căutare personalizată

Wednesday 4 August 2010

SUPER SAVERS partea a II-a






Familia Amheim: amandoi 43 de ani, fiice de 14, 12 si 9 ani. Rata de economisire 40%. Ea este casnica si co-fondatorul unui site pentru reduceri de la bonuri pentru restaurant la intrari gratis la muzee sau cel mai ieftin produs pe amazon.com. Sotul este avocat.
Multumita carierei de succes a sotului ea a putut sta acasa in ultimii 10 ani( inainte lucrase pentru o firma de vandut sofware). Iar locuitul in suburbii este scump dar planuiesc sa se pensioneze la 55 de ani, maxim 60. De accea pun deoparte cat pot de mult. Gatesc acasa 6/7 seri, evita Starbucks( cunoscut ca fiind destul de scump), isi iau cele mai multe fructe si legume din gradina proprie si tin cateva gaini. In loc sa socializeze prin restaurante, sotia pregateste acasa cine haioase. Isi imprumuta cu vecinii diverse lucruri de la carti la echipamente pentru sport, rochii de petreceri pentru fetele lor, bijuterii si esarfe pentru adulti. Si spun ca
metodele lor ii inspira si pe vecini, mai ales in privinta crescutului de pasari.

Doamna Short: 42 de ani, rata de economisire de 30%, propietara unei firme de relatii cu publicul.
Ea s-a considerat intotdeauna un om care economiseste mult, in mod constant putand pune deoparte 20% din venit. Dar acum 5 ani s-a hotarat sa stranga si mai mult prin tinutul unui jurnal de cheltuieli. A fost socata sa constate ca 250$ se duceau lunar pe pranzul de la servici. Asa ca a inceput sa isi ia mancare la pachet pregatita acasa mult mai ieftin. Mereu in lipsa de timp cumpara haine fara sa le probeze iar acestea stateau luni intregi in dulap fara sa le poarte pentru ca mai apoi sa le dea. Costul hainelor date pe an 3.000$. Constienta de aceste scapari in cheltuieli a reusit sa economiseasca cu pana la 30%. Si inca mai cauta locuri unde plateste mai mult decat trebuie. Spre exemplu ipoteca la casa, si-a dublat-o pentru ca sa termine de platit casa in 11 ani. Isi pune regulat bani in contul pentru pensionare si contribuie la fondul pentru facultate ale nepoatei si nepotului ei. Acum doi ani stabilitatea financiara i-a dat curajul sa isi lase jobul dintr-o multinationala si sa isi deschida propria firma de relatii cu publicul specializata in contabilitate. Si cand iti parasesti locul caldut al jobului intr-o firma corporate trebuie sa fi mai mult decat un pic mai inteligent decat ceilalti pentru a reusi.

Familia Frank sotul 36, sotia 35; copii de 7 si 5 ani. Rata de economisire 38%. Ea este autorul si co-fondatorul unui site pentru reduceri, iar el lucreaza in vanzari la o firma distribuitoare de calculatoare.
Traitul pe salariu cand ai decat 2 surse de venit necesita disciplina, dar asta fac ei de acum 6 ani. Salariul lui inseamna sub 7000$ pe luna, iar ea a reusit sa puna direct in banca tot venitul ei de 4000$ intr-un an intreg ca manager de proiect la o firma de design. Dupa ce anul trecut au reusit sa plateasca mai mult de jumatate din creditul pentru casa, ea a renuntat la servici pentru a sta cu cei doi copii si pentru a incepe o cariera ca scriitor. Si acum inca pun deoparte 38% din venitul sotului. Folosesc decat o masina, sotia a renuntat la celular si foarte rar mananca in oras. Asta nu inseamna ca uneori cheltuie fara sa se uite la banii, recent au luat un cuptor de 700$ pentru ca pregatesc masa acasa sau pleaca in vacanta anual in locuri destul de scumpe. Sotia face si ea totusi cateva mii in plus prin repararea de mobila veche gasita la gunoi, revanduta pe site-uri de specialitate.


Familia Foust: el 53, ea 51, fiu 21 de ani. Rata de economisire de 35%. Sotul este farmacist, sotia pensionara de la o firma de vanzari, lucreaza acum la o librarie locala.
Reusesc sa puna deoparte mai mult de o treime din venit printr-o metoda mai puternic decat sunt ei: au facut in banca cont separat de cel de intrari venituri unde se salveaza in fiecare luna 35% peste pensia sotului plus cei 5000$ pe care ii primesc oamenii care muncesc si sunt peste 50 de ani. Venitul anual al acelui cont s-a marit cu 6000$ datorita dobanzilor. Mai mult, in fiecare luna pun 600$ intr-un cont pentru jocul la bursa iar alti 1000$ intr-un cont de economii cu rata mai mare. Rezultatul: au reusit sa stranga aproape 800.000$ pentru pesionare plus 60.000$ pentru facultatea fiului lor permitandu-i acestui sa isi ia licenta anul acesta fara datorii. Singura lor datorie este creditul la casa care va fi terminat de platit in 10 luni si sunt si in grafic cu pensionarea sotului pana la 62 de ani. Succesul lor este ca niciodata nu vad vad banii ei se invart in bancii asa ca nu le duc lipsa!

No comments:

Post a Comment