căutare personalizată

Wednesday 28 April 2010

Comentarii pe acest subiect am citit cateva scrise de papuanezi care acuza Indonezia ca ocupa ilegal Papua, ca aceasta este o colonie si nicidecum parte a statului, ca educatia, cu toate "eforturile" de la Jakarta au fost mai bune inainte de ocuparea lor.
Iar ca toate aceste miscari de trupe ale Indoneziei sprijinita de SUA au doar ratiuni economice, asa era si de asteptat, si acestea sunt mina de aur si cupru a companiei Freeport din SUA. Inca din 1936 se stia despre bogatia din Papua consemnate de catre Standard Oil, si pentru a preveni controlul olandezilor asupra resurselor, directorul Freeport, Robert Lovett, in 1960, impreuna cu pritenul sau McGeorge Bundy, numit consilier pe securitate in SUA, il conving pe Kennedy ca papuanezii trebuie sacrificati. Si cum ONU aveau nevoie la aceea vreme de 200ml $ de la SUA, acestia semneaza Intelegerea de la New York, care spune ca cetatenii americani in afara SUA nu se supun legilor anti-sclavie, ceea ce inseamana ca Intelegerea incalca Drepturile Omului ca si diferite alte rezolutii ale ONU.
Faptul ca din motive de securitate toate persoanele inclusiv jurnalisti nu sunt lasati sa se imbarce spre Papua, este o minciuna, spune un alt papuanez, care stie lucratori la mina
care nu sunt indonezieni si la fel si misionari incurajati de Jakarta. Poti calatori la fel ca oriunde in tara, insa odata ce se stie ca esti jurnalist nu mai ai voie.
Altii continua sa creada ca incercarea lui Obama de impinge de la spate guvernul indonezian in colaborare cu Kopassus este in van pentru ca aramata a facut numai rau populatiei de la preluarea puterii in mod abuziv in 1965 la ocuparea fortata a Timorului de Est sunt doar doua din cele mai sangeroase acte. In 1999 SUA a taiat relatiile militare cu Indonezia dupa ce acestia au intrat fortat in Timor si dupa ce fusese recunoscut de catre SUA ca independent. Au existat procese care sa condamne diversi capi militari ce au participat la acel masacru insa au stiut cumva sa evite justitia. Reformele militare au stagnat si acum acei arati cu degetul sunt in posturi importante.
Iar comunitatea internationala cea care pana la urma va accepta o noua tarisoara pe harta mondiala se va uita si la precedentul regiunii, si cum in zona nu exista nici un stat acceptat nici macar cu auto-determinare, nici Papua nu va fi altfel. Indonezia acum ca democratie, este asteptata sa renunte macar la o parte din Papua.

No comments:

Post a Comment