căutare personalizată

Wednesday 29 July 2009


TIGRII TAMIL
Antiteza poporului sinhala-tamil - partea a IV a
Ocuparea portugheza
Primii europeni ce au vizitat insula Sri-Lanka in timpurile moderne au fost portughezi, Lurenco de Almeida a ajuns prima data in 1505 accidental din cauza unei furtunii naufragiing pe insula.I-a gasit divizati in 4 regate( Kotte, cei mai intinsi-sinhala, Sitawaka sinhalezi, Kandy in muntii si Jaffna-tamili magha in nord) si incapabili sa se apere impotriva intrusilor. Au semnat un act cu regele din Kotte. Portughezi au fondat un fort in orasul Colombo in 1517 de unde si-au extins treptat controlul asupra tarmului. In curand sinahalezi au inceput sa inconjoare fortul si 6-7 ani mai tarziu deja portughezii parasesc orasul pastrand doar un intermediar. Regatul Kotte cu care aveau un tratat de pace incepe sa isi piarda puterea in urmatorii 20 de ani din cauza comerciantilor arabi cu chimen si a muslmanilor tamili locali care permanent alimentau un conflict intre regatul Kotte si Sitawaka. Ambele amenintari pentru Kotte au fost infrante de catre putinii portughezi ramasi pe insula. Poate din obligatie pentru ajutorul dat, regele din Kotte a permis misionarilor sa vina si sa inceapa munca de crestinizare a populatie din Ceylon. Au aparut si biserici in satele de pescari din sud-vestul insulei. Dar in 1544 regele din Jaffna a masacrat mai mult de 600 de crestini de pe insula Manar, dar in 1582 regele din Jaffna se supune si plateste tribut portughezilor.
In 1550 un alt amiral portughez soseste in Ceylon impreuna cu o armata si cucereste regatul Kotte si Sitawaka. In 1554 un alt amiral soseste tot cu acelasi numar de soldati insa acesta construieste un nou fort in Colombo si pana in 1556 intrega comunitate de pescari ce ocupau coasta de sud a insulei(70.000) erau deja crestinati. Regele din Kotte, Dharmapala, si sotia sa au trecut la religia crestina, la fel procedand ce cativa nobili locali adoptand titlul de "Dom" impreuna cu limba si manierele portughezilor. Aceste schimbari au aliniat majoritatea populatiei sinhalese. 10 ani mai tarziu se va abandona capitala Kotte pentru ca intreaga curte sa se mute la Colombo. Portughezi nu au privit-o ca pe un lucru bun, dar sinhalezi venisera cu armata puternica, au trecut alti 10 ani pana ce portughezi au luat atitudine si au inabusit armata sinhaleza. Cativa ani mai tarziu regii din Kandy si Sitawaka incep asaltul fortului Colombo, nu vor reusi sa il preaia, iar portughezi raman pana la sfarsitul secolului XVII stapani pe zona de costa din sudul insulei.
In 1591 portughezi invadeaza Jaffna si instaleaza un nou rege in capitala Nallur. In 1592 ocupa si Kandy inca pentru o perioada scurta de timp ei fiind invinsi si fortati sa se retraga. Portughezi raman stapani pe regatele din Kotte si Sitawaka, si cu toate incercarile de a ocupa si Kandy, acest regat nu li se va supune.

Dupa cum se poate observa sinhalezi erau relativ usor de cucerit, nu raspundeau la atac si nu greu au trecut la religia limba si obiceiurile noilor stapani, spre deosebire de regatele tamile de care nu s-a putut trece nici de faza incipienta de cucerire teritoriala. Si atunci ca si azi, tamili nu sunt greu de stapanit aratand inca o data ca sunt doua popoare mereu diferite!

No comments:

Post a Comment