căutare personalizată

Saturday 25 July 2009


CASE REGALE - PORTUGALIA
DUARTE PIO
S-a nascut la 15 mai 1945 in Berna, Elvetia ca primul copil al cuplului ce pretindea tronul Portugaliei, Duarte Nuno si Maria Francisca. La momentul nasterii sale familia sa inca nu avea permisiunea de a intra in tara. Cu toate ca Portugalia era republica din 10 octombrie 1910, Duarte Nuno isi mentine titlurile pentru familia sa in cazul in care se va revenii la monarhie, cu toate ca succesiunea fiilor sai ar fi fost pusa in discutie atata timp cat se cerea ca regele sa fie nascut in Portugalia. De aceea Duarte Pio a fost nascut in ambasada portugheza din Berna pentru ca el sa primesca cetatenia. Nasii de botez ai sai au fost Papa Pius XII si regina Amelie, mama lui Manuel II, ultimul monarh al Portugaliei si cel care i-a predat dreptul la succesiune. In mai 1950 legea prin care ramurei migueliste a casei Braganza ii era interzis accesul in tara, este abrogata, iar in 1951 va vizita pentru prima data Portugalia si in 1952 se va muta permanent impreuna cu toata familia. Educatia sa a fost una militara, universitatea va fi cea de Agronomie, astazi Universitatea Tehnica, iar cea de-a doua va fi in Geneva, Elvetia. La 22 de ani se va inrola in armata la categoria pilot de elicopter si va lupta in Angola in razboiul pentru pastrarea coloniei. Pentru ca, impreuna cu un grup multi-etnic angolez a participat la organizarea unei liste cu candidatii independenti pentru parlamentul portughez, a fost expulzat din Angola.
Duarte Pio este cel mai apropiat in linie masculina de regele Manuel II. Insa mai sunt si altii mai apropiati, dar pe linie feminina, care conform Constitutiei din 1826 au drepturi succesorale, dar nici una dintre ele nu au cetatenie portugheza, de aceea nici una nu a ridicat vreo pretentie la tron. O mica parte a sustinatorilor monarhiei nu il recunosc pe Duarte Pio ca fiind mostenitorul de drept pentru ca, conform Constitutiei din 1834, linia dinastica a lui Miguel I nu vor avea drepturi succesorale niciodata. Constitutia s-a schimbat in 1919 odata cu proclamarea republicii si ca atare nimic in legatura cu monarhia nu a mai fost stipulat. Insa in mai 2006 Ministrul Afacerilor Externe portughez s-a referit la Duarte Pio ca la Ducele de Braganza. In raspuns la acest fapt in iulie acelasi an s-a inaintat catre presedinte de catre partidul monarhist o cerere prin care sa se recunosca oficial ca daca se va readuce monarhia in Portugalia Duarte Pio va fi recunoscut oficial. Rapsunsul a venit promt anuntand ca Portugalia are un regim republican.
Duarte Pio a mai participat si in razboiul din Timorul de Est, o colonie portugheza ce a fost ocupata in 1975 de catre Indonezia. El a participat si diplomatic in aceasta campanie pentru autodeterminarea acestui teritoriu in 1987 si 1992. In 1997 a propus vice-presedintelui Indoneziei, Jusuf Habibie, un referendum national pentru independenta Timorului de Est. Cand Habibie a ajuns presedinte in 1999 a avut loc acel referendum insa rezultatul a dus la independenta Indoneziei.
La 40 de ani se va casatorii cu Isabela de Heredia, o femei de afaceri portugheza fara titlu nobiliar. Aceasta a fost prima casatorie pe teritoriul Portugaliei a unui memebru al familiei regale de la nunta regelui Carlos I in 1886. La ceremonie au participat o seama de figuri politice, inclusiv presedintele tarii, Mario Soares, presedintele parlamentului si primul ministru, Anibal Cavaco Silva. La fel au fost prezente si cele mai multe familii regale din toata Europa. Impreuna au 3 copii: Afonso, Maria Francisca, Dinis. Mariajul si nastera celui de-al treila copil au reprezentat rumori in presa in Portugalia.
Nu exista date nici despre mama sa, Maria Francisca, nici prea multe despre fratii sai Miguel, duce de Viseu, si Henrique, duce ce Coimbra.

No comments:

Post a Comment