1. Familia Haskel 50, 52 anii si fiica 15 ani. Rata de economisire 50%. Sotul pensionar militar, sotia profesoara de liceu.
Casatoriti acum 20 de ani de atunci au economisit jumatate din castig in fiecare an. Sotul economiste inca de cand avea 20 de ani, iar sotia si-a dat seama cat de serios este in chestia asta cand, in timp ce se intalneau, ea a vrut o masina noua, iar in loc ca el sa o imprumute cu bani i-a arata un plan de economisire care urma sa ii aduca in urmatorii ani una noua. Asta i-a ajutat sa scape de datorii. Inainte de a cumpara orice care costa mult ei strang banii. In 1996 au platit cash pentru prima lor casa 105.000$. 5 ani mai tarziu si-au cumparat prima casa cu 3 dormitoare in cash de 200.000$. Cu toate ca isi permiteau o casa mai mare si masini mai scumpe au preferat sa mai pastreze din bani. Intre timp sotul este pesionat cadru militar, dar preda si este consultant militar part-time. In 6 ani, cand sotia va iesi la pensie, estimeaza ca vor avea 2,5 milioane banii de pensionare. Si asta in 20 de ani.
2.Familia Elovitz, 40, 44, fiica 11. Rata de economisire 35%. Sotia este director marketing pentru o companie de dezvoltare tehnologie energetica, iar sotul manager pentru prefectura locala.
Ea este maestru in asteptariile lungi, obisnuieste sa se gandeasca intre 3 si 6 luni inainte sa cumpere ceva ce costa mai mult de 100$ si nu cheltuie nimic mai mult de 30$ inainte sa se consulte cu sotul asa cum face si el. O data a stat saptamani intregi sa se gandeasca daca are sau nu nevoie inainte sa isi cumpere cu un ring tone de 4$. Cand a vazut o data o pereche de pantofi de 195$ a taiat din bugetul pentru cumparaturi de la supermarket 5 luni inainte sa isi ia pantofii. Toate bugetele familiei sunt impartite cu mult inainte de la impozite( de unde iau inapoi 10% prin plata foarte devreme), la bugetul pentru vacanta( unde pun in fiecare luna 250$), iar pentru distractii au un buget de 400$ in fiecare luna. De cand s-a nascut fiica lor au pus alti 250$ pe luna pentru ea, iar la 11 ani are deja 50.000$ pentru facultate. Si permanent sunt in cautare de solutii cum sa economiseasca.
3.Domnisoare Murray, 33 de ani. Rata de economisire 20-25%. Este manager tehnologie de recrutare pentru o companie de produse de larg consum.
Prietenii ii spun extreme saver, dar prefera sa isi spuna smart saver. Inca de cand era copil ii placea sa puna deoparte bani pentru a putea sa isi ia singura ce voia. Primul cont de economii l-a deschi cu bunicul sau la 12 ani. 20 de ani mai tarziu a inceput sa foloseasca cupoane, promotii, reducerii, plateste bilete de avion cu puncte pe cardurile de fidelitate la companii aeriene sau puncte la cardurile de credit si castiga sederii gratis la hotel pentru ca scrie analize pentru servicii ca mystery shopper. A gasit multe modalitatii de a economisii si inca traieste stilul de viata pe care il vrea. Salariul trece de 10.000$ pe luna, are o casa cu 3 dormitoare si conduce o masina veche de doar 3 ani, recent platita, un Infiniti coupe. Spune ca isi permite o casa mai mare si o masina mai scumpa dar prefea asa. Telul ei este sa se pensioneze la 55 de ani. Pentru a pune deoparte bani mai multi isi transforma timpul liber in cash. Dupa munca si in weekenduri scrie articole sau sfaturi in cariera, reface rezumate pentru ziare locale si chiar este organizator de evenimente. Toata munca asta, care ii face si placere ii mai aduce un plus de inca 25.000$ pe an.
4.Familia Seitz, 44, 45 de ani si copii 18, 15 ani. Rata de economisire 60%. Sotul este locotenent colonel in armata, sotia manager de proiect pentru o companie de traininguri.
Impreuna castiga 250.000$ pe an, dar nu ti-ai putea da seama din casa lor modesta pe care o impart cu copiii adolescentii sau din vacantele de familie cu camping si vizitele la muzee cu intrare libera. Dar doresc o pensionare la 50 de ani cand vor putea sa calatoreasca pentru 1 an sau sa se mute la Las Vegas unde el vrea sa isi testeze abilitatile la poker iar sotia vrea sa predea. Locuind intr-o casa si nu intr-una cu etaj platesc mai putin ipoteca( singura datorie), se folosesc de avantajele de a fi cadru militar( si sotia a fost cu timp in urma in armata) cumpara de la magazine pentru militari si profita de avantajele oferite dupa 11 septembrie 2001 transformand beneficiile educatiei tatalui in beneficii pentru educatia copiilor a caror facultate este acoperita.
No comments:
Post a Comment