In Austria vor urma alegeri pentru parlamentele regionale in sud, Styria, pe 26 septembrie si in Viena pe 10 octombrie. Coalitie federala formata din social-democrati si conservatori nu vrea sa prezinte bugetul pentru 2011 pana in decembrie pentru a nu-si influenta negativ electoratul. Prin lege Guvernul trebuie sa prezinte planul de cheltuieli cu 10 saptamani intainte de Anul Nou, insa opozitia formata din extremistii de dreapta: Partidul Libertatii, Alianta pentru Viitorul Austriei si Verzii, ii forteaza prin declaratii pe cei de la guvernare sa vina inaintea alegerilor cu propunerile de austeritate pentru ca oamenii sa stie ce vor alege. Secretarul Aliantei, Christian Ebner, dar si carismaticul lider al Partidului Libertatii, Heinz-Christian Strache, vor sa cheme Parlamentul o data la 10 zile in perioada de vacanta pentru a discuta bugetul daca Guvernul refuza sa il prezinte pana in decembrie. Amanarea vine cu explicatia ca au nevoie de mai mult timp de decizie avand in vedere criza economica. Bineinteles, opozitia crede ca intarzierea vine de teama pierderii alegerilor. Se crede ca Partidul Libertatii va castiga locuri importante la alegerile pentru Vienna. De la opozitie doar Verzii si lidera lor, Eva Glawisching, cred ca presedintele, Heinz Ficher, va urgenta prezentarea bugetului. Deja el are intalniri cu cate un membru al fiecarui partid.
Analistii economicii ii sfatuiesc pe guvernanti sa inceapa cu masurile pentru taierea deficitului acum cand economia tarii pare a revenii pe picioare. Deficitul national a crescut la 200 miliarde de euro cam 70% din PIB. In buget deficitul a crescut de la -0,4% in 2008 la 3,5% in 2009, asta mai ales crizei creditelor neperfromante. Coalitia a venit cu o noua taxa asupra bancilor care se crede ca va aduce 500 milioane de euro pe an din 2011. Se vrea chiar marirea taxelor existente si introducerea unora noi. Ministrul Finantelor, Joseph Proll, Partidul Conservator, vrea sa cheltuie cu 2,4 miliarde mai putin in 2011 comparativ cu 2010 iar din noile taxe sa mai adauge 1,7 miliarde. La inceputul saptamanii liderul consevator, Karlheinz Kopf, a anuntat in cadrul unei intruniri interne de partid, ca el ar putea sa aduca acesti bani la buget fara marirea nici unei taxe. Partenrii de coalitie, social-democratii, prin primul ministru, Werner Faymann, a cerut conservatorilor sa puna cartile pe masa si sa spuna la ce taxe se refera, avand in vedere ca si partidul lor a propus unele specifice, taxa eco sau cea pe tranzactii financiare. Institutul de sondare a opiniei publice, Karmasin, a aflat ca 26% l-ar alege pe Faymann, daca el ar ales prin vot direct, iar 23% l-ar alege pe Proll. Daca maine ar fi alegeri generale social-democratii ar fi sustinuti de 33% cu doar 1% mai mult decat conservatorii.
Intre timp, Guvernatorul Bancii Nationale, Ewald Nowotny, apare in prim plan anuntand ca ii va fi imposibil Austriei sa nu creasca varsta de pensionare, ca parte a masurilor de taiere a datoriilor nationale. El crede ca aceasta crestere ca fi de la 1 an la 2 in urmatorii 7 pana la 10 ani. Un studiu al Comisiei Europene arata ca austriecii se pensioneaza la o varsta medie de 60,9 ani. Social-democratul Ministru al Muncii, Rudolf Hundstorfer, a aparat mult discutata masura din intreaga UE a comisarului Laszlo Andor.
No comments:
Post a Comment