căutare personalizată

Tuesday 14 July 2009


CASE REGALE - PORTUGALIA
MANUEL II
S-a nascut la 19 martie 1899 si a murit la 2 iulie 1932. A fost ultimul rege al Portugaliei si a domnit intre 1908 si 1910. Tanarul rege, de la care nu se astepta nimic, a fost vazut ca salvatorul pozitiei slabe a dinastiei Braganza prin inlaturarea dictatorului Joao Franco si a intregului sau Cabinet in 1908. Ambitiile diferitelor partide au facut domnia lui Manuel una foarte turbulenta. Alegeri libere au fost declarate in care republicani si socialistii au avut o victorie coplesitoare.
Uciderea unei figuri republicane proeminente a facut sa inceapa revolutia indelung pregatita la 4 octombrie 1910. Soldatii, carora li s-au adaugat si cativa civili, au atacat garnizoana regala si palatul. Au urmat 3 zile de lupte pe strazi, inclusiv un duel cu un disident republican. Intr-un final, Manuel paraseste Portugalia pentru ca luptele sa se opresca, pleca in Gibraltar, teritoriu britanic. Va locui in exil in marea Britanie unde regele va fi facut Cavaler de Garter de catre varul sau regele Edward VII, erau inruditi prin strabunicul sau, regele Ferdinand II al Germaniei era var primar cu regina Victoria a Marii Britanii.
La 4 septembrie 1913( la 14 ani) se casatoreste cu printesa Augusta Victoria casa Hohenzollern-Sigmaringen. Manuel a scris un ghid al literaturii medievale si renascentiste portugheze, dar a murit de tanar. Miscarile regale de imediat de dupa revolutie in incercarea de a reinstaura monarhia, au esuat. Manuel a murit subit pe 2 iulie 1932( la 33 de ani) in Anglia de edem traheal, moartea sa a fost privita cu suspiciune din moment de doar cu o zi inainte jucase tenis si parand a fi in conditie foarte buna. In memoriile unui memebru al Departamntului Special al politiei engleze insarcinat cu protectia persoanele publice, a mentionat un incident petrecut cu un an inaintea mortii regelui Manuel, cand in interiorul castelului unde se afla a fost prins si arestat un intrus ce a fost mai apoi recunoscut ca facand parte din aripa extrema dreapta- masonica - Carbonara - a partidului republican portughez. Identitatea intrusului nu a fost facut publica si nici motivul intruziunii sale.
Pentru ca regele nu a avut copii, varul sau din alta latura a familiei Braganza a fost recunoscut ca legitim pretendent la tronul Portugaliei. Manuel impreuna cu mama sa au fost nasii la botezul fiului lui Duarte Nuno. Duarte Nuno a fost casatorit cu o membra a familiei Braganza din Brazilia.

No comments:

Post a Comment