In mod normal unde e fumat nu e pasiune pentru religie, dar...Viata celor ce fac lobby anti-tabacco este grea in Indoneiza. Reclame sunt la televisor, concerte, evenimente sportive si tot mai multi tineri au prins acest viciu. 70% dintre barbatii de peste 20 de ani fumeaza si 400.000 de oameni mor anual din cauza bolilor legate de fumat. Poate, nesurprinzator, grupurile anti-fumat s-au intors catre religie. S0au unit cu Muhammadiyah, al doilea grup islamic ca religie din Indonezia cu 30 milioane de membri. Ei si-au declarat o lege-fatwa care sa interzica fumatul cat esti sub islam. Legea nu are putere insa. Cu 190milioane de musulmani Indonezia este nedreapta si corupta cand vine vorba de libertatile religioase. Ca exemplu, in aprilie anul acesta Curtea Constitutionala a refuzat sa renunte la o lege a blasfemiei din 1965, care cu toate ca avea clauza stricte, a fost foarte incalcata de grupuri islamiste. Oricum Constitutia si regulile Guvernului sunt seculare, iar legile date interiorul grupurilor islamiste, fatwa, nu au nici o putere legala si sunt chiar nu sunt luate in seama.
Asta nu a oprit grupurile anti-fumat sa faca lobby sa opreasca un concert al cantaretei americane Kelly Clarkson ce era sponsorizat de compania Djarum, una din principalele producatoare de tabacco in Indonezia. Isusi concertul a fost declarat de Muhammadiyah, nu alt grup, haram-adica interzis. Nu a ajutat la nimic, rumoarea din jurul concertului nu a facut decat sa creasca vanzarea biletelor. Kelly Clarkson a declarat ca nu stie cine i-a fost sponsor si ca ea personal este impotriva fumatului. Cel mai castigat din controversa a iesit compania de tigari care nu numai ca a beneficiat de mai multa imagine decat ar fi putut avea cu concertul, insa a capatat si imaginea de bad-boy care prinde foarte bine la adolescenti.
Intre timp, dreptul la religie si lobby-ul anti-fumat si-au cam pierdut din credibilitate. Ocupati sa boicoteze concertul, dupa ce activisti straini au luat in ras protestul lor, s-au prefacut ipocrit ca nu mai au nimic cu compania la un turneu de tenis ce se tinea in acelasi timp pe insula Batam.
Cred ca ar exista tinte mai bune pentru a protesta cum ar fi esecul de a da jos bannere vechi de 4 ani cu tigari de pe cladirile din Jakarta. Macar asta ar scutii indonezienii de rusinea de a-si vedea alesii live la televizor cum pufaie in Parlament.
Indonezia a copiat comportamentul statelor europene din anii '90, care au copiat SUA, dand in judecata companiile de tigari. Insa Indonezia a dat in judecata doar companiile straine, cele locale fiind prea ancorate in sistem. Fara folos insa pentru ca firmele straine reprezentau un mic procent pe piata, indonezienii preferand inca tigarile din cuisoare.
Pe de alta parte este o activitate legala de ce atat de multa agitatie pentru a o face nu ilegala, ci mai putin raspandita? Ratiuni economice...Ideea e ca in Indonezia tigarile sunt prea ieftine si atunci le poate cumpara cu usurinta oricine indiferent cati bani ar avea, au exista cazuri cand s-au auzit de promotii prin aeroport cu pachete de tigari date si la copii. Si atunci companiile se imbogatesc peste masura, masura in care pot fi controlati... de stat.
No comments:
Post a Comment