căutare personalizată

Sunday, 23 May 2010

SI DEJEABA A FOST REVOLUTIE!


Viata publica a devenit din nou condusa de o elita bine conectata. Si chiar daca sunt previziuni optimiste, eu sunt sceptica in a crede ca lucrurile se vor schimba.

E inutil sa va introduc in paralela cu perioada cumunista cand toti cei cu pozitii mai inalte in stat, media, comert, industrie aveau la randul lor parinti bine plasati. Revolutia a avut si acest scop de a inlatura clanurile conducatoare si a permite visului capitalist sa le ia locul prin competitie si liberul arbitru. In anii '90 miscarea sociala pe piata muncii a fost impresionanta pentru ca a fost intr-un timp scurt: fostii membrii ai elitei au ajuns sa spele vase prin alte tari sau sa vanda asigurari, iar cei de la marginea societatii( de la scriitori fara loc de munca la electricieni) au ajuns pe culmi ametitoare. Atat de ametitoare incat nu prea au stiut ce sa faca cu multe posibilitati deschise.
Dar perioada de incertitudine a fost scurta si o noua serie de clanuri le va lua locul celor inlaturati. Partidul comunist a plecat, odata cu el si oamenii in gri ai militie secrete. Cei noi sunt altfel, de la Marea Baltica la Marea Neagra viata publica a inceput sa semene din nou a cazino, pentru cunoscatori. Aceasi elita in universitati dupa aceleasi criterii, cu avere si parinti bine plasati domina politica, media, si pozitiile inalte in stat. Dar acum macar exita varianta de a pleca si dupa 20 de ani a inceput o noua mobilitate sociala catre Vest. Si ca pretutindeni in istorie, Europa de Est esueaza din nou in ce era odata a fi promitatoare, deschisa si dinamica.
Mai rau sta situatia in politica. Generoase subventii aranjeaza dinainte locul in partide consacrate a noilor veniti. Alegerile electorale au intotdeauna acelasi efect: candidatii intalnesc cereri de inregistrare apasatoare, doar ca un exemplu. Cand vocile sunt inabusite asa sunt si variantele. Emigrarea, si in unele cazuri extreme, depopularea au devenit rezultatul nedorit.
Dar schimbarea pare a fi in miscare. Nu si in Romania insa! Indrek Tarand, candidat independent, dar fost politician de renume( un Sorin Oprescu la noi) a castigat un loc in Parlamentul European din partea Estoniei. In Ungaria asa-zisi Verzi, dar nu prea, ai miscarii anti-coruptie "Politica poate fi diferita", au castigat un surprinzator 7,5% la de curand disputatele alegeri parlamentare. Un rezultat mai putin placut insa per total pentru ca alegerile au fost castigate de Jobbik, partid de extrema-dreapta( un PRM la noi) ajutati de manifestatii stradale, dar si de rasismul crescand in Ungaria.
Trendul e diferit in centrul Europei: partide noi si miscari de protest isi fac loc in clubul politicienilor din Cehia si Slovacia. Unele ca "Libertate si solidaritate" din Slovacia au folosit masiv internetul( cel care i-a adus victoria lui Barack Obama, legendarul prim presedinte negru american). In Cehia o miscare numita" Schimba politicienii" a folosit clipuri video cu figuri culturale locale ca Ana Geislerova, Aneta Langerova, Marta Kubisova si Jiri Stranki denuntant coruptia si chemand la schimbare.
Nici un partid nou nu a aparut in Romania, nici o miscare masiva nu se vede pe scena politica asa cum se intampla pe peste tot in jurul nostru. Candidatii sunt mereu aceasi, iar in Parlamentul European am trimis tot copiii clanurilor( Elena Basescu), protejatii lor( candidatii apropiati PDL) si chiar nume controversate interantional( Gigi Becali).
Ce vor face noii veniti, bineinteles in tarile din jurul nostru, este sa puna vechea garda sub un mare semn al intrebarii, sa ridice un electorat care vrea o schimbare. Dar asta nu va fi de ajuns, ce au nevoi tarile ex-comuniste este de un nou avant sa continue ce s-a inceput la revolutie, inlaturarea completa a membrilor din tot aparatul birocratic, nu doar a sefilor de stat si cativa dupa el, pentru ca nu doar cei de sus fac jocuri politice. Aderarile la NATO si UE au fost un imbold, dar se vede ca nu indeajuns( ca si NATO si UE si-au vazut propriile interese in aderarea lor).
Si dupa ce noii venitii capata puterea de unde stiu eu ca istoria nu se va repeta iar ei nu vor deveni ce au fost predecesorii lor, clanuri?
Iar pentru Romania, asa cum a fost si acum 20 ani, cand ultimii am inceput revolutia, sper sa nu ne trezim prea tarziu cand toti ceilalti in jurul nostru au un alt trend politic, evident si economic cu rezultate asupra socialului. Poate ca noile miscari stradale vor aduce noi lideri politici dintre sindicalisti pe care oamenii ii vor vota pentru ca ies in strada pentru ei. Dar sa nu uitam ca si acestia sunt viitori membrii de clan!

No comments:

Post a Comment