căutare personalizată

Wednesday, 2 December 2009


INDONEZIA - Situatia Politica -
Interventiile presedintelui in Comisia anti-coruptie independenta
Susilo Bambang Yudhoyono, originar din Java, este uneori acuzat ca este prea "javanez", insemnand prea subtil, indirect si conciliatoriu. In ciuda campaniei electorale din iulie ce a dus la realegerea sa, presedintelui nu ii place sa intre in confruntari politice, ramane in termeni prietenosi cu rivalii sai si isi tine garda sus cand vorbeste in public. Pentru critici asa inseamna ca presedintele este sovaitor, prudent pana la exagerare si uneori chiar bland.
In noiembrie, cateva manevre politice specific javaneze l-au ajutat pe Yudhoyono sa evite o criza ce ameninta inceperea celui de-al doliea mandat in octombrie. Inalti oficiali din politie si din biroul Procurorului General au fost alesi sa afle despre doi membri importanti ai KPK, Comisia Anti-Coruptie, ce sunt suspecti de luare de mita. Scandalul a scos la lumina adanci radacini ale coruptiei in sistemul judiciar ce facut sa intoarca publicul impotriva politiei si a procurorilor. Multi au suspectat un complot pentru a inchide gura KPK, care se pare ca devenise prea eficient. Au existat si protestatari in apararea sa.
Probleme au aparut in momentul cand o echipa intocmita de presedinte a raportat ca investigatia politie asupra oficialilor KPK, Chandra Hamzah si Bibit Samad Rianto, a parut a fi bazata pe probe fabricate si ca nici nu existau unele reale cu care sa se mearga in tribunal.Cum era de asteptat, politia si procurorul general au desfiintat raportul punandu-l pe Yudhoyono in dificultate: pe de-o parte ar putea interveni direct ceea ce insemna sa isi depaseasca puterea legala si sa isi submineze propriul comitet sau sa nu intervina lasand lucrurile sa alunece spre o riscanta ura publica si serioase pagube in campania sa anti-coruptie, ce a fost una din cele mai populare masuri ale administratiei sale.
Presedintele, in stilu-i deja caracteristic, cu dexteritate, a reusit ca numele sa nu ii fie patat.Intr-un discurs televizat din 23 noimbrie a spus ca, cu toate ca nu are puterea legala sa opresca investigatia asupra KPK, "cealalta cea mai buna solutie" ar fi ca politia si procurori "sa nu duca cazul in tribunal, atata timp cat sunt inca sub principiul justitiei".Incurcati, editorii si televiziunile s-au straduit sa descifreze ce s-a decis, daca s-a decis ceva, la fel si activistii anti-coruptie si liderii studentilor.Confuzia a crescut a doua zi cand cineva a postat pe Facebook "Cine se crede? Un ghicitor? Noi avem nevoie de Batman!"
Se pare ca pentru a rezolva problema nu este nevoie de o politica convingatoare, iar confuzia presedintelui a ridicat opinia publica. "Oamenii care inteleg limbajul simbolic din Java vor intelege" a spus un consilier guvernamental. "Nu va face niciodata o adresare directa. Va da un semn!" Procurorul-General, Hendarman Supandji, a explicat semnalul si a spus jurnalistilor ca, urmand procedura legala, cazul trebuie sa mearga la tribunalul districtual din Jakarta de Sud, unde ar putea fi abandonat. Politia a urmat cererile insistente si l-a renumit pe Seful Detectivilor, ce fusese acuzat de complot in cazul KPK. Amandoror institutiilor li s-a permis sa isi mentina autoritatea, mai mult de aparenta. Asa cum si presedintele stie in cultura javaneza astfel de considerente sunt supreme.

Ce este mult mai interesant sunt parerile oamenilor! Adevaratul motiv pentru care cei doi oficiali ai KPK, Bibit si Chandra, cat si directorul KPK, Antasari Azhar, ce a fost primul acuzat sub o acuzatie fabricata de adulter, este ca acestia stiau prea multe despre falimentul Bancii Centrale de 6,7 trilioane de rupia, parte din ei se crede ca au fost folositi in campania electorala victorioasa a SBY, partidul presedintelui. Deci in indecizia lui Yudhoyono nu sta numai caracterul javanez sau dorinta da a nu interveni in justitie, ci mai degraba protejarea cauzelor realegerii sale. Nu a fost deciza lui de a face o echipa pentru investigatii, dar i-a fost teama ca daca nu o va face isi va pierde suportul popular. Pentru ca complotul politie si al procurorului general a inceput sa devina asa de arogant mai ales dupa ce au fost ascultate telefoanele dintre Susno Duadji si Anggodo Widjojo si multi alti investigatori si asta a fost facut public la Curtea Consitutionala. Pe toate insulele si in toate provinciile au avut loc demonstratii impotriva tacerii partidului SBY. Dar sa vedem cum se desfasoara mai departe cazul Bancii Centrale, la 30 noimbrie 504 membrii ai Parlamentului au decis asupra unor drepturi pe care sa le aiba vicepresedintele, ministrul de finante, fostul vice presedinte si Susno Duadji.

No comments:

Post a Comment