calatorie a unui membru dintr-o familie regala pentru a intemeia un nou stat - Cartajina) cel mai mare fiu al regelui Sinhabahu din estul Indiei, ce insemna "omul cu brate de leu", nasterea sa fiind o comuniune intre o fiinta umana si un leu. Povestea dintre printul Vijaya si regina locului Kuveni, seamana foarte puternic cu cele grecesti, ca si cele despre comuniunea om-animal si alte asemanarii cu grecii se se vor observa mai tarziu. El numeste insula Thamibhaparni=palmieri colorati. Numele acesta este gasit si in scrierile istoricului roman, ce a trait in Egipt, Ptolomeu, (legatura cu Egiptul se poate citi in "Tigrii Tamili-Motive de secesiune"). Cu toate ca si alte populatii din sudul Indiei au poposit pe insula de-a lungul timpului si cu care localnicii s-au amestecat, poporul sinhalez de astazi recunoastere ca prioritar cultura indo-ariana vijaya.
Alte triburi de pe insula: majoritari sunt Kamboja( fara legatura directa "kombucha" este o bautura non-alcoolica traditionala din Austria), mentionati de multe ori in scrierile brahmi, si poarta inca acelasi nume multe secole mai tarziu cand primii colonisti, portughezii, ii gasesc. Ei sunt asezati in toata insula in diferite zone. Un alt nume pe care l-au purtat este "maleyyva"-poate Malaezia de azi. Se ocupau cu comertul ca dovada stau si cateva documente comerciale din secolul al doilea i.e. Se crede ca arienii s-au amestecat cu locuitorii Kambojas din nord-vest unde traiau insa si tribul Yonas, si dupa cum se pare si tribul Sakas, astazi persii.
Un alt trib sunt Yonas sau Yanavas, ionicii sau grecii din Europa. Ei sunt asezati in partea de nord-vest. Atat Kambojas cat si Yavanas vin din nordul Indiei din zona unde este astazi Pakistan de unde mai mult sau mai putin impreuna au venit catre sud pana in insula Ceylon, populand-o inainte de era religiilor.
Cel de-al doilea mre grup mentionat in scrierile brahmi si pesteri este tribul Dameda sau Tamil, nume dat din sanscrita pentru negustori dar si navigatori(cei mai cunoscuti navogatori se stie ca au fost fenicienii, acest fapt cat si altele conduc la ideea ca fenicienii vin din zona Pakistan-India). Ambele triburi sunt cunoscute in perioada pre-antica ca fiind negustori de cai. Dameda sunt mentionati in toate acelasi mari orase preistorice ale insulei unde traiau si Kamboja, insa Dameda locuiau in special in sud, iar Kamboja in nord-vest.
Alte cateva grupuri etnice metionate rar si despre care se stie putin sunt: mileka(o populatie aborigena a insulei), muridi( un alt trib regal insa venit tot din zona Pakistanului), meraya(se crede a fi tribul maurya stabiliti in nord-vestul Africii), jhavaka.

No comments:

Post a Comment