căutare personalizată

Wednesday 14 September 2011

Why the West rules - For now

Este titlul cartii lui Ian Morris, un istoric britanic, profesor in SUA la universitatea Stanford, conduce diverse institute afiliate sau nu universitatii, institute cu domenii de la istorie, arheologie pana la Clasici. A condus chiar un grup de arheologi pe muntele Polizzo din Sicilia. Decernat cu multe premii academice este considerat azi, chiar si de entitati economice, ca fiind un punct de referinta in intelegerea istoriei si mai ales a antropologiei.
In cartea sa "De ce Vestul conduce - Pentru moment, Caracteristicile istorice si ce ne releva ele despre viitor", Morris acopera 15.000 de istorie punand in discutie mai degraba argumetul geografic pe prim plan decat cel cultural, religios, politic si chiar genetic. Este criticat pentru a nu lamuri ce intelege el prin Vest pentru ca asa cum reiese din scriitura lui, pare a se incadra in zona Orientului Mijlociu si mai precis asa cum il stim noi, Levantul: Mesopotamia, Fenicia, Asiria, Egipt. Cartea a castigat in 2011 premiul PEN Center din SUA la categoria non fictiune creativa.
Oricine nu crede ca ar exista lectii de invatat din istorie, ar trebuie sa inceapa cu aceasta!

2 comments:

  1. Nu cred ca cineva poate spune ca nu exista lectii de invatat din istorie...si, desi criticat, dl. Morris a fost premiat. Inseamna ca parerea lui, conteaza :)

    ReplyDelete